Blåvitt-profiler gör comeback – som ungdomstränare

Gamla Blåvittprofiler som Pontus Wernbloom, Mattias Bjärsmyr och Tobias Hysén har nu vuxit upp, fått egna barn och blivit deras tränare.
I helgen samlades över hundra lag på Surte IP för en fotbollsfest fylld med glädje.
– Vi ville ge barnen en riktigt bra upplevelse, säger Wernbloom.

ANNONS
|

Det var en varm höstdag och solen sken över Surte IP, där podden Hunden, Katten, Glassen hade anordnat HKG Cup. Pontus Wernbloom, Mattias Bjärsmyr och Tobias Hysén tränade sina barns lag under den livliga turneringen. Robin Söder och Marcus Berg deltog också som tränare.

William Pitsinski, ordförande för Surte IS, spelade en central roll i arrangemanget. Han lyckades använda sina kontakter för att säkra sponsorer och var starkt engagerad i planeringen av cupen. Idén kom när Pontus Wernbloom, hans bror, föreslog att de skulle arrangera ett gemensamt evenemang.

Pitsinski, som studerar vid Handelshögskolan, lyckades balansera sina studier med arrangemanget och uttryckte sin glädje över den stora uppslutningen:

ANNONS

– Det är fantastiskt kul att se så mycket folk på IP en sån här dag.

William Pitsinki har varit ordförande för Surte IS i fem år, sedan han var 19 år.
William Pitsinki har varit ordförande för Surte IS i fem år, sedan han var 19 år. Bild: NICKLAS ELMRIN

– Det är en väldigt stor cup att börja med. Utan föräldrar och ideella krafter hade det aldrig gått. Jag blev förvånad, och väldigt nervös, när jag kom ner till IP och såg att det var så sjukt mycket folk. Det är fantastiskt kul.

Pontus Wernbloom, som tränade sin dotters lag, förklarade att cupen hade ett större syfte än bara tävling. Han betonade att det var viktigt att skapa en rolig och inkluderande upplevelse för barnen:

– Vi ville göra en rolig grej för barnen med sponsorer i ryggen. Det saknades en cup här.

En cup för bredden: ”Ett sundhetstecken”

Det pågår en intensiv debatt inom svensk ungdomsfotboll om vad som bäst främjar barnens utveckling: breddidrott eller tidig elitsatsning. HKG Cup är till för breddfotbollen, så att alla kan vara med och delta, oavsett nivå. Det är också så Wernbloom ser på sin egen träning och sitt ledarskap.

Wernbloom erkände att han kan vara strängare mot sina egna barn, men han ser det som ett sätt att säkerställa att de har roligt och inte bara fokuserar på att tävla.

– Det är någonstans ett sundhetstecken också. Det hade varit oskönt att hylla sitt eget barn hela tiden. Jag är nog lite för hård mot dem ibland, men det viktigaste är att de har roligt när man kokar ner det. Det har blivit lite för mycket tävlande tycker jag, men jag vet inte vad som är rätt eller fel.

ANNONS

När han fick frågan om hur det gick för hans lag, skrattade han och svarade:

– Man räknar ju inte? 0-0 alltid. Om man räknar, så gick det bra, haha.

Wernbloom har själv två barn som spelar i Hovås Billdal IF och deltog i cupen under lördagen, där han var tränare. Han njuter verkligen av rollen.

– Jag älskar det. Nu börjar de bli så pass stora att det är enda sättet de vill umgås med mig på – att gå på fotboll, träna dem och vara med runtomkring.

Han beskriver sin tränarstil som lugn, och den skiljer sig mycket från hur han var som spelare.

– Jag är lugn, tror jag, väldigt lugn. Vi har gått in med inställningen att cupen ska ha ett bra matchklimat, och vi har försökt skapa en positiv atmosfär. Vi har bara fått ett klagomål, och det tog vi hand om direkt för att säkerställa att allt gick rätt till, säger Wernbloom.

Vad tycker då Mattias Bjärsmyr om Wernbloom som tränare?

Med ett skratt beskriver han sin uppfattning och skämtar om att poddkollegan och förre lagkamraten inte har en särskilt central roll.

– Jag tror inte han har så mycket att säga till om bland de andra ledarna, det är därför han är med. Det är en hierarki, vi har knappt sett honom träna, säger Bjärsmyr.

ANNONS

– Man kan inte tro att han är tränare om jag ska vara ärlig, haha.

Hysén om tränarrollen: ”Då brinner det i hjärnan”

När GP besöker Surte IP tränar Tobias Hysén sitt Tölö IF från Kungsbacka, där hans son Lion spelar.

– Det viktigaste är att alla har skoj och att alla får spela, säger Hysén.

Trots den tävlingsinriktade atmosfären är målet med cupen att barnen ska fortsätta spela för att ha kul. Hysén påpekar att även om många inte kommer att bli proffs, är det viktigaste att de har roligt.

Han beskriver sin tränarstil som positiv, men förklarar att det beror på barnens ålder och hur han anpassar sig efter dem.

– Ju yngre de är, desto mer positiv försöker jag vara. Det är en gränsdragning man får göra, särskilt eftersom Lion spelar på samma position som jag gjorde. Det är mycket jag skulle vilja säga, men samtidigt är de bara 13 år. Det blir mycket prat i bilen till och från träningar och matcher.

Spritter det i benen på dig när du ser dina barn spela?

– Nej inte i benen, men hjärnan brinner lite. Man letar efter saker för att få ett resultat, som inte är de viktiga. Samtidigt spelar killarna för att vinna. Även om vi inte ska tänka så är det så det blir.

ANNONS

Hysén beskriver också utmaningen att träna sitt eget barn, att det är lättare att bli arg och ge feedback på sina egna barn.

– Jag har större förväntningar och krav på Lion eftersom jag vet vad han kan. Om han inte gör det kan jag bli irriterad. Men vad gäller kravställning är det lika för alla. Han hör bara mer av det från mig än någon annan, förklarar han.

Podden Hunden, Katten, Glassen rullar vidare med diskussioner om Blåvitt som vanligt utöver cupen, och Wernbloom uttrycker oro för lagets framtid i allsvenskan.

– Vi kör på, vi tycker det är väldigt kul. Där vet man vad som är rätt och fel eftersom vi bedömer resultat och där bedöms Blåvitt alltid, även om vi försöker vara mer nyanserade, avslutar Wernbloom.

HKG Cup

Invigdes: 2024

Grundare: Personerna bakom podden Hunden, Katten, Glassen (Pontus Wernbloom, Mattias Bjärsmyr och Tobias Hysén) med Surte IS.

Lag: 121

Åldrar: Barn födda 2011 är äldst och födda 2014 är yngst, där de äldsta endast kan vinna.

LÄS MER:Wernbloom, Hysén och Bjärsmyrs drag – startar cup

LÄS MER:Här är namnen i Disneys sportsatsning

LÄS MER:Ola Larsson om transferplanen och hemvändarspåret

ANNONS