Damfotbollen går mot en ny framtid

ANNONS
|

När landslagspelaren Sofia Jakobsson valde att lämna Umeå för den ryska Champions League-klubben FC Rossijanka i fjol, var det många som blev förvånade. Lönemässigt ryktades det om drömkontrakt, men vad skulle hon i Ryssland och göra? Ett år senare är det ingen som ifrågasätter den 22-åriga landslagspelarens karriärval. Flytten till Krasnoarmejsk, en av Moskvas många mindre förorter, blev ett personligt lyft.

- Innan jag flyttade till Ryssland var jag mer osäker på mig själv överhuvudtaget. Det speglade sig säkert mycket i mitt fotbollspelande också. Nu känner jag mig modigare och förhoppningsvis har det även påverkat mitt spel, säger Jakobsson inför dagens landskamp mot Holland på Gamla Ullevi.

ANNONS

Sedan en vecka tillbaka tillhör även Göteborgsanfallaren Linnea Liljegärd den ryska toppklubben. En värvning som den senaste tiden varit en av många inom rysk damfotboll.

- Det kommer fler och fler spelare till Ryssland, både från Europa och Sydamerika, vilket har höjt statusen på ligan rejält. Extra kul att det inte bara är ryska herrklubbar som värvar. Vi har en bit kvar, men trenden visar ändå tydligt att Ryssland lockar, fortsätter Jakobsson.

Det är inte längre en självklarhet att svenska stjärnor blir kvar i Sverige. Förutom hårdsatsande Tyresö, som lyckats locka till sig några av världens bästa, har damallsvenskan fått hård konkurrens. Tiden då USA och den amerikanska ligan var drömmen är förbi och efter fjolårets nedläggning av proffsligan WPS har flera av USA:s OS-stjärnor börjat överväga en flytt till Europa.

Förutom att förutsättningarna blivit bättre, direktsända matcher och ökat publikintresse, finns fler förklaringar. Europas giganter inom klubbfotbollen, som tidigare enbart satsat på herrfotboll, har insett värdet i att lyfta fram och skapa intresse även för damer.

Engelska FC Arsenal var en av de första som lyckades, en satsning som bland annat kryddades med en Champions League-titel för fem år sedan. När sedan Jean-Michel Aulas, Lyons president, satte ner foten, investerade miljoner, värvade stjärnor och gav spelarna möjligheter, var succén ett faktum. Klubbens två raka Champions League-titlar har triggat igång franska PSG, som nyligen presenterat en storsatsning på damlaget som bland annat innehåller en tredubblad budget (40 miljoner kronor) och en ny arena i centrala Paris. Och enligt rykten kommer klubben, när transferfönstret öppnar senare i vinter, försöka locka till sig den amerikanska duon Abby Wambach och Hope Solo.

ANNONS

FC Barcelona är nästa klubb att utmana. Laget som levt i total skugga sedan starten 1988, vann i fjol för första gången Superligan och debuterar nu även i Champions League.

- Det håller på att ske stora förändringar. Lyon har varit en föregångare, de tar damfotbollen på allvar. PSG:s satsning blir väldigt intressant att följa, säger Lotta Schelin, som tidigare tackat nej till en förfrågan från just PSG.

- De hörde av sig i slutet av förra säsongen och ville egentligen bara kolla läget, eftersom jag fortfarande inte hade skrivit på mitt nya kontrakt med Lyon.

Ytterligare skäl till att traditionella storklubbar nu väljer att satsa på damfotbollen, tror Schelin, beror på Champions League.

- Att delta i Champions League är otroligt stort för alla som håller på med fotboll och det får ett enormt genomslag i hela Europa.

Efter sju år tackar Tomas Dennerby i eftermiddag för sig. Han gör det på Gamla Ullevi och den sista landskamp som förbundskapten kommer att bli speciell.

- Nu längtar jag bara efter den här matchen och det känns så himla bra. Beslutet att sluta kändes helt rätt. Jag tror att det är ett bra läge för mig att gå vidare i livet och det kommer nog bli skönt dem att få höra en ny stämma.

Dennerby kommer att hyllas direkt efter slutsignalen, men vad som händer senare under kvällen vill landslagschefen Marika Domanski Lyfors inte riktigt avslöja.

- Det blir middag tillsammans med spelare, ledare och delar av förbundet. Jag vet att tjejerna har något mer på gång, men det kan jag givetvis inte avslöja redan nu, säger Domanski Lyfors.

ANNONS