Är IFK Göteborg för rädda att förlora för att kunna vinna?

Segrarna lyser med sin frånvaro för IFK Göteborg. Samtidigt blir måstematcherna bara fler och pressen på spelare och ledare ökar för varje omgång.
Har de blåvita blivit för rädda att förlora för att kunna vinna?

ANNONS

Få det senaste om IFK Göteborg – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ IFK Göteborg och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Blåvitt.

Klicka här för att följa IFK Göteborg

Kryss, kryss, kryss, förlust, förlust, förlust. Lite så har det varit för IFK Göteborg sedan Stefan Billborn tog över skutan i somras. Det är faktiskt bara en (!) seger än så länge för de blåvita sedan tränarbytet.

I måndags missade man återigen chansen.

Då mot bottenkonkurrenten Halmstad i en match där Ramon Pascal Lundqvist brände en straff, Halmstad tog istället ledningen innan just Ramon Pascal Lundqvist fick ett till läge i slutminuterna och satte dit den.

Det blev ännu ett kryss.

Nu är det dags för ännu ett ångestmöte i bottenstriden. Den här gången uppe i Västerås mot jumbon.

– Det är en match vi bör vinna för att få det lite lättare. Det kommer bli intressant. Västerås är bra och det är ett lag som oftast presterar ganska bra, men som fått skral utdelning. Det är lite klassiskt det där, att man spelar bra men är för dålig i boxarna.

ANNONS

Det låter som ganska många lag, ni själva också?

– Det är oftast i straffområdena som kvalitén kommer in. Det som gör skillnad är det som händer i de båda boxarna. Så är det ju.

Vad förväntar du dig för matchbild?

– Jag försöker hålla alla scenarion öppna. Det är ett lag i historien som alltid vetat om vilken matchbild det kommer att bli och det är Barcelona när de var som bäst. Men Västerås spelar väldigt markeringsinriktat, aggressivt och det kommer nog bli högt tempo i matchen. Sedan får vi se. Vi försöker hålla alla alternativ öppna.

Är IFK Göteborg för rädda för att förlora?

Något som diskuterats om och om igen under bottenstriden är hur stor pressen egentligen är på de inblandade lagen. Där bottenkonkurrenterna försöker lägga över pressen på IFK Göteborg inför deras möten.

– Jag vet inte om all press ligger på oss för Västerås har press på sig också. Om de vill hänga kvar i allsvenskan måste de vinna och de ligger ju till och med sämre till än vad vi gör, säger Stefan Billborn.

Men ni är ändå den enda storklubben därnere?

– Ja, om pressen ligger i det mediala och trycket från fler supportrar då är det så. I Västerås kan det vara spelare som inte har ett jobb om de åker ur. Man kan se på pressen på många olika sätt. Det är press på båda lagen och det är två lag som är i starkt behov av poäng.

ANNONS

Tycker du att ni blivit för rädda att förlora, vilket gått ut över jakten på segrarna?

– Jag tycker att den största skillnaden i de tre senaste matcherna är att vi inte har hamnat där. Mot Hammarby byter vi in ”Husse” (Hussein Carneil) i slutet och går för det. När han blir utvisad går vi för det då också och vill vinna den matchen. Det är samma sak mot Häcken där vi går för att göra 4–2 och jag tycker inte vi är rädda att tappa något. Jag hoppas att vi inte är rädda. Det ser inte så ut. Vi pushar för treorna i de matcherna. Vårt problem är dock att vi har kryssat för mycket. Det är vårt stora problem. Vi har tappat till kryss och vi har spelat upp oss till kryss.

Då händer inget i tabellen heller?

– Den är i alla fall statisk. Vi ligger där vi har legat hela tiden och vi har haft chansen att lyfta men det ser likadant ut hela tiden och ju längre serien går desto mer cementerad kan man bli därnere. Vi kan inte heller räkna med att alla lag tappar poäng hela tiden.

Mot Häcken i derbyt formerade Stefan Billborn en elva som kändes som anpassad efter motståndet. Där Jonas Bager fick fortsatt förtroende som högerback för att stänga den kanten, där Gustaf Norlin fick chansen igen och Adam Carlén spelade centralt på mittfältet.

ANNONS

Billborns förklaring till valet av elva: ”Förstår vad du menar”

Mot Halmstad kom samma elva ut igen.

Trots att man hade chansen att satsa hårdare för segern och spela ett mer offensivt balanserat lag.

– Jag vet inte. Hur skulle vi vara mer offensiva? Jag tycker att Carlén är vår kanske bästa spelare i den matchen. Han har en förmåga att ta mark med bollen och driva den. Han har en karaktäristiska som bollvinnartyp och du behöver ha bollen för att kunna vinna matcherna. Du måste ha någon som kan ta tillbaka bollen, säger Stefan Billborn och fortsätter:

– Jag förstår vad du menar med tanke på profil på spelarna. Men offensiven och defensiven hänger ihop och det är inte alltid så att fler offensiva spelare ger ett offensivare spel. Det finns ett citat från Johan Cruijff. När hans lag ligger under så tar han in en till försvarsspelare i en offensiv position. Då är det större sannolikhet att hans lag har bollen och kan göra något med den.

Du värderade att spela samma elva två matcher i rad?

– Det är ett problem för oss att vi tvingats spela olika lag hela tiden. Det handlar om att få någon form av kontinuitet i startelvorna. Det är på sikt en framgångsformel om man kanske byter en eller två spelare istället för att skyffla runt hela tiden. Det gör också att det infinner sig en trygghet och spelarna kan lättare skapa relationer till varandra. Om vi kan använda oss av 15-16 spelare här i slutet istället för 20 spelare då har vi bra mycket större chans att göra bra ifrån oss än tvärtom.

ANNONS

LÄS MER:Måstematcher på löpande band för IFK Göteborg: ”Kniven mot strupen”

LÄS MER:Paulos Abraham blev utbytt – mitt i forceringen: ”Besviken”

LÄS MER:Så har IFK Göteborg fått ordning på Laurs Skjellerup: ”Vi har vänt på alla stenar”

Matchguide: Västerås SK – IFK Göteborg

Vad: Allsvenskan, omgång 24

Var: Hitachi Energy Arena, Västerås.

När: Torsdag, avspark 19:00

Tv/stream: Discovery+, TV4 Play, Max

Det gäller: Nytt ångestmöte för IFK Göteborg som efter mötet mot Halmstad nu ställs mot ännu en bottenkonkurrent. Jumbon Västerås väntar i en riktig måstematch.

Läget i laget: Nikolai Baden tränade inte under onsdagen och är ett osäkert kort. Arbnor Mucolli, Thomas Santos och Suleiman Abdullahi saknas sedan tidigare.

ANNONS