Efter babylyckan – han har ensamt ansvar för Blåvitt

Med huvudtränaren Stefan Billborn frånvarande för att fira tillökning i familjen, tar Joachim Björklund över ansvaret för att leda IFK Göteborg i den viktiga matchen mot Djurgården.
Men hur kommer han leda laget?
– Det blir inte egen låda, säger han.

ANNONS
|

Joachim Björklund står nu inför en ny utmaning i sin tränarkarriär. Med Stefan Billborn frånvarande för att fira tillökning i familjen, tar Björklund ensam ansvar för att leda IFK Göteborg mot Djurgården.

Björklund, som tidigare har arbetat nära Billborn i norska Sarpsborg och Hammarby, och menar att det inte kommer att bli en revolution bara för att han rattar skeppet själv under söndagen.

– Det är inte så att jag kör mitt eget race här nu. Det funkar inte riktigt så, även om det hade varit lite kul, haha. Vi har ju en ganska stor samsyn på hur vi ska spela försvars- och anfallsspel. Så det blir enligt Stefans och mina parametrar här. Det blir inte egen låda. Sedan kan jag stå och ta åt mig äran om vi vinner, säger Björklund.

ANNONS
Stefan Billborn och Joachim Björklund.
Stefan Billborn och Joachim Björklund. Bild: JONAS LJUNGDAHL

Om inlånade målvakten: ”Det blev express”

Förutom de taktiska aspekterna, ligger även ansvaret för lagets mentala förberedelser på hans axlar. Denna utmaning kan bli en vändpunkt för IFK Göteborg, och med Björklund vid rodret hoppas klubben kunna ta ett kliv framåt i tabellen.

Samtidigt har de två nyförvärv spelklara direkt: David Kjaer Kruse, dansk mittfältare, och inlånade norske målvakten Jacob Karlstrøm. Den senare spelaren ser ut att få starta direkt.

– Det är två bra nyförvärv, det ena blev express. Vi fick chansen att ta Jacob som vi känner till väl från vår tid i Norge. Han har en x-faktor, han har storleken och kommer inte bli rädd för att kliva ut på Tele2 eller Gamla Ullevi, säger Björklund.

Även om det är en utmanande tid för laget, erbjuder det också en möjlighet för Björklund att visa sitt ledarskap när Billborn nu är borta.

– Stefan har var här i stort sett hela veckan och det här är inga konstigheter. Vi kommer att spela precis som om han satt på bänken.

Billborn fick under natten till lördag en dotter och är kvar i Norge med familjen.

Nu ställs IFK Göteborg mot Djurgården på Tele2 Arena.

Matchguide: Djurgården – IFK Göteborg

Vad: Allsvenskan, omgång 17

Var: Tele2 Arena

När: Söndag, avspark 14:00

Tv/stream: Discovery+, Max, TV4 Play

Det gäller: IFK Göteborg förlorade med 3-4 mot Brommapojkarna i lördags. Nu, bara en vecka senare, blir det upp till bevis då de ställs mot ett Djurgården som vann med 2-1 mot Elfsborg i sin senaste match.

Läget i laget: IFK Göteborg saknar Laurs Skjellerup, Paulos Abraham och Elis Bishesari på grund av skador. Skjellerup klev av i halvtid mot BP i lördags med en muskelskada, och det gjorde även Bishesari senare under matchen. Det ena nyförvärvet Jonas Bager har inte tränat med övriga laget än, medan David Kjaer Kruse, och nya norske målvakten Jacob Karlstrøm, ser ut att spela direkt.

LÄS MER:Ola Larsson om IFK Göteborgs jakt på nyförvärv

LÄS MER:Kristiansens mardrömsdebut efter Bishesaris skada

ANNONS