Blåvitt försvarade SM-guldet: Fest hela natten

Under högdramatiska former lyckades IFK Göteborg med vad de hade kommit till Uddevalla för att göra: försvara ett SM-guld. – Vi är starka och visste att vi skulle vända på det här, säger tvåmålsskytten Mathias Etéus.

ANNONS
|

SM-finalen i futsal blev en repris på förra årets.

IFK Göteborg ställdes mot IFK Uddevalla i Agnebergshallen.

I fjol vann Blåvitt med 3–1. I år ville bohusläningarna annat.

Uddevalla inledde också bäst och gjorde 1–0 genom Mergim Berisha. Men Blåvitt reste sig snabbt och Adam Stefansson hittade kvitteringen redan i anfallet därpå.

Efter halvtidsvilan började det sen svänga rejält.

Robert Bagger gjorde tre mål för IFK Uddevalla, som ledde med 4–3 när fem minuter återstod av matchen. Anders Magnusson hittade rätt för Blåvitt, precis som Mathias Etéus gjorde två gånger om.

– Herregud, vilken match! Vi vänder tillbaka flera gånger och lyckas till slut vinna. Det är väldigt skönt, säger matchhjälten Mathias Etéus kort efter segern.

ANNONS

– Vi är starka och visste att så länge vi har tålamod och hittade rätt spel så skulle vi vända på det här.

Inför 1 450 åskådare var han alltså starkt bidragande till att inte IFK Uddevalla fick någon revansch.

– Och 1 400 av dem var säkert Uddevallasupportrar, så det var fantastiskt att vi tystade dem. De försvann väldigt snabbt efter slutsignalen också. Trenden håller i sig. Vi har aldrig förlorat mot Uddevalla och så ska det förbli.

Mathias Etéus var slutspelet igenom en tongivande spelare för IFK Göteborg. Inte minst offensivt och målmässigt – men även i den andra spelriktningen.

– Jag bestämde mig för att inte släppa en gubbe förbi mig under finalen, vilket jag inte gjorde. Dessutom lyckades jag göra två mål i semin och två mål nu. Fyra mål på två matcher i ett slutspel... det vinner jag nog på.

Guldtränaren Lars Ternström var nöjd med hur matchen utvecklade sig – och lagets agerande i slutminuterna.

– Kylan de sista fem är vår nyckel till seger. Vi har många erfarna spelare som har varit med på den här nivån tidigare och som vet att man måste behålla kylan i futsal. Det gjorde vi nu, säger han.

ANNONS

– Det var en fantastisk match från två Sveriges två bästa futsallag. Vi bjöd på fantastisk underhållning och spänning. Uddevalla är ett jättebra lag som det aldrig går att slappna av emot.

Spelmässigt var han dock mer tillfreds med lördagens semifinal mot Spartak Örebro (7–4).

– Vi gör en helt klockren match där. I finalen kommer vi inte riktigt upp, men vi gör absolut en okej insats.

Men det räckte till SM-guld.

– Vi har fem landslagsspelare, så det är klart att när vi spelar på en okej nivå är det fortfarande väldigt hög klass.

Mathias Etéus hade firarplanerna klara för sig efter slutsignal:

– Det blir champagne i omklädningsrummet, sen fest natten lång.

För de blåvita damerna var söndagen mer dyster. Alingsåslaget Holmalund vann med hela 7–0 i matchen om tredjepris. Damfinalen vanns sen av Lindahl FF, som besegrade Sätra SK. I herrarnas bronsmatch besegrade Falcao Futsal Club Spartak Örebro.

ANNONS