Barcelona är närmast ostoppbara och pulveriserar allt motstånd.
Barcelona är närmast ostoppbara och pulveriserar allt motstånd. Bild: ALBERT GEA

Barcelona gick från amatörklubb till världsbäst på sju år

Från amatörklubb till världens bästa fotbollslag på sju år. Fotbollen har sällan skådat ett så dominant lag som Barcelona är på damsidan och efter fjolårets trippel jagar Barcelona nya rekord. I helgen kan Barcelona, som vunnit samtliga matcher så här långt, passera hundra gjorda ligamål – efter blott 18 matcher.
– Vår målsättning är att vinna allt, säger tränaren Jonatan Giráldez.

ANNONS
|

När årets Fifpro-elvor presenterades under Fifas ”The Best”-gala förra veckan fanns det all anledning att höja på ögonbrynen. Årets elvor hade röstats fram av spelarfacket och även om herrlagets minst sagt okonventionella 3-3-4-uppställning var anmärkningsvärd så var det ingenting jämfört med damernas elva. Där fanns nämligen inte en enda spelare från dominanta trippelvinnarna Barcelona med.

”Bäst i världen men ingen plats för henne i Fifa:s världslag? Kom igen spelarna, vi kan bättre än detta!", reagerade en upprörd Hedvig Lindahl på Twitter, med särskild hänvisning till avsaknaden av Ballon d’Or-vinnande mittfältsstjärnan Alexia Putellas.

Barcelona skakade dock av sig den löjeväckande uttagningen utan vidare och tog sig ett par dagar senare vidare till final i spanska Supercupen efter att ha besegrat Real Madrid. Förra helgen visade Barcelona dessutom precis vad man går för när Atlético Madrid pulvriserades med hela 7–0 i finalen och säsongens första titel bärgades.

ANNONS

– Förra säsongen var det den enda titeln som vi missade. Nu har vi 25 raka segrar och med den här titeln, när vi kommit halvvägs in i säsongen, kan vi fira allt vi åstadkommit så här långt. Målsättningen för hela laget är att vinna alla matcher, att besegra alla motståndare, säger tränaren Jonatan Giráldez.

Det är ingen underdrift att påstå att Barcelona fullständigt dominerat damfotbollen det senaste året. Under 2021 vann laget trippeln och besegrade Chelsea med 4–0 i Champions League-finalen när man bröt Lyons hegemoni och tog revansch för 2019 års finalförlust. Barcelona tog dessutom hem spanska cupen och vann 33 av 34 matcher i ligaspelet.

Barcelonas lag består till största delen av katalanska och spanska spelare. Man har dock kryddat laguppställningen med vissa utländska stjärnor som exempelvis Lieke Martens.
Barcelonas lag består till största delen av katalanska och spanska spelare. Man har dock kryddat laguppställningen med vissa utländska stjärnor som exempelvis Lieke Martens. Bild: ALBERT GEA

Den här säsongen har Barcelona fortsatt i samma stil. Fridolina Rolfö har tillkommit och Giráldez, som tidigare var assisterande tränare, har ersatt Lluís Cortés på tränarbänken men både klubbidentitet och resultat har än så länge varit sig lika. Barcelona har vunnit samtliga 17 ligamatcher – med 98–4 i målskillnad.

Det har gått 50 år sedan Barcelonas damlag spelade sin första fotbollsmatch efter att 17-åriga pionjären Inmaculada Cabecerán Soler övertalat den dåvarande presidenten Agustí Montal att starta ett damlag. På den tiden bar de varken Barcelonas namn eller färger – förutom på strumporna – och först 2002 inkorporerades laget officiellt som en del av Barcelona.

ANNONS

2015 blev Barcelona Femení professionellt och sedan dess har Barcelona kommit långt på kort tid. I augusti i fjol öppnade Barcelonas berömda akademi La Masia för första gången dörrarna för kvinnliga fotbollsspelare.

– Barcelona har skapat en struktur för ett självförsörjande kvinnligt elitlag i den absoluta toppen globalt, säger Putellas.

Samtidigt som herrlaget brottas med svårigheter både på och utanför planen så stormar damlaget fram i sin jakt på perfektion, på att ständigt bli ännu bättre.

Barcelona har byggt sina framgångar på långsiktighet och med en tydlig identitet där huvuddelen av truppen utgörs av katalanska och spanska spelare. Den lokala kärnan har kryddats med tillskott av utländska stjärnor som Rolfö, Caroline Graham Hansen och Lieke Martens, som handplockats för att passa in i det välintegrerade, välsmorda spelsättet.

– Vi litar till hundra procent på att vår modell kommer ge oss framgång. Den hjälper oss att uppnå våra höga målsättningar, säger Putellas.

Barcelona har hittills vunnit varenda match under säsongen och snittar hela 5,76 gjorda mål per match i ligaspelet. Lyckas Barça peta in två baljor mot Real Betis i dag passeras dessutom hundramålsstrecket redan efter blott 18 spelade omgångar.

Fotbollen har sällan skådat ett så dominant fotbollslag – och frågan är om det finns något lag som kan rå på Barcelona i år?

ANNONS
Landslagets Fridolina Rolfö, med IFK Fjärås som moderklubb, öser in mål.
Landslagets Fridolina Rolfö, med IFK Fjärås som moderklubb, öser in mål. Bild: PETER CZIBORRA

Helgens hetaste:

Fulham – Blackpool

Fulham stormar vidare mot Premier League. Målglada Fulham med Aleksandar Mitrovic – som redan gjort 27 ligamål – toppar tabellen med hela fem poäng ner till närmsta lag, dessutom med en match färre spelad. The Cottagers siktar in sig på femte raka segern i ligaspelet mot mittenlaget Blackpool.

Lördag 16.00, Viasat Sport Extra

Gambia – Kamerun

Afrikanska mästerskapen är framme vid kvartsfinalerna, där Kamerun ställs mot debutanterna Guinea, som imponerat stort så här långt. Värdnationen Kameruns avancemang mot Komorerna i åttondelsfinalen överskuggades dock av en tragedi utanför arenan i huvudstaden Yaoundé, där åtta personer omkom när tumult uppstod.

Lördag 17.00, Viasat Sport Premium

Kanada – USA

Concacafs kval till VM i Qatar rullar vidare med en het match i den kanadensiska vinterkylan. Kanada toppar kvalgruppen, med USA hack i häl före Mexiko och Panama. De tre främst placerade nationerna kvalificerar sig direkt till VM 2022, samtidigt som kvalfyran får spelat ett interkontinentalt playoff.

Söndag 21.05, Viasat Sport Fotboll

ANNONS