Blir Zlatan en ny Cantona? Eller en ny Falcao?

I Manchester är osäkerheten fortfarande ganska stor. Blir Zlatan en ny Falcao eller en ny Cantona?

ANNONS
|

Radamel Falcao lånades in av Manchester United 2014 från Monaco med stora förhoppningar på sig. Men på 26 matcher blev det endast fyra mål för colombianen som blev en av de största flopparna i United i modern tid – kanske den största. För varje mål han gjorde för klubben kostade han smått osannlika 44 miljoner kronor.

– Det var komplicerat i United. Det var 60 minuter, sen 45 och sen 20. Det där skapar instabilitet och ibland vet du inte vart du står. Jag fick inte chansen av United, sa Falcao nyligen till El Tiempo.

När United nu återigen hämtar en anfallare med ganska hög ålder, Zlatan är 34 år, så sprids en viss oro. Är han för gammal? Blir det en ny flopp för United?

ANNONS

– Jag vet inte riktigt ... han är ju gammal men gjorde mycket mål i Frankrike. Men Premier League är betydligt tuffare, jag tror inte att han floppar men det blir ingen succé heller, säger Mark Abbott, taxichaufför i Manchester och United-supporter sedan många år.

– Jag tror att han floppar! Det är många stora matcher där han inte varit bra alls men sen gör han massor av mål mot de sämre lagen, säger Simon Dawson, som säljer supporterprylar utanför Old Trafford.

Men det finns de som tror och hoppas på att Zlatan ska bli en Eric Cantona. Fransmannen som kom till United 1992 efter att ha vunnit ligan med Leeds blev snabbt en ikon i klubben. Under fem år fram till 1997 när han avslutade sin karriär var han kungen av Old Trafford. Med sin uppfällda krage och sin karaktär, Cantona var likt Zlatan en spelare som gjorde allt för att vinna. I United-kretsar är Cantona fortfarande väldigt högt aktad.

Att den nu 34-årige Zlatan Ibrahimovic ska stanna i United i fem år, det tror ingen på. Siktet är i stället inställt på att spela i United i ett år innan flyttlasset drar till Miami och David Beckhams nystartade lag. Men först ska Zlatan charma Manchester och se till att hans bild hänger med de andra ikonerna, bredvid Eric Cantona.

ANNONS

– Om det är en sak som Old Trafford älskar så är det stora karaktärer, en talisman. Bara titta på hur populär Eric Cantona var. Zlatan är en stor karaktär och kommer att passa bra in, skriver före detta landslagsmannen Jamie Redknapp i sin krönika i Daily Mail.

Eric Cantona själv verkar inte vara särskilt intresserad att prata om Manchester United. Men tror ändå att Zlatan kommer att lyckas.

–United vill vinna med stil och underhållning. Det förhåller sig så att Zlatan har roligt på planen så det kan bli bra, sa han nyligen till Sportbladet.

Fakta: Eric Cantona i United

I klubben: 1992-1997.

Antal matcher: 143.

Mål: 64.

Meriter: Ligamästare 1992/93, 1993/94, 1995/96 och 1996/1997. FA-cupvinnare 1993-94 och 1995-96.

Kuriosa: Stängdes av i åtta månader efter att ha kung-fu sparkat en supporter på läktaren.

ANNONS