Elfsborgs sanslösa skräll: ”Jag har inga ord”

Elfsborg gjorde det omöjliga.
De besegrade Roma i Europa League.
Efter slutsignalen var glädjescenerna vilda.
– Jag har inga ord, det är obeskrivligt, säger Besfort Zeneli.

ANNONS
|

Det var ett kallt och höstligt, men klart, Borås Arena som tog emot stjärnorna i Roma den här torsdagskvällen. Fullsatt arena, bra tryck från läktarplats, en Europakväll att minnas mycket, mycket länge.

Ja, för vilken match det blev.

Även om Roma hade bollen i stort sett hela tiden var det Elfsborg som gjorde matchens enda mål genom Michael Baidoo på en handsstraff som kom till efter VAR-bedömning. Boråsarnas försvar var ramstarkt, trots att nyckelspelaren Sebastian Holmén var avstängd.

Enligt Gustav Henriksson, en gigant matchen igenom, kände Elfsborg ganska snabbt att det kunde gå vägen. Om det förvånade honom?

– Både ja och nej. Vi visste såklart att de är ett bra lag och ha mycket boll, men det är inga gudar. Men här på Borås Arena på konstgräs och i kyla, så visste vi att vi kunde ha en chans.

ANNONS

Jämfördes med Nesta och Maldini

I Disneys sändning jämförde Elfsborgsmanagern Oscar Hiljemark Henriksson med de italienska legendarerna Paolo Maldini och Alessandro Nesta.

– Det var snälla ord, kanske lite överdrivet. Men det är kul att höra. Det var en jättebra insats absolut, men jag vill också betona lagets insats. Det är elva man plus inhoppare som verkligen krigar. Fantastiskt, säger Henriksson, 26, som varit lite in och ut i startelvan den senaste tiden men som var given i Holméns frånvaro.

En annan som klev fram: Arber Zeneli, som troligen gjorde sin bästa match sedan återkomsten till Elfsborg inför säsongen.

– Jag kände mig bra i dag, men jag har inte analyserat matchen. Jag har fått höra det av några lagkamrater i alla fall. Det känns som att jag börjar komma in i sättet Hiljemark vill att jag ska spela, säger Arber Zeneli.

Ett reservbetonat Roma hade bollen under stora delar av matchen men hade svårt att skapa farligare chanser än hyfsade skott från distans. Det var först i slutet när de bytte in stjärnor som Dybala, Pellegrini och Dovbyk som det blev riktigt farligt.

”Visste att Elfsborg skulle vara aggressiva”

Romatränaren Ivan Juric var besviken över resultatet, men inte över sitt lags prestation.

– Vi visste att Elfsborg skulle vara aggressiva och att de skulle vänta in oss och så blev det. De bygger sitt spel på kontringar och kunde få till några farliga situationer, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det var en konstig match för oss. Jag är inte missnöjd med hur vi spelade. Jag såg mycket förbättringar, men vi behöver göra det ännu bättre. Vi var för bristfälliga i anfallsspelet.

”Jag dansade och sjöng och tappade rösten”

Elfsborgs mittfältskomet Besfort Zeneli, lillebror till Arber, stod återigen för en stark insats. Efteråt firade han vilt på planen.

– Det var fantastiskt. Alla känslor kom ut. Jag hade familjen här, vänner, allihop var här. Det var fantastiskt roligt.

I omklädningsrummet fortsatte firandet.

– Så fort jag kom in i omklädningsrummet var det bara att släppa loss. Jag dansade och sjöng och har tappat rösten lite. Det var bara att ha kul. Det är inte varje dag vi slår ett sånt här lag.

En snackis efter matchen var Romas förberedelser. De tränade inte på konstgräs inför matchen och var ute väldigt kort på planen på onsdagskvällen. Paulo Dybala var enligt uppgift ute i några sekunder innan han gick in i katakomberna igen.

Arber Zeneli:

– Det är inte min ensak. De har sina förberedelser. Jag vet inte vad jag ska säga. Alla har sina sätt att förbereda sina matcher. I vårt fall, mot AZ, så gick vissa in på planen och andra tog det lugnt.

LÄS MER:Största skalpen i Elfsborgs 120-åriga historia

ANNONS