Tredje raka för IFK Göteborg – bästa starten på 28 år

Blåvitt vann ett händelserikt Göteborgsderby som innehöll såväl en straffmiss som ett rött kort. IFK:s tredje raka seger, en sådan start hade föreningen senast 1994.
– Vi har byggt upp en viss stabilitet, sedan kanske det inte ser vrålsexigt ut, säger tränaren Mikael Stahre.

ANNONS
|

2–0 till IFK Göteborg mot dittills obesegrade BK Häcken innebär en drömstart på årets allsvenska för Blåvitt: tre matcher, tre segrar, nio poäng och delad serieledning ihop med Hammarby.

Senast IFK startade med tre raka? 1994.

– Jag vill påstå att det är inte tre raka segrar utan det är åtta sista allsvenska matcherna ifjol också. På de sista 15 matcherna har vi förlorat två, mot Malmö FF och IF Elfsborg. Vi har byggt upp en viss stabilitet. Sedan har det inte sett vrålsexigt ut på vägen, men vi börjar så sakteliga skönja ljus i tunneln, säger Mikael Stahre.

Är det en målsättning, att det ska se ”vrålsexigt” ut?

ANNONS

– Nej, det behöver det inte göra, så länge vi vinner.

IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre efterlyser inte att spelet ser ”vrålsexigt” ut.
IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre efterlyser inte att spelet ser ”vrålsexigt” ut. Bild: KRISTER ANDERSSON

Efter slutsignalen var Micke Stahre ute på innerplanen med spelarna, och supportrarna sjöng ”Vi älskar Micke Stahre”.

– Vi sjöng ”Vi som är från Göteborg” med min stockholmska. Eller min rikssvenska, skojade Stahre på presskonferensen.

6 278 åskådare var på plats på Bravida Arena, majoriteten blåvita, för att se derbyt.

Bortalaget chockade Häcken direkt med en tidig och hög press som onekligen gav resultat. Redan efter knappa två minuter hade Oscar Vilhelmsson ordnat fram en hörna och på den kom ledningsmålet. Efter en del flipperspel hittade Marcus Berg just Vilhelmsson som skyfflade in sitt första mål i årets allsvenska.

– Klart det är viktigt. Han gör ett bra jobb och är med och hugger och sliter mycket i försvarsspelet. Det är viktigt för oss offensiva spelare att producera framåt, säger Marcus Berg om anfallskompisens första mål.

Det var en intensiv och underhållande match inför två välfyllda klacksektioner. Häcken saknade inte kvitteringslägen och Blåvitt hade möjligheter att utöka ledningen. Både Warner Hahn och Peter Abrahamsson testades ordentligt mellan stolparna.

En skillnad mellan lagen var att medan IFK:s mittförsvar hade bra koll på Alexander Jeremejeff, hade Häcken svårt att fånga Marcus Berg som utöver assisten till målet även spelade fram Tobias Sana till ett tidigt friläge.

ANNONS

Stahre ändrade formation

Å andra sidan flyttade Häckens mittfält bollen snabbt på mittplan, och då var det IFK som inte hängde med. Ju längre halvleken led, desto mer tog Häcken över och 1–1 hängde i luften. Tränare Mikael Stahre tvingades till en taktisk korrigering, ändrade från 4-4-2 till 4-3-3 (4-5-1) efter en dryg halvtimme och resultatet stod sig till paus.

Det dröjde en knapp minut av andra halvlek, sedan hade vänsterbacken Kadir Hodzic ett friläge men Warner Hahn räddade med en benparad.

– Andra halvlek startade som första slutade. Vi var illa ute där, erkänner Mikael Stahre.

Strax efteråt ordnade inbytte Gustaf Norlin en straff för Blåvitt efter att vräkts omkull av Johan Hammar, men Marcus Berg sköt högt över.

– Det var ingen bra straff. Surt att missa den i ett viktigt läge. 2–0 där hade varit viktigt såklart. Sedan tycker jag att vi höjer oss efter det och gör det riktigt bra, säger Berg som trots missen inte är främmande för att fortsätta ta straffarna.

– Jag kan absolut ta den om laget och coach vill det. Det har jag absolut inga problem med. Ibland missar man, ibland sätter man den.

Stahre hyllar Gustaf Norlin och kallar honom en ”game changer”.
Stahre hyllar Gustaf Norlin och kallar honom en ”game changer”. Bild: CARL SANDIN

Mot slutet drog Kadir Hodzic på sig två gula kort inom loppet av två minuter efter dueller med Hosam Aiesh. Hemmalaget fick spela sista 20 minuterna med en man mindre på planen.

ANNONS

Berg: ”Ger en extra dimension”

Häckens tränare Per-Mathias Högmo tyckte att domarens bedömningsnivån skiftade för mycket då bland annat Gustav Svensson och Marcus Berg slapp gula kort efter spelförstörande aktioner.

– Det ska vara ett ganska tydligt andra gult kort för att det ska bli rött. Jag tycker inte den här matchen förtjänade ett rött kort. Jag tycker att man kan diskutera om det var väl tufft dömt, säger Per-Mathias Högmo.

I och med utvisningen var derbyt helt avgjort. Just Hosam Aiesh skickade en stund senare in 2–0 med ett välplacerat distansskott vilket blev matchens slutresultat. Blåvitt kunde fira segern med sina många supportrar på plats.

Marcus Berg värderar stödet oerhört högt.

– Det är a och o för oss. Det ger en extra dimension. Nu spelar vi borta för andra matchen i rad och hörs mest. Det är väldigt uppskattat. Sedan har vi våran hemmaborg som vi hoppas fylla varje match. Det betyder allt.

För IFK Göteborg väntar närmast Djurgårdens IF just på hemmaplan.

BK Häcken åker till Östergötland för att ta sig an IFK Norrköping.

LÄS MER:Så gick det i klackarnas kamp i derbyt mellan BK Häcken och IFK Göteborg

LÄS MER:Så bra var Häcken- och IFK Göteborg-spelarna i derbyt

Fakta: Derbyelvorna

IFK Göteborg

Warner Hahn – Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr, Calle Johansson, Oscar Wendt – Hosam Aiesh (96, Emil Salomonsson), Gustav Svensson, Simon Thern, Tobias Sana (96, Hussein Carneil) – Marcus Berg, Oscar Vilhelmsson (52, Gustaf Norlin)

Häcken:

Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson (77, Tomas Totland), Johan Hammar, Even Hovland, Kadir Hodzic – Samuel Gustafson (84, Romeo Amane), Gustav Berggren, Mikkel Rygaard (63, Lars Olden Larsen) – Oscar Uddenäs , Alexander Jeremejeff, Leo Bengtsson (63, Ibrahim Sadiq, 77, Erik Friberg).

ANNONS