BK Häcken och Malmö FF vann stort – guldpress på IF Elfsborg

Momodou Sonko bjöd hemmapubliken på ett målkalas.
Talangen gjorde tre mål när IFK Norrköping besegrades med hela 4–1.
– Efter träningen i går frågade Högmo om jag var redo att göra ett hattrick. Jag skrattade bara då, men jag får väl tacka honom nu, säger Sonko efteråt.

ANNONS
|

Hisingsklubben gjorde jobbet på Bravida Arena – och mer därtill. 4–1 mot IFK Norrköping efter tre mål av Momodou Sonko och ett av Edward Chilufya. Samtidigt vann Malmö FF hemma mot Varbergs Bois med 5–0.

Därmed är Häcken fyra poäng bakom MFF, och tre poäng efter Elfsborg som möter AIK under måndagskvällen. Press på Boråslaget med andra ord. Därefter återstår endast tre omgångar av en guldstrid som ser ut att leva hela vägen in i mål.

– Jag tror att Elfsborg, i likhet med oss och Malmö, är duktiga på att ta en match i taget. Det har de visat under en lång säsong, att de också är ett väldigt bra lag. Varje match lever sitt eget liv. Det kommer det att göra i morgon, och det kommer det göra varje omgång, säger tränaren Per-Mathias Högmo på presskonferensen efter Häckens storseger.

ANNONS

Det var onekligen en chansfylld och händelserik fotbollskväll på Bravida Arena denna söndag.

Strax före avspark hölls en tyst minut för att hedra de två svenska fotbollssupportrar som sköts till döds vid terrordådet i Bryssel tidigare i veckan. En känslosam stund för såväl spelare som ledare samt de 4338 åskådarna.

Matchen försenades med fem minuter på grund av att supportrar tillhörande IFK Norrköping tände pyroteknik som rökfyllde Bravida Arena.

Talangen slog till – tre gånger

Tempot var lågt inledningsvis, men med ett tydligt övertag för hemmalaget. I elfte minuten, i samband med en hörnvariant, kom 1–0. 18-årige Momodou Sonko slog till från strax utanför straffområdet med ett snabbt och välplacerat skott via stolpen och i mål.

– Det är ingen tillfällighet. "Mommo” har varit outstanding på träningarna senaste veckorna. Det sista jag sa till honom innan matchen var att han skulle göra hattrick. Det var väldigt kul att se, säger Per-Mathias Högmo.

Hur långt tror du att Momodou Sonko kan nå i sin karriär?

– Jag ser ingen limit för honom. Hans kombination av speed, teknik och fysik. Han har fått mycket stryk av de rutinerade spelarna. När man tar det på rätt sätt, och gör något av det, då visar man att man har en förmåga att växa som fotbollsspelare. Jag är säker på att han kommer nå jättelångt för han har en härlig mentalitet, säger Per-Mathias Högmo.

ANNONS

Ja det skulle som sagt bli ytterligare två mål från Momodou Sonko i matchen där slutresultatet skrevs till 4–1, en Häckenseger som aldrig var hotad.

* 63:e minuten: 3–1 gjorde Sonko efter ett mönsteranfall där bollen smattrade fram mellan Samuel Gustafson, Simon Gustafson och Amor Layouni.

* 77:e minuten: Momodou Sonko bröt in i straffområdet och placerade in sitt tredje mål för kvällen – hans sjunde mål totalt i årets allsvenska.

– Jag är otroligt glad över att kunna göra mål och få utdelning efter det hårda jobbet jag har lagt ner i matcher och på träningarna. Skönt att kunna få med högerfoten i målprotokollet också, säger Momodou Sonko när han möter medierna efteråt.

Har du inte gjort mål med högern tidigare?

– Jo, mot Hammarby senast i allsvenskan, men utöver det har jag bara gjort mål med vänsterfoten. Det är skönt att veta att jag kan gå förbi motståndarna på båda sidor.

Tränare Högmo sa att han sagt till dig att göra hattrick inför matchen?

– Det är mycket riktigt. Efter träningen i går kom han till mig och frågade om jag var redo att göra ett hattrick. Jag skrattade bara då, men nu får jag väl tacka honom.

ANNONS

Han sa att det inte finns någon limit, några gränser, hur långt du kan nå i din karriär?

– Han gillar väl att jag tar åt mig av kritik på ett bra sätt och att jag är snabb på att lära mig saker. För mig själv gäller att testa för att se om det finns någon limit.

Vad har du för drömmar?

– Drömmar…Spela Champions League, självklart. Spela i en klubb som spelar Champions League-fotboll varje år. Och även kunna representera svenska landslaget en dag.

Sonko: Möjligt att jag stannar ett år till

Om sin framtid i BK Häcken säger Sonko:

– Det är mycket möjligt att jag är kvar ett år, men just nu fokuserar jag på att avsluta säsongen. Sedan ska jag prata med alla som är inblandade efter säsongen, säger Momodou Sonko.

Tre omgångar återstår som sagt av årets allsvenska. BK Häcken och Malmö FF möts i den näst sista omgången på Bravida Arena. I den sista omgången möts MFF och IF Elfsborg på Eleda Stadion i Malmö.

– Vi har haft några chanser att ta oss närmre guldet som vi inte lyckats med. Om vi löser våra återstående matcher har vi gjort vårt. Det är upp till Malmö och Elfsborg ha kvar sin plats däruppe, säger Momodou Sonko.

ANNONS

Han avslutar apropå att Elfsborg möter AIK under måndagen:

– Elfsborg har sett starka ut hela säsongen. De har bra förutsättningar att vinna guldet, men jag hoppas på det bästa för oss, säger Momodou Sonko.

Så startade BK Häcken (4-3-3):

Peter Abrahamsson – Simon Sandberg, Johan Hammar, Aiham Ousou, Tomas Totland – Samuel Gustafson, Simon Gustafson, Mikkel Rygaard – Amor Layouni, Edward Chilufya, Momodou Sonko.

LÄS MER:Häcken rycker i guldstriden efter segern mot Uppsala

LÄS MER:Samuel Gustafson om terrorådet i Bryssel

LÄS MER:Stora utfrågningen inför avgörandet i allsvenskan

ANNONS