Elfsborgs monsterschema – tre pass under midsommarhelgen

Det finns en ny sheriff i stan.
Oscar Hiljemarks nya träningsschema i Elfsborg skiljer sig enormt från föregångaren Jimmy Thelins.
– Det är så här det kommer se ut framöver, säger Hiljemark.

ANNONS
|

Elfsborgs lagkapten Johan Larsson sa det bra häromdagen, apropå Hiljemarks direkta, raka och kravställande ledarskap.

– Det var en annan typ av kravställning och en annan mentalitet. Det kommer bli mer intensivt och inte det här ”lullandet”.

Spelarna får känna av det redan under första träningsveckan.

Under midsommarhelgen kör Elfsborg tre pass, ett på lördag och två på söndag. På Jimmy Thelins tid spelade man ofta träningsmatch precis innan midsommar för att sedan ta ledigt ett par dagar.

Kan fortsätta även under säsong

Oscar Hiljemark säger att han inte haft någon dialog med spelarna innan han presenterade schemat.

– Alla förstår att när det kommer en ny chef till en arbetsplats så förändras saker och ting. Det här är inget nytt för mig, det är det här jag tror på och det har fungerat bra hittills, säger han.

ANNONS

Allsvenskan är inne i ett uppehåll och möjligen kan man tolka det nya schemat som ett ”off season”-upplägg. Men det vill inte Hiljemark helt skriva under på.

– Jag tror inte på att du ska träna hårdare nu än vad du gör under säsong. Alla coachar har sina filosofier och man analyserar det tillsammans med ledarstaben. Det är så det kommer se ut.

Fler lag tränar hårdare

Det är mycket prat just nu om att lag vill träna hårdare, AIK:s sportchef Thomas Berndtsen har proklamerat det sedan han kom till svensk fotboll förra sommaren. I Hammarby kör tränaren Kim Hellberg tre pass på två dagar.

Oscar Hiljemark menar att han har hämtat inspiration från alla sina år utomlands, bland annat Italien.

– Där hittade jag en dynamik som funkade, även om det fanns fel där också. Det finns inget perfekt sätt att göra det på, men jag tror att det här kommer att ge resultat. Du måste ha en stab runt om kring för att kunna göra det på ett bra sätt och för att få ut det du vill taktiskt. Att träna hårt i sig är inget ändamål utan jag tror vi kommer att få ut de taktiska bitarna vi vill se.

Frick: ”Ibland behöver man lite nytt för att få upp ångan”

För spelarna är det något nytt, vilket de inte sticker under stolen med. Per Frick, 32, var den enda i Elfsborgs trupp som var med under Jimmy Thelins 6,5 år.

ANNONS

– Jag älskade att vara här under Jimmy, men ibland behöver man lite nytt för att få upp ångan, säger han och summerar första veckan med Hiljemark:

– Det har varit mycket positiv energi. Det har varit lagom med information men ändå tydligt vad han vill att vi ska göra. Och så har det varit högt tempo på träningarna. Kan vi bibehålla det här tror jag det blir riktigt bra.

Frick har varit väldigt skadedrabbad de senaste åren och har haft svårt att få kontinuitet i matchandet. Frågan är om den ökade träningsdosen hjälper eller stjälper honom.

– Jag tror att det gynnar mig. Sen gäller det att klara det över tid och vänja sig. Det är klart att det finns en risk i att öka på för snabbt här nu. Samtidigt är det nu man har chansen att komma in i det, när vi har uppehåll.

”Man är lite sliten nu”

Sebastian Holmén, som är jämngammal med både Frick och Hiljemark, var utomlands i många år. Som hårdast tränade han i Dynamo Moskva i Ryssland. Där kunde det vara löpning innan frukost, sedan fotbollspass följt av gym på eftermiddagen. Riktigt så ser inte Hiljemarks filosofi ut.

– Men träningsdosen är högre nu. Det handlar om att vänja sig. Man är lite sliten nu, säger han.

ANNONS

Holmén är lika positiv som Frick.

– Vi pratade om det under lägret (i Varberg tidigare i veckan), att det blir roligare. Man väcker tävlingsinstinkten på träningen när det är intensivt. Sen är det klart att det är en process att få in kropparna i den fasen. Det kommer kanske inte gå att köra sån här träning i två veckor till, varje dag. Men än så länge är det positivt och jävligt roligt.

Vad blir det för utmaningar för er äldre spelare?

– Det gäller att vara klok tillsammans med ledarstaben och sjukteamet. Det kanske blir så att vi äldre får skippa någon träning för att inte gå sönder. Men det har funkat bra hittills och så får vi se. Oscar är medveten om att den här träningen kanske inte funkar för oss äldre hela tiden. Det är matcherna som är det viktiga i slutändan.

Elfsborgs schema fram till allsvenska återstarten mot BP

Midsommarafton: Ledigt

Lördag 22 juni: Ett pass

Söndag 23 juni: Dubbelpass

Tisdag 25 juni: Dubbelpass

Onsdag 26 juni: Dubbelpass

Torsdag 27 juni: Ett pass

Fredag 28 juni: Ett pass

Lördag 29 juni: Träningsmatch mot Fredrikstad

Söndag 30 juni: Ett pass

Tisdag 2 juli: Dubbelpass

Onsdag 3 juli: Dubbelpass

Torsdag 4 juli: Ett pass

Fredag 5 juli: Ett pass

Lördag 6 juli: Allsvensk återstart mot BP

LÄS MER:Oscar Hiljemarks nya träningsdrag hyllas av spelarna i Elfsborg

LÄS MER:Elfsborg slipper Ajax – så ser vägen till nya ligan ut

ANNONS