Elfsborg stormar mot Europa – vann efter tidigt mål mot Molde

Elfsborg fick en tidig ledning i playoffen i Norge – och behöll den.
Anfallsduon Qasem/Baidoo stod för leveransen och Boråslaget är ett steg närmare Europa League.

ANNONS
|

Få det senaste om Elfsborg – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Elfsborg och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i klubben.

Klicka här för att följa IF Elfsborg

Elfsborg har redan säkrat en plats Europa-gruppspelet.

Frågan är om det kommer bli i Europa League eller Conference League. Allt avgörs i playoffen mot norska Molde, där första mötet gick av stapeln på ett regnblött Aker stadion på torsdagen.

Inför matchen hade Oscar Hiljemark stuvat om något i backlinjen. Detta efter att Gustav Henriksson gick av planen skadad i kvalet mot Rijeka. Henriksson är spelklar efter smällen, men Hiljemark valde ändå att sätta Buhari Ibrahim som mittback i startelvan.

Det tog inte mer än 15 minuter så spräckte Elfsborg nollan. Det var Ahmed Qasem som efter en passning av Michael Baidoo kunde leverera matchens första mål. Ombytta roller från anfallsduons succé mot Rijeka.

ANNONS

– Jag vet var jag har mina lagkamrater. Jag ser att Besfort (Zeneli) får bollen och att Baidoo är bakom mig. Så jag hoppar över den, får tillbaka den och gör mål, säger Qasem till Sportbladet.

Knappa åtta minuter senare var det rysande nära två noll men norska målvakten räddade ett anfall från Jalal Abdullai.

Favorittippade Molde hade svårt att hitta spelet mot ett allt starkare Elfsborg och fick höra både det ena och andra från en frustrerad hemmapublik.

Per Frick fick spela en kvart

Men efter första halvlek var det fortfarande Elfsborg som hade ledningen.

Efter pausvilan vaknade Molde till. Nio minuter in i andra halvlek drog Kristian Eriksen en rush på vänsterkanten med bollen, men anfallet kom av sig och Eriksen fortsatte i stället ut över en reklamskylt och gjorde en kullerbytta över sargen.

Kort efter kom ett nytt norskt anfall men Isak Pettersson räddade.

Efter 60 spelade minuter byttes Ahmed Qasem ut mot Per Frick, som bara fick en blixtvisit på planen. En knapp kvart speltid fick Frick tills han markerade för smärta baksida lår och då blev utbytt mot nyförvärvet Emil Holten i stället.

Molde kämpade in i till sista matchminuten, men när domaren blåste av matchen stod det klart att Ahmed Qasems enda mål i matchen räckte för att ge Elfsborg ett drömläge inför returen om en vecka.

ANNONS

En helt annan matchbild än när lagen möttes i Europakval för två år sedan. Då vann Molde med 4–1 hemma.

– Vi kommer med ett annat slags tryck i år. Vi är stabila och det känns som att vi är elva soldater där ute, som verkligen kämpar, och jag tror många lag börjar få respekt för oss. Vi har en annan slags intensitet när vi kommer hit i år, säger Qasem till Sportbladet.

Så startade Elfsborg (3–4–3)

Isak Pettersson –Sebastian Holmén, Buhari Ibrahim, Terry Yegbe – Simon Hedlund, Arber Zeneli, Timothy Ouma, Niklas Hult –Jalal Abdullai, Michael Baidoo, Ahmed Qasem (Per Frick) (Emil Holten).

LÄS MER:Europasuccé – så mycket kan svenska lagen tjäna

LÄS MER:Elfsborgs stjärna: ”Presterar jag så här blir jag inte kvar”

ANNONS