Bosko Orovic polisanmäler domarna – efter förbundets straff

Bosko Orovic bötfälls med 20 000 kronor för sitt agerande i jättebråket mellan Utsikten och Öster.
Beskedet får Utsiktens huvudtränare att rasa – och svara med att polisanmäla domarna i matchen för förtal.
– Det är en häxjakt som pågår, dundrar Orovic.

ANNONS
|

Få det senaste om Utsiktens BK – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Utsiktens BK och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Kiken.

Klicka här för att följa Utsiktens BK

Det var i slutet av toppmatchen mellan Utsiktens BK och Östers IF på Bravida arena den 17 maj som ett stort bråk bröt ut, där nästintill samtliga spelare och ledare i de båda lagen var inblandade. Allting startade med att Östers huvudtränare Martin Foyston klev in på planen och fällde Utsiktens Lucas Lima varpå full kalabalik utbröt.

När situationen hade lugnat ner sig och domarteamet gjort en samlad bedömning av händelsen slutade det med att hela fyra ledare, Martin Foyston hos Öster, och Utsiktens huvudtränare Bosko Orovic, assisterande tränare Henrik Fridolvsson och fystränare Conor McDonagh fick syna det röda kortet.

ANNONS

– Att vi hamnar i fokus, trots att det är en tränare från motståndarlaget som går in på planen och sparkar ner en av våra spelare ... Utifrån det tycker jag det är horribelt. Sedan säger jag ett könsord, det står jag för och det var dumt, och om det ska rendera i ett rött kort så är det fine för mig. Men att vi har ett bråk där 30 personer är inblandade och att vi är tre ledare från Utsikten som ryker och Öster har en ledare som ryker ... när det är könsord som skriks vitt och brett från flera och det knuffas och har sig hej vilt, jag förstår det inte. Horribelt, sa Bosko Orovic häromveckan till GP.

Bosko döms till 20 000 kronor i böter

Domaren i matchen, Jasmin Svraka, valde att rapportera alla fyra ledare till Disciplinnämnden, som nu har hanterat ärendet och kommit med ett besked om ytterligare straff.

Bosko Orovic döms till 20 000 kronor i böter och Martin Foyston får böta 10 000 kronor. Fystränare Conor McDonagh får även han böta 10 000 kronor medan Henrik Fridolvsson får en tillrättavisning och slipper ytterligare reprimander.

Enligt anmälan ska Bosko Orovic i samband med bråket ha behövts hållas tillbaka av sin egen spelare och samtidigt pekat mot, enligt domarteamets uppfattning, Martin Foyston och hotat honom genom att skrika: ”Jag ska döda dig din jävla fitta!”.

ANNONS

Bosko Orovic har beskrivit att han tappade besinningen efter att fått mottaga okvädningsord av Östers reservmålvakt och samtidigt blivit knuffad av reservmålvakten. Han menar att han då svarat med okvädningsord och ångrar att han gjorde det. Han förnekar att han ska ha hotat Martin Foyston. Han menar att han varken sagt de orden varken till honom eller någon annan person under matchen.

Bosko Orovic har till sitt yttrande förutom filmklipp även tagit in vittnesmål, bland annat från en ordningsvakt som försökt lugna ner bråket på Bravida arena. Ordningsvakten kunde inte höra några direkta hot uttalas. Ordningsvakten tillägger att det var väldigt höga röster runt omkring.

Disciplinnämnden anser att det inte finns några skäl att betvivla domarens uppgifter om vad Bosko Orovic sagt och att ordningsvaktens vittnesmål inte påverkar bedömningen då det var en tumultartad situation.

Disciplinnämndens bedömning är att han agerat felaktigt genom att lämna sitt tekniska område på ett aggressivt och konfrontativt sätt samt använt stötande språk. De ser också allvarligt på det uttryck som Bosko Orovic använt men anser inte, utifrån situationen, att det är fråga om ett hot om våld utan snarare om en allvarlig form av otillbörligt uppträdande.

Ingen av tränarna får några ytterligare matchers avstängning.

ANNONS

När GP når Bosko Orovic är han oerhört upprörd.

– Jag har aldrig sagt de här orden. Inte till Foyston, inte till någon annan, säger Orovic.

Orovics svar: Polisanmäler domarna

Tränaren kommer nu svara med att polisanmäla domarna i matchen för förtal.

– Jag håller på med en polisanmälan nu mot domarna, rubricerad som förtal. Därifrån kommer jag ta det här vidare. Efter det får vi se vad som händer. Jag kommer inte acceptera ett beslut utifrån falsarier. Jag vet vad jag har sagt. Det finns vittnen, det finns ljudupptagningar och allt möjligt. Det finns ingen som har hört det här förutom domarna.

– Det är en parodi det här. Det är en häxjakt som pågår på Utsikten. Jag är så trött på det här. Jag vill sluta med fotbollen när man behöver vara med om sådant här. Du ska behöva ta sådana här konsekvenser på grund av påhittade ord.

Varför skulle domarna hitta på det här?

– Om vi vänder på det. Det är 40 vittnen som inte har hört det här. Jag svarar med en motfråga: Varför fokuserade de bara på våra ledare i det här bråket? Det har de själva sagt ”Att de hade full koll på oss tre”. Varför hade de inte koll på Östers spelare?

ANNONS

Utsikten-tränaren: ”Kommer överklaga ända upp till himlen”

Han tillägger:

– Jo, för det är skillnad på folk och folk. Öster är en gammal anrik förening och de ska skyddas. Lilla Utsikten är det okej att sparka på. Stora Öster får göra vad de vill. Det är uruselt! Det är skandal! Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är så grymt på besviken på hur Disciplinnämnden och förbundet hanterar den här situationen.

Han tycker också det är fel att han får hårdare straff än Martin Foyston.

– Du har en tränare som går in på plan och sparkar ner vår spelare, men det är jag som ska straffas mest. För något jag inte har sagt.

Orovic kommer dessutom överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden (RIN).

– Jag kommer överklaga om ärendet så slutligen hamnar i himlen. Så långt kommer jag överklaga! Det ska du ha klart för dig! Jag kommer överklaga ända upp till himlen.

GP har varit i kontakt med Östers tränare Martin Foyston.

Kort men rak fråga: skrek Bosko till dig att "Jag ska döda dig din jävla fitta’"?

– Jag har inget mer att säga än att vi accepterar disciplinnämndens beslut. Vad gäller Utsikten är det inget vi kommenterar. Nu tittar vi framåt, säger han

ANNONS

Närmast för Utsiktens BK, som är trea i superettan-tabellen efter tio omgångar, väntar bortamöte med toppkollegan Degerfors IF på lördag.

LÄS MER:Fem punkter efter Utsiktens BK–IK Brage

LÄS MER:Martin Foyston fällde Utsiktens Lucas Lima – visades ut tillsammans med Bosko Orovic

LÄS MER:Utsikten kryssade efter storbråk – Albin Skoglund målskytt

LÄS MER:Tre avstängda ledare hos Utsikten – Bosko Orovic om röda kortet

ANNONS