Johanna Almgren, GFC, hänger i spelarbussens dörröppning.
Johanna Almgren, GFC, hänger i spelarbussens dörröppning.

EM är Hammarströms nya mål

ANNONS
|

Inför VM-slutspelet förra året hade Kristin Hammarström sin bästa säsong bakom sig. Hon hade lämnat Örebro för Göteborg FC för att ta upp kampen med Hedvig Lindahl om att bli förbundskapten Thomas Dennerbys förstamålvakt.

Hon kom till Tyskland med stort självförtroende, kände sig redo. Men något inhopp blev det aldrig för målvakten som fick följa Sveriges väg fram till ett VM-brons från sidan.

– Klart att det kändes lite bittert att inte få spela VM. Jag var i mitt livs form och hade givetvis hoppats få vara med, säger Hammarström inför dagens landskamp mot Holland på Gamla Ullevi.

Belöningen för sina allsvenska insatser kom senare under hösten när hon utsågs till årets målvakt inom svensk fotboll.

ANNONS

Väl tillbaka i Göteborg och allsvenskan satsade 30-åringen vidare mot OS i London. Dessvärre drog hon på sig en knäskada under våren och när Dennerby tidigare i somras presenterade truppen, fick Hammarström finna sig att resa med som reserv bakom Hedvig Lindahl och Sofia Lundgren.

Om bänkningen under VM tog tid att ta in var beskedet inför OS lite lättare att hantera.

– Även om jag spelade alla matcher med Göteborg under våren kunde jag inte göra mig själv rättvis. Eftersom jag inte hade haft rätt förutsättningar så kändes det faktiskt okej och i efterhand kan jag inte ifrågasätta den uttagningen, säger Hammarström efter Sveriges träningspass på Öis-gården i går förmiddag.

Tredje gången gillt? Inför hemma-EM nästa sommar hoppas Hammarström vara tillbaka på allvar.

– I dagsläget är vi minst tre bra målvakter och det blir en tuff utmaning. Samtidigt har vi olika spelstilar och mycket av uttagningarna handlar om vad förbundskaptenen vill ha. Jag varken kan eller vill ändra på mig, det är ändå mitt spelsätt som tagit mig till landslaget. Jag får helt enkelt jobba vidare, fortsätter Hammarström.

Landskampen mot Holland blir lite speciell för både Hammarström och övriga spelare. Efter sju år tackar Dennerby för sig och lämnar över till Pia Sundhage, som senare i höst tar över jobbet som svensk förbundskapten.

ANNONS

– Det är blandade känslor. Samtidigt som man är spänd inför framtiden vill vi göra ett bra avslut med Thomas.

Officiellt tar Sundhage över det svenska landslaget första december. Det kan bli tidigare. Nu jobbar förbundet för att få loss henne till landskampen mot Schweiz den 23 oktober.

ANNONS