Ellen White jublar efter sitt mål mot Norge.
Ellen White jublar efter sitt mål mot Norge. Bild: VEGARD GRØTT

England krossade Norge

Hemmanationen England hade lekstuga mot Norge i fotbolls-EM. Lejoninnorna vann med 8-0 och slog därmed flera rekord.

|

Norge, som många tippat som en outsider till EM-guldet, kom med gott självförtroende in i gruppspelets andra match mot hemmanationen England efter att ha besegrat Nordirland med 4-1.

Dessutom med storstjärnan Ada Hegeberg i laget efter att ha bojkottat landslaget i flera år.

England vann visserligen mot Österrike mot 1-0 i EM:s efter mål av Beth Mead premiärmatchen men insatsen var något krampaktig.

Många förväntade sig därmed en jämn drabbning i gruppspelets andra omgång.

Mardrömshalvlek för Norge

Men första halvlek har varit allt annat än jämn och utvecklats till en fullkomlig mardröm för norskorna.

Georgia Stanway inledde målskyttet med att göra 1-0 på straff efter 12 minuter efter att Ellen White fallit enkelt i straffområdet.

Lauren Hemp utökade sedan endast tre minuter senare till 2-0.

Sedan väntade det till den 29: minuten innan straffixaren Ellen White satte 3-0.

Beth Mead fyllde sedan på med 4-0 på nick i den 34:e minuten och 5-0 i den 36:e minuten efter en fin dribblingsaktion.

Ellen White satte sedan sitt andra mål i öppen kasse efter en fin framspelning av Fran Kirby i den 41:a minuten och utökade till sanslösa 6-0.

Men det var inte stopp där.

I den 66:e minuten satte inhopparen Alessia Russo 7-0 för England och i den 81:e minuten gjorde nyinbytta Jill Scott 8-0.

Det resultatet stod sig matchen ut.

Största vinstmarginalen någonsing i EM-sammanhang

Fram tills idag var den största vinstmarginalen som uppnåtts i en EM-turnering just Englands vinst mot Skottland 2017 med 6-0.

I och med resultatet slår engelskorna sitt tidigare rekord och Norge ersätter Skottland som det lag som förlorat med störst marginal i en EM-turnering.

De tangerade även rekordet för flest gjorda mål i en match när Jill Scott satte 8-0.

För Norge väntar nu en avgörande match mot Österrike gällande vem som går vidare från gruppen. England ställs mot Nordirland i den sista omgången men är redan klara för slutspel i och med måndagens seger.