IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling och klubbdirektör Håkan Mild.
IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling och klubbdirektör Håkan Mild. Bild: DANIEL STILLER

Blåvitts ekonomiska besked: Gör vinst på över tolv miljoner

Ett plusresultat på 12,4 miljoner kronor. Det är det positiva med IFK Göteborgs ekonomiska siffror för 2021.
Det negativa? Att driftunderskottet ökar.

ANNONS
|

Redan när IFK Göteborg höll medlemsmöte den 25 november flaggade klubben för positiva ekonomiska nyheter.

”Vi väntas göra ett plusresultat på omkring fem miljoner kronor för 2021”.

Glädjande med tanke på att klubben budgeterade med ett minusresultat på 3,8 miljoner.

– Det är en fantastisk prestation som har gjorts av verksamheten, jublade ordförande Richard Berkling.

– Det är motsvarigheten till att vi slog Djurgården med 3–0!

När IFK Göteborg, under onsdagen, släppte sin årsredovisning visade det sig att har gått ännu bättre än novemberprognosen. För 2021 redovisar IFK Göteborg ett plusresultat på 12,4 miljoner kronor.

– Det känns bra att vi återigen gör ett plusresultat. 12,4 ... Hade någon sagt det när vi gick in i året hade jag tagit det alla dagar i veckan. Det var en del osäkerhet där, säger ekonomichef Marcus Hermansson.

ANNONS

Vad har förändrats sedan medlemsmötet i november?

– Dels tog vi lite höjd för att kunna förlänga med spelare, vi hade ett kontraktsförslag ute till August (Erlingmark). Nu blev det ju inget med det. Sedan fick vi lite mer från Uefa, solidaritetspengar. Shopen gjorde också ett lite bättre resultat än vad vi tänkte plus att vi tog in mycket publik de sista matcherna. Och att vi då, i november, inte visste hur mycket vi skulle få från RF (Riksidrottsförbund) den sista vändan. Så, många småsaker. Lite lägre kostnader, lite högre intäkter.

Driftunderskottet ökar

Att klubben lyckades nå ett stort plusresultat har bland annat att göra med en ökning kring sponsor- och reklamintäkter (från 24,8 till 29,2 miljoner) samt att klubben sålt mängder av spelare. Bland dem Yahya Kalley (FC Groningen), Rasmus Wikström (Bröndby IF), Alhassan Yusuf (Royal Antwerp FC), Giorgi Kharaishvili (Ferencvarosi TC) och Emil Holm (SönderjyskE). Vinsten vid spelarförsäljningar landade på 39 miljoner kronor för 2021.

Allt är dock inte positivt i IFK Göteborgs årsredovisning. Till exempel har klubbens driftunderskott ökat från 15,8 miljoner till 20,7. Ett misslyckade då klubben har som långsiktig målsättning att successivt sänka driftunderskottet med 25-30 procent per år.

De lyckades med det 2020, men alltså inte i fjol. Orsaken till det är många skiften på personalsidan. Under 2021 bytte IFK Göteborg bland annat klubbdirektör, huvudtränare och kommersiell chef.

ANNONS

– Det är personalkostnaderna som har gett ökningen av driftunderskottet. Om man kollar på personalkostnaderna 2021 jämfört med 2020 så är det någonstans åtta miljoner upp. Ibland måste man göra förändringar för att bli bättre framåt. Förhoppningsvis ger det här effekt framöver. Sedan har vi också satsat på spelartruppen, säger Marcus Hermansson.

Vad blir fokus framåt för IFK Göteborg?

– Målet är att hitta en högre nivå av intäkter och bli stabil där. Det är först då man kan ta på sig större kostnader, ta större risker i satsningen på spelartruppen och annat. Det blir fokus framåt.

LÄS MER:Hundratals miljoner har fördelats snett

LÄS MER:Sparkades från Blåvitt – nu bryter Farnerud tystnaden

LÄS MER:Mikael Stahre kan få större roll i IFK Göteborg

ANNONS