Efter två raka kryss i allsvenskan slog boråsarna Kalmar på bortaplan med 3–1.

|

Elfsborg är mitt emellan två stora Europamatcher (AZ i onsdags, Roma på torsdag) och tränaren Oscar Hiljemark gjorde fyra förändringar i startelvan. Bland annat fick lagkaptenen Johan Larsson starta sin blott andra match sedan Hiljemarks entré i juni.

Hur det var att ladda om efter den starka insatsen i Nederländerna?

– Enkelt skulle jag säga. Vi vet hur mycket de här matcherna betyder för oss och det här var en otroligt viktig match. Så det har vi varit tydliga med sen i torsdags, säger kapten Larsson.

Men Elfsborg fick en mardrömsstart. Efter bara fyra minuter gjorde Kalmars starke forward Dino Islamovic 1–0 efter att Isak Pettersson i Elfsborgsmålet misslyckats med en utboxning. Till protokollet ska föras att Pettersson såg ut att bli rejält trängd i målet i samband med ingripandet. Bollen studsade hur som helst ut rakt till Islamovic som enkelt gjorde mål.

Förre elfsborgarens dåliga passning ledde till kvitteringen

Matchen var bara åtta minuter gammal när andra målet kom, även det av en Kalmarspelare. Dock i fel bur. Förre Elfsborgsspelaren Robert Gojani slog en usel passning i eget straffområde, rakt till Michael Baidoo som slog en passning mot mål. Den tog på Lars Saetra och studsade in i mål och kvitteringen var ett faktum.

Johan Larsson.
Johan Larsson. Bild: SUVAD MRKONJIC

Med några minuter kvar av första tog Elfsborg ledningen. Formstarke Besfort Zeneli kom loss på högerkanten och fick in bollen i mitten där Jalal Abdullai enkelt stötte in den.

– Första halvlek är ganska bra sett till det stora hela. Vi skapar extremt mycket nästan-lägen. Är vi lite skarpare i sista tredjedelen hade vi kunnat såra dem ännu mer, säger Larsson.

Hallberg nära kvittera på frispark – istället kontrade Elfsborg in 3–1

I andra halvlek såg Elfsborg mycket bekväma ut med ledningen. De stressade inte upp sig i onödan och hade stora stunder stenhård kontroll på Kalmar. Titt som tätt kom Elfsborg upp i bra anfall, men några farliga chanser skapade man inte. Timothy Ouma hade ett hårt skott, annars var det mest halvlägen.

Kalmar hade en riktigt farlig chans när Melker Hallberg sköt en frispark bara centimeter utanför stolpen. Annars hade smålänningarna förtvivlat svårt att få till en forcering. Det syntes tydligt att det här är ett bottenlag.

Med fyra minuter kvar av ordinarie tid satte Michael Baidoo spiken i kistan när han fullbordade en utmärkt Elfsborgskontring och gjorde mål från nära håll, på passning av Arber Zeneli.

Segern innebär att Elfsborg är fyra poäng efter AIK som ligger trea efter att ha slagit Hammarby i söndagens Stockholmsderby.

– Det känns som att vi är med på riktigt. Vi jagar på riktigt. Vi vet att det är en bit upp men vi ska ge det ett ordentlig försök och det här var en otroligt bra början, säger Johan Larsson.

Hur kändes det för egen del?

– Det var kul att få vara med och spela igen! Jag känner att jag tagit steg mot där jag vill vara i laget och det var otroligt roligt. Skönt att få en seger också.

Blev du besviken när du blev utbytt redan i 56:e minuten?

– Nej, klart jag hade velat spela mer och jag tyckte inte att jag var dålig. Sen är det så med de tre bytestillfällena, då måste man trycka ihop det. Nu blev det som det blev.

Elfsborg är femma men blir omsprungna av Gais vid minst ett kryss i måndagens Göteborgsderby mot Blåvitt.

Så startade Elfsborg (3–4–3):

Isak Pettersson – Sebastian Holmén, Gustav Henriksson, Terry Yegbe – Johan Larsson, Besfort Zeneli, Timothy Ouma, Niklas Hult – Michael Baidoo, Emil Holten, Jalal Abdullai