Real Madrid Champions League-mästare

Real Madrid vann finalen i Champions League på Wembley i London med 2–0 mot Borussia Dortmund.
Titeln var Real Madrids 15:e genom tiderna.

|

Mästare igen, för femte gången i de tio senaste upplagorna av Champions League. Världens genom tiderna mäktigaste klubb firade sin 15:e titel på Wembley.

2–0 i finalen mot Borussia Dortmund var samtidigt ett perfekt slut för profilen Toni Kroos. Tysken tackar för sig i Real Madrid – och han kunde förstås inte ha gjort det på ett roligare och snyggare sätt.

Men det satt långt inne. Dortmund överraskade med att länge vara närmare ett ledningsmål.

Först med en dryg kvart kvar kom avgörandet – med Kroos som regissören bakom Dani Carvajal 1–0.

Finalen drabbades omedelbart av ett avbrott på några minuter sedan tre personer tagit sin in på planen. Först när spelare gav sig in i jakten lyckades vaktstyrkan fånga in inkräktarna.

Dortmund prickade stolpen

Real Madrids försvarare hade sedan fullt sjå att hålla ordning på Karim Adeyemi och Niclas Füllkrug när tyskarna kom i rappa kontringar med många spelare.

Adeyemi rundade Thibaut Courtois men kom ur position och fick nöja sig med en hörna. Den EM-ratade belgiske målvaktsstjärnan Courtois sparade säsongens första framträdande i Champions League till finalen.

Samtidigt spelade mittfältaren Toni Kroos sin sista match för Real. Efter EM-slutspelet lägger han dessutom av.

Nästa tillfälle att spräcka nollan fick Füllkrug, men hans avslut prickade stolpen och spanjorerna fick undan returen.

Efter den blixtrande starten fick Real mer att säga till om i den första halvleken utan att för den skull skapa någon riktigt het chans. Den kom direkt efter pausen. Kroos frispark stöttes undan av Gregor Kobel uppe vid krysset.

Dortmund slutade först på femte plats i Bundesliga, men har stadigt växt i slagstyrka under säsongen. Tränaren Edin Terzic matchade samma startelva som slog ut Paris SG i semifinalen.

Füllkrug satte Courtois på nya prov med en farlig nick, men närmare än så kom inte Dortmund.

Kroos hörna avgjorde

När Dani Carvajal i 74:e minuten mötte Kroos hörna med pannan och gjorde sitt blott andra mål på 89 CL-matcher fälldes avgörandet på Wembley. Jude Bellingham kunde kort senare ha säkrat segern, men engelsmannens avslut smet precis utanför.

Målet gav Carlo Ancelottis "Maränger" energi. Dortmund kroknade. Vinicius Junior, framspelad av Bellingham, stängde finalen med 2–0-målet i den 83:e minuten.

Ny Champions League-förlust för Dortmund

Senast Borussia Dortmund nådde finalen var 2013 – även då med Wembley Stadium som spelplats. Jürgen Klopp ledde laget i förlusten mot Bayern München.

Elva år senare satt Klopp på läktaren och hyllades av Dortmunds fans när han zoomades in på storbildsskärmarna.

Klopp tackade nyligen för sig efter nästan nio år som manager för Liverpool, klubben han vann Champions League med 2019.

Dortmunds hittills enda seger i Champions League kom 1997.