Därför valde IFK Göteborg att ha reklam på jubileumströjan

De allra flesta klubbar valde bort reklamen på sina jubileumströjor som burits för att uppmärksamma att allsvenskan fyller 100 år.
Men IFK Göteborg körde på med reklamen.
– Det var inte aktuellt för oss, säger Gustaf Rönneklev, merchandiseansvarig hos IFK Göteborg.

ANNONS
|

Få det senaste om IFK Göteborg – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ IFK Göteborg och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Blåvitt.

Klicka här för att följa IFK Göteborg

Den allsvenska fotbollen engagerar storpublik år efter år och har så gjort länge. Den första säsongen spelades redan för 100 år sedan och det har synts på sina håll på sistone.

I förra omgången och den som stundar kommer alla lag förutom Värnamo att ha spelat i en specialframtagen matchtröja.

En tröja som flörtar med kubbarnas historia.

I IFK Göteborgs fall var det ett enkelt val, det blev blått, det blev vitt och det blev randigt. En tröja som när den släpptes till försäljning försvann på bara några dagar, vilket tog klubben på sängen.

– Vi sålde slut långt innan matchen nu mot Sirius. Det var en otrolig kommersiell succé där vi underskattade intresset grovt. Den sålde slut snabbt och det får jag ta på mig där vi underskattade efterfrågan. Den kom in och sedan försvann den, säger Gustaf Rönneklev, merchandiseansvarig hos IFK Göteborg.

ANNONS

– Det är roligt att vi kan göra sådana här begränsade upplagor ibland. Nu blev det lite för begränsat, men samtidigt skapade vi en raritet på de här tröjorna och det ska vi inte underskatta heller. Men vi har blivit nerringda av folk som varit besvikna över att de inte fått tag i en.

De tröjor som släppte till försäljning var helt fria från reklam. Även inför matchen mot Sirius var tröjan som visades upp reklamfri. Innan matchen mot Sirius sparkades igång gick tidigare spelaren Donald Nicklasson in tillsammans med Ebbe Olsson som själv spelat i klubben men som även är son till Harry som var med och spelade för IFK Göteborg 1924.

Därför spelade IFK Göteborg med reklamen

Deras tröjor?

Jo, fria från reklam.

När Gustav Svensson, Paulos Abraham, Sebastian Ohlsson och de andra i laget kom ut till match var det dock reklam både på bröstet, armarna och axlarna på tröjan. Ett val som klubbarna själva har fått göra.

Där IFK Göteborg likt bland annat Elfsborg valde att ha reklamen med.

– Våra partners på matchtröjan har tidigare i år redan avstått från exponering. Det var till matchen mot Mjällby när vi uppmärksammade Insamlingsstiftelsen på Drottning Silvias barnsjukhus. Därför var det inte aktuellt för oss att fråga igen, säger Gustaf Rönneklev.

ANNONS
Tröjan som IFK Göteborg spelade i tidigare i år i matchen mot Mjällby.
Tröjan som IFK Göteborg spelade i tidigare i år i matchen mot Mjällby. Bild: IFK Göteborg

Ni testade inte ens att fråga?

– Nej, vi ställde inte frågan. Det är belopp i mångmiljonklassen som de avstår och vi har bara 15 hemmamatcher på en säsong.

LÄS MER:Se höjdpunkterna från IFK Göteborgs möte mot Sirius

LÄS MER:Därför tror Gustav Svensson fortfarande stenhårt på Blåvitt

LÄS MER:Utspelet från Jon Dahl Tomasson: ”Ni behöver få in mer pengar i systemet”

ANNONS