Jimmy Durmaz.
Jimmy Durmaz. Bild: JOEL MARKLUND

Durmaz: "Var jättenära att sluta"

Jimmy Durmaz misstag på fotbollsplanen under VM 2018 medförde en hot- och hatstorm mot honom. Men den svenske landslagsspelaren är delvis van att jobba i motvind. Karriären kunde faktiskt tagit slut redan när han var 16 år. Det berättar fotbollsstjärnan i en lång intervju som SportExpressen gjort.
– Man blev sågad för att man gjorde en dribbling och gjorde något bra, säger Jimmy Durmaz till tidningen.

ANNONS
|

Sverige såg ut att nå ett oavgjort resultat i VM-mötet med stornationen Tyskland förra året. Ställningen var 1–1, men i matchens absolut sista minut drog Jimmy Durmaz, till synes aningens onödigt, på sig en frispark strax utanför eget straffområde.

Tyskland tog chansen och sänkte Sverige i matchens slutsekunder.

Reaktionerna efteråt blev starka och i största fall riktade åt ett hål – mot Jimmy Durmaz.

Den svenske landslagsspelaren fick en rejäl hatstorm mot sig och fick även stå emot hot och rasism.

"Att bli kallad blattejävel, få hot mot mina barn, min familj, få mordhot, det är helt oacceptabelt", sa Durmaz själv i ett uttalande med landslaget i ryggen dagen efter matchen.

ANNONS
Jimmy Durmaz efter matchen mot Tyskland som ledde till att landslagsspelaren fick ta emot mängder av hat och hot.
Jimmy Durmaz efter matchen mot Tyskland som ledde till att landslagsspelaren fick ta emot mängder av hat och hot. Bild: JOEL MARKLUND

En tid har gått sedan dess och i en lång intervju med SportExpressen berättar Durmaz hur han påverkats av det som hände.

– Det har hängt på med rasism hela tiden som jag sa innan, men att få den mängden inom den tiden… Det tar. Alla vill vara älskade, ingen vill vara hatad. Det är klart att det tar hårt, men inget kan rubba mig. Efter att det hände så är det bara att gå vidare, hur man kan göra för att göra det positivt, säger Durmaz till SportExpressen.

Precis som Durmaz är inne på så har han under perioder i sina karriär fått jobba i motvind. De gångerna upplever han att det många gånger handlat om att han, trots att han är svensk, har en invandrarbakgrund.

"Skällde ut en"

När landslagsstjärnan började på gymnasiet var det faktiskt nära att han avslutade sin karriär.

– Jag var nära att sluta spela fotboll när jag var 16 år, jättenära att sluta spela fotboll. Man är 16 år och fortfarande ett barn, att inte vara älskad av tränarna oavsett om man gjorde något bra... Jag kunde ju fotboll när jag var 16. Man blev sågad för att man gjorde en dribbling och gjorde något bra. Då stoppade de upp hela träningen och skällde ut en för att jag inte passade, det var smågrejer hela tiden, säger Durmaz och fortsätter:

ANNONS

– Då var det: Ska jag fortsätta eller är det skolan som gäller? Som tur var så har jag haft en fantastisk familj som stöttat mig genom allt där och då var det de som pushade att jag skulle fortsätta. Göra det jag älskar, för jag älskade ju fotbollen fortfarande. Jag bet ihop och då sa jag till mig själv att jag ska motbevisa för alla, jag ska lyckas oavsett vem som säger nej till mig, säger Jimmy Durmaz till SportExpressen.

Sedan i juli i år spelar Jimmy Durmaz för Galatasaray som för närvarande ligger på en sjätteplats i den turkiska ligan.

ANNONS