Fredrik Holmberg om framtiden – efter allsvenska succén

Tränaren Fredrik Holmberg beskrivs som hjärnan bakom Gais framgångar de senaste åren.
Något som lett till ett ökat intresse kring honom som person och som tränare.
– Det är inget jag har märkt. Jag har ju kontrakt här och det har mitt fulla fokus, säger han.

ANNONS
|

Som nykomlingar i allsvenskan har Gais imponerat. Med halva säsongen spelad har laget häng på en Europaplats – då tabelläget är jämnt och Grönsvart ligger på femteplats.

Gais-tränaren Fredrik Holmberg berättar att den snabba framfarten märks av i form av harmoni i truppen – men utan att de svävat i väg.

– Det känns som att spelarna har jäkligt kul och känner sig på bettet. Det är naturligtvis lättare när det går bra. Mycket av känslorna kommer gratis på grund av det, säger han och fortsätter:

– Som tränare blir det ändå att du aldrig kan ta in det för mycket, för du vet hur snabbt det kan vända. Man är inne i nästa moment hela tiden och hinner knappt ta in det som händer. Man går inte runt på rosa moln. Men såklart ... vi mår bra som grupp och alla har kul när vi ses. Det är ett jävla ”go” liksom.

ANNONS

Hyllar spelarnas fokus

Är det svårt att få spelarna att tänka på samma sätt när det går bra?

– Nej. I den här gruppen är det inte det. Jag fattar inte vad det är för gubbar vi har här.

”Fidde” utvecklar:

– Alla har ett driv som innebär att bli bättre hela tiden. De är medvetna, har en nyanserad bild och fötterna på jorden. Jag tror också att många här inte svävar i väg på grund av att de varit med om mycket inom ämnet fotboll. Flera kommer underifrån och tar inget för givet. De har arbetat sig upp genom slit och det är dedikerat i drivet. Det är också det vi sökt hela tiden och det personifierar verkligen den här gruppen.

Gais har imponerat i allsvenskan och etsat sig fast på den övre tabellhalvan. Tränaren Fredrik Holmberg märker av att fler visar intresse för föreningen.
Gais har imponerat i allsvenskan och etsat sig fast på den övre tabellhalvan. Tränaren Fredrik Holmberg märker av att fler visar intresse för föreningen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Gais-intresset har ökat: ”Helt klart på en annan nivå”

I takt med att Gais visat upp sig på den stora scenen har ett starkare rampljus riktats åt det grönsvarta hållet. I jämförelse med hur det var i superettan förra året får laget mer uppmärksamhet i media, poddar och bland den breda massan.

– Det känns som att skaran växer. Det är fler som kommer hit och kollar träningar och vill ta bilder med grabbarna. Det är autografer och videohälsningar. Sånt håller grabbarna på med hela tiden.

Märker du av ett ökat intresse kring dig också?

ANNONS

– Folk har frågat mig det, men jag märker inte stor skillnad. Visst, någon gaisare kan komma fram ibland och säga något. Då är det bara positiva tillrop.

– Som tränare i allsvenskan har jag märkt att du behöver tänka lite mer på hur du pratar på offentliga platser. När jag var tränare i Onsala kunde jag ligga på stranden och prata fotboll på ett annat sätt. Nu får man tänka sig för eftersom alla vet vilka killarna är liksom, fortsätter han.

Het på marknaden efter succén?

Med Fredrik Holmberg som tränare tog sig Gais från division 1 till allsvenskan på bara två säsonger. Det – i kombination med imponerande spel i år skulle kunna tala för att andra klubbar får upp ögonen för Gais-tränaren.

Finns det klubbar som hör av sig?

– Det är inget jag har märkt. Jag har ju kontrakt här och det har mitt fulla fokus.

– Däremot kan klubbpersoner från lag vi mött höra av sig efter matcher och säga trevliga saker. Av någon anledning hade jag fått för mig att det inte skulle vara så ju högre upp i seriesystemet man var, men jag tycker snarare det är tvärtom. Det är väldigt fina och ödmjuka tränare i allsvenskan.

ANNONS

Arbetar du med någon agent?

– Carl Fhager har hjälpt mig med det jag behövt hjälp med. Men det har varit när jag pratat med Gais. I Onsala fanns det inte så mycket anledning till sånt, där var det mer ”kan du se till att få sju bananer i stället för fem?”. Men till något mer har det inte funnits anledning till.

Har han behövt hjälpa dig att sålla bort erbjudanden den här säsongen?

– Det vet jag inte. Jag har inte frågat honom. Jag får fråga honom om det.

Gais-basen om Holmbergs framtid: ”Ingen har hört av sig”

Magnus Sköldmark är teknisk direktör för de grönsvarta och även han berättar att hans telefon också är ganska kall i avseendet kring Fredrik Holmberg, vars kontrakt sträcker sig över nästa säsong.

– Det är fullt naturligt att en så högprofilerad, härlig och kompetent ... det är ju en svärmorsdröm. Det räcker att du tittar på honom och ser hans personlighet så blir du glad. Det vore ju konstigt om klubbar inte vore intresserade, säger han och fortsätter:

– Men det är ingen som har hört av sig.

Vad tänker Fredrik Holmberg om sin framtid i Gais?
Vad tänker Fredrik Holmberg om sin framtid i Gais? Bild: KRISTER ANDERSSON

Fredrik Holmberg om framtiden i Gais

Så: Hur ser ”Fidde” på sin framtid i Gais?

– Positivt. Väldigt positivt. Klubben har tagit emot mig med öppna armar från första dagen. Bland de häftigaste och stoltaste var att de ville köra med mig trots att vi åkte ur superettan. De har velat satsa på mig. Det känner jag hela tiden.

ANNONS

Han fortsätter hyllningen:

– Oavsett om vi vinner eller förlorar är det en familjär känsla. Jag har alltid känt mig omhändertagen av såväl supportar som spelare och personal. Vi är som ett kompisgäng allihopa, samtidigt som vi är väldigt professionella när vi ska vara det.

Att vilja vidare inom fotbollsvärlden är vanligt. I det sticker Gais-tränaren ut, som aldrig haft stora tränardrömmar på det sättet.

– Jag har aldrig tänkt så. Jag drömmer om andra saker och jobbar så hårt som möjligt. Ingen stress, tänker jag, säger han och fortsätter:

– Men jag har naturligtvis drömmar om att vi någon gång i framtiden ska spela Europamatcher. Det hade varit skitcoolt om det skulle bli så med Gais. Det jag drömmer om här och nu har med vår klubb och vårt lag att göra. Och det räcker gott och väl för mig att drömma om.

LÄS MER:Amatkarijos löfte: ”Målen kommer – bara jag får spela”

LÄS MER:Stefan Billborn i stor intervju om första tiden i IFK Göteborg

LÄS MER:Robin Frej öppnar upp om otäcka smällen – blev medvetslös

ANNONS