Elin Rubenssons straffmål avgjorde mot Kif Örebro

Inför ögonen på förbundskapten Peter Gerhardsson vann BK Häcken svenska cupen-premiären mot Kif Örebro.
– Intressant att se vilka steg de unga spelarna tar, säger Gerhardsson och lyfter bland annat fram högerbacken Molly Johansson, 19.

ANNONS
|

Tävlingspremiär, solsken och stjärnorna tillbaka i startelvan efter landslagsuppdrag. Ändå blev fjolårets allsvenska tabellåtta Kif Örebro en ganska tuff nöt att knäcka för de regerande cupmästarna från Hisingen.

Uddamålsseger 2-1 efter en stark inledning, framför allt.

Då var BK Häcken klasser bättre och manglade tillbaka motståndaren. Utöver två mål hade Elin Rubensson ett skott i stolpen och Johanna Rytting Kaneryd ett avslut tätt över. Det kunde stått 4-0 efter tjugo minuter. Men efter en halvtimme dippade hemmalaget samtidigt som bortalaget höjde sig.

På Bravida Arena satt förbundskapten Peter Gerhardsson, en av totalt 187 åskådare.

– Klar Häckendominans första 20-25 minuterna. Men Örebro hade en bra avslutning på förra säsongen och det visade de framför allt i kontringsspelet mot slutet av halvleken, analyserade Gerhardsson.

ANNONS

Till senaste landslagssamlingen i Portugal tog Gerhardsson ut fyra spelare från BK Häcken FF – Rubensson, Rytting Kaneryd, mittbacken Josefine Rybrink och målvakten Jennifer Falk. Samtliga spelade från start idag.

Utöver de fyra – någon annan du tycker ser intressant ut idag?

– Ja, säger Peter Gerhardsson och ler.

Låt höra?

– När man är ute så här tittar man kortsiktigt inför nästa samling, men också långsiktigt. Det var de fyra som var med, och sedan var (Filippa) Curmark med samlingen innan den. Sedan är det alltid roligt att se de unga spelarna, säger Gerhardsson och nämner BK Häckens högerback Molly Johansson, Örebros vänsterback Anna Sandberg samt innermittfältare Emilia Pelgander.

Just Pelgander avslutade i stolpen i samband med Katie Lokcwoods 2-1-reducering på retur strax före paus.

– Unga spelare som är intressanta att se i matchssituationer när det är tävlingsmatch. Man vet inte hur snabbt det kan gå, säger Peter Gerhardsson vars nästa samling är inför VM-kvalet mot Georgien (borta) och Irland (hemma) i början av april.

Tydlig spelidé, många bolltapp

Tränare Robert Vilahamns spelidé var tydlig från start: Häcken försökte hitta fram genom Örebros lagdelar. Yttrarna Mille Gejl Jensen och Rytting Kaneryd centrerade, ytterbackarna Molly Johansson och Lotta Ökvist flyttade upp brett.

ANNONS

På minuskontot: mängder av bolltapp vilket bäddade för Kif Örebros kontringar.

Inledningsvis anföll Häcken sällan med färre än åtta spelare, men första målet var resultatet av en kvinnas verk. Anfallsspetsen Stine Larsen vann en en-mot-en och skaffade sig skottläge en bra bit utanför straffområdet. Örebros målvakt Tova Enblom kom på mellanhand och danskan lobbade iskallt bollen i mål. 1-0 kom i nionde minuten.

Tio minuter senare var det dags igen. Larsen fälldes i straffområdet, BK Häcken fick straff, fram klev Rubensson som satte tvåan med en behärskad bredsida.

– Jag var rätt lugn. Jag tänkte att jag gör mål och jag har min taktik, men den är hemlig, säger Elin Rubensson som blev matchhjälte genom straffmålet.

Efter Kif Örebros reducering blev andra halvleken mållös trots såväl kvitteringschanser som Häckenmöjligheter att utöka ledningen. Mot slutet var det stressat i BK Häcken, men resultatet stod sig tilläggstiden ut.

– Första 30 minuterna var vi helt överlägsna, då tänkte jag att det skulle skulle rulla på. Men de fick ny energi och vi tappade greppet om matchen. Över 90 minuter är vi ändå det bättre laget så det var en helt rättvis vinst, säger Rubensson.

Viktigt att vinna tävlingspremiären?

– Idag var det bara seger som gällde. I början av säsongen kan man inte räkna med att allt sitter från början, men jag tycker vi har väldigt många goda intentioner. Flera fina anfall och det får vi ta med oss.

ANNONS

Hade ni för många bolltapp centralt?

– Jag tänkte inte på var bolltappen kom, men det är klart att deras kontringar blir farliga när vi bjuder på det. Lagen straffar oss där och vi får se till att bli bättre, säger Elin Rubensson.

I gruppen ingår även Jitex Mölndal och Kristianstads DFF som möttes under lördagen. KDFF vann med 4-0 på bortamark.

BK Häcken (4-2-3-1)

Jennifer Falk – Molly Johansson (UT 60, Anna Csiki in), Josefine Rybrink, Luna Norgaard Gevitz, Lotta Ökvist – Elin Rubensson, Filipa Curmark – Mille Gejl Jensen UT 72, Dilja Zomers in), Andrine Hegerberg (UT 71, Agla Maria Albertsdottir in), Johanna Rytting Kaneryd – Stine Larsen (UT 85, Marika Bergman Lundin in).

LÄS MER:Häcken fortsätter krossa i cupen

LÄS MER:Fem punkter om BK Häcken FF:s ekonomi

LÄS MER:BK Häcken har lånat pengar – av sig själva

ANNONS