Elfsborg vann på straffar – utan att ha tränat

Elfsborg är klara för Europa League efter ett straffdrama mot Molde.
Niklas Hult slog in den avgörande straffen som kan ge Elfsborg upp emot 100 miljoner kronor.
Efter matchen firade spelarna vilt med supportrarna.
– Jävlar vad coolt, säger målvaktshjälten Isak Pettersson.

ANNONS
|

Elfsborg hade 1–0 med sig från första matchen i Norge förra veckan. Nu skulle man avsluta jobbet genom minst ett kryss mot Molde. Och boråsarna dominerade matchen fullständigt första halvtimmen, men fick inte in bollen. I stället kom Molde in i matchen och i andra gjorde den tidigare Hammarbyspelaren Veito Berisha matchens enda mål.

1–0 till norrmännen innebar förlängning inför en helvild hemmapublik. Visst, de blev tystare ju längre matchen gick på grund av den skakande nervositeten, men när det väl skulle avgöras kan man påstå att Elfsborg hade tolv spelare på plan.

”Jag kan inte sätta ord på det”

Förlängningen blev mållös och straffar väntade. Straffarna slogs mot Elfsborgsklacken som buade öronbedövande när Moldespelarna skulle skjuta. Och inför straffarna sjöng de målvaktens Isak Petterssons namn så högt att det nog hördes till hans hemstad Laholm.

ANNONS

– Det trycket fansen skapade – jag kan inte sätta ord på det, säger Isak Pettersson, som räddade en straff (en annan gick över), efteråt.

Efter Niklas Hults avgörande straff brast Borås Arena ut i total eufori. Klubbchefen Stefan Andreasson grät, Jalal Abdullai dansade loss och ingen ville gå hem. Spelarna var kvar ute på planen under lång, lång tid.

– Jag bara njöt hela straffläggningen. Jag tror att de som slog straffarna kände samma sak. Det var det Oscar (Hiljemark, Elfsborgs manager) sa till oss inför straffläggningen, att det här sådana här kvällar som är riktigt jävla coola.

Var det det han sa?

– Ja, att vi skulle njuta av det. Det är därför vi håller på med det här. Det var ett riktigt bra snack. Det kändes som att alla var väldigt lugna.

Hade inte förberett laget på straffar

Hiljemark hade inte förberett spelarna på straffar under veckan som gått, sa han på presskonferensen efteråt.

Hade ni inte tränat på straffar?

– Nej.

Hade du inte ens bestämt straffskyttar?

– Nej.

Varför inte?

– Det finns ingenting i träning som kommer i närheten av det de upplevde ikväll. Det handlar om att äga situationen och vara trygg i den. Tro på det vi gör. That´s it.

ANNONS

Det är den strategi du har? Du tycker aldrig man ska träna inför straffar?

– Nä, eftersom det är en helt annan situation att stå där med x antal tusen på läktaren och slå en avgörande straff jämfört med att slå den på träningen där du tycker det är superroligt och om du missar går du in och duschar och äter en pasta och åker hem. Det är ingen mening att träna opå det. De vet hur de ska skjuta.

När bestämde du dig vilka som skulle skjuta?

– Vi gjorde sista bytet när det var 45 sekunder kvar. Då hade jag väl en tydlig bild i huvudet.

Andreasson vill ha sämsta möjliga motstånd

Segern innebär att Elfsborg är klara för Europa Leagues huvudturnering. Där kan man ställas mot lag som Manchester United, Tottenham och Roma.

– Vi får den lottningen vi får. Att hoppas och tro och förvänta sig något kommer bara bli fel. Vi jobbar efter en struktur och vet att vi är starka här hemma. Vi kommer förmodligen få uppleva fantastiska stadions där vi ska spela bortamatcher. Ikväll ska vi bara njuta, sedan får titta på lottningen i morgon.

Klubbchefen Stefan Andreasson vill gärna ha sämsta möjliga motstånd.

– Vi ska ju vinna. Det känns som att det är möjligt att gå vidare med det här nya upplägget. 36 lag och 24 går vidare. Så sämsta möjliga givetvis, det är därför vi håller på. För att vinna.

ANNONS

Så startade Elfsborg (3–4–3):

Isak Pettersson – Sebastian Holmén, Ibrahim Buhari, Terry Yegbe – Simon Hedlund, Besfort Zeneli, Timothy Ouma, Niklas Hult – Ahmed Qasem, Michael Baidoo, Jalal Abdullai

Straffarna

Omgång 1

Markus Kaasa, räddning Isak Pettersson. Lam straff i målvaktens vänstra hörn. 0–0.

Michael Baidoo, mål, högt mitt i målet. 1–0 Elfsborg.

Omgång 2

Fredrik Ihler, mål, lågt i målvaktens vänstra. 1–1.

Simon Hedlund, mål, målvaktens vänstra. 2–1 Elfsborg.

Omgång 3

Eirik Hestad, miss, över. 2–1 Elfsborg.

Besfort Zeneli, mål, lågt målvaktens högra. 3–1 Elfsborg.

Omgång 4

Mathias Lövik, mål, målvaktens högra. 3–2 Elfsborg.

Niklas Hult, mål, högt målvaktens högra 4–2 Elfsborg.

ANNONS