Axel Henrikssons dröm: "En liga där jag sticker ut"

Gais succéman Axel Henriksson drömmer om en karriär utomlands.
Om, eller när, det är dags har han en strategi.
– Om jag får drömma hade jag nog velat gå till en liga där min spelstil sticker ut, säger han i GP:s fotbollspodd ”Inga dönare”.

ANNONS
|

Gais har varit på mångas läppar i Fotbollssverige den här våren. Lagets succéstart i allsvenskan har gett eko, mycket tack vare ett antal färgstarka profiler. Den kanske allra största är mittfältaren Axel Henriksson, 22, som gjort tre mål och två assist på åtta starter.

Frågan är hur länge Gais får behålla honom. När han gästar GP:s fotbollspodd ”Inga dönare” får han frågan om han har hört något om intresse från andra klubbar.

– Om jag hade hört något hade inte ni fått veta det ändå (skratt). Jag trivs jättebra i Gais, men det är klart jag har en ambition att gå utomlands någon gång i karriären. Men först och främst vill jag etablera mig och göra det bra i allsvenskan under en längre period.

ANNONS

”Lojaliteten måste gå åt båda håll”

Henriksson kom till Gais inför säsongen 2022. Han hade haft en skadetyngd period i Häckens akademi och var inte högst upp på svenska klubbars radar. Därav blev det en omstart i division 1. Sedan dess har han gått genom två serier och etablerat sig som en stor allsvensk profil.

Med tanke på att Gais trodde på dig när andra kanske inte gjorde det. Hur mycket tacksamhetsskuld känner du när du ska ta beslut om framtiden?

– Klart jag känner det. Jag vinner på att Gais ger mig möjligheter men samtidigt vinner Gais på att jag presterar bra. Den lojaliteten måste gå åt båda håll. Men fotbollsvärlden är hård. Om inte jag presterar, även om supportrarna gillar mig, så kommer jag inte kunna vara kvar i Gais för att jag heter Axel Henriksson. Jag måste hela tiden prestera. Men självklart ska det finnas lojalitet från båda sidor, säger han.

Vad drömmer du om?

– Om jag får drömma skulle jag vilja gå till en klubb där min spelstil sticker ut lite. Och inte gå till en liga där många är likadana som jag, som i Championship (engelska andraligan) eller i Tyskland, där det är mycket rakt spel och många dueller. Det är kanske bättre att gå till en liga där det är lite mer klapp-klapp-spel och divor. Så kanske jag kan fokusera på det jag är bra på. Det är väl så jag har resonerat, säger Gais-profilen.

ANNONS

Stormatch mot Hammarby i återstarten

Men där är vi inte ännu. Först väntar allsvensk återstart – och Gais möter Hammarby inför ett fullsatt Gamla Ullevi på söndag. Henriksson är en spelare som verkar prestera som bäst när det är vibrerande stämning på läktaren.

– Jag försöker ta med mig energin som publiken ger i sådana matcher. Sen kan det gå över gränsen ibland och man tar något dumt gult kort. Det kan hända, men jag försöker ta det goda från publiken och överföra den energin in i mitt och Gais spel.

Om det och mycket annat pratar Henriksson i veckans avsnitt av ”Inga dönare”.

LÄS MER:Återkomsten Gais – Del 2: Invasion och Europadrömmar

LÄS MER:Supportrarna sågas – och hyllas efter Gais storförlust

LÄS MER:Fem punkter efter Halmstads BK–Gais

ANNONS