Christian Eriksen får hjärtstartare inopererad

Christian Eriksen ska opereras efter lördagens hjärtstopp. Stjärnan får en hjärtstartare inopererad, det meddelar Danmarks fotbollsförbund.
– Christian har accepterat lösningen, säger den danska landslagsläkaren Morten Boesen. Samtidigt berättar en av läkarna som gjorde livräddande insatser för Eriksen på planen om de första minuterna efter hjärtstoppet.

ANNONS
|

Det var i lördags som den danske stjärnan Christian Eriksen, 29, fick hjärtstopp i EM-matchen mellan Danmark och Finland och föll ihop på planen.

LÄS MER:Danska spelarna om Christian Eriksen: ”En förfärlig upplevelse”

Han kunde snart stabiliseras och är inlagd på Rigshospitalet i Köpenhamn och har meddelat han att efter omständigheterna mår bra.

I söndags, dagen efter kollapsen, uttalade sig den danska landslagsläkaren Morten Boesen om Eriksens tillstånd.

– Det är svårt att säga hur nära vi var att mista Christian, men han var död vid en tidpunkt. Varför det hände kan jag inte svara på nu, sa han då.

LÄS MER:Oron kring Eriksen – karriären kan vara över

Danska lagläkaren: ”Christian har accepterat det”

Eriksen har nu genomgått en rad undersökningar och det står klart att han fick hjärtstopp grund av rytmrubbningar och nu meddelar det danska fotbollsförbundet att Eriksen kommer opereras. Han får en defibrillator/hjärtstartare, så kallad ICD, inopererad.

ANNONS

– Efter att Christian genomgått diverse hjärtundersökningar har det tagits beslut om att han ska få inopererat en hjärtstartare, en så kallad ICD-enhet. Det är nödvändigt efter hjärtstopp utlöst av hjärtrytmstörning, säger Morten Boesen i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Christian har accepterat lösningen och beslutet har gått via specialister nationellt och internationellt, som alla rekommenderat samma behandling. Vi uppmanar alla att ge Christian och hans familj lugn och ro under den närmaste tiden.

Det har spekulerats i att Eriksens karriär kan vara över i och med hjärtstoppet men så behöver det nödvändigtvis inte vara. Den nederländske fotbollsstjärnan Daley Blind, som är med i EM, fick en ICD inopererad 2019, skriver TT.

LÄS MER:Simon Kjaers första ord efter Christian Eriksens hjärtstopp

Läkaren om första minuterna: ”Mycket rörande ögonblick”

En av läkarna som gjorde livräddande insatser för Eriksen på planen i lördags var tyske Jens Kleinefeld, som arbetar för Uefa. Han berättar nu om de dramatiska minuterna på Parken.

– Cirka 30 sekunder efter att vi använt hjärtstartaren öppnade han sina ögon och jag kunde prata med honom. Det var ett mycket rörande ögonblick, säger Kleinefeld enligt danska TV2.

Kleinefeld fortsätter:

– Han sa: ”För helvete, jag är bara 29 år gammal”. Då visste jag att hans hjärna inte hade tagit skada och att han var helt och hållet tillbaka.

ANNONS

Fakta ICD:

(TT)

En intern defibrillator (ICD) är en apparat som opereras in under huden och kopplas till hjärtat. Den används främst för personer som har hjärtsvikt eller hjärtsjukdomar som medför ökad risk för störningar i hjärtrytmen.

Syftet med den implanterbara defibrillatorn är då att förhindra ett återfall. ICD-dosan övervakar hjärtats rytm och kan bryta eventuella farliga hjärtrusningar med antingen smärtfri stimulering eller en elektrisk stöt.

Källa: Skånes universitetssjukhus och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.

Källa: Skånes universitetssjukhus och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.

ANNONS