Gais föll i seriefinalen – Västerås klart för allsvenskan

Gais ledde halvvägs – men tappade allt.
Västerås SK är klart för allsvenskan efter vinst i seriefinalen och segerrusiga hemmasupportrar stormade planen när slutsignalen ljudit. Trots nederlaget är Grönsvart ett steg närmare högsta serien – det här då Utsikten föll mot Skövde.
– Vi får sörja på vägen hem, men vi kan fortfarande lösa det här, säger Axel Henriksson.

ANNONS
|

Med sex raka segrar och absolut toppform reste tabelltvåan Gais till Västerås för att ta sig an årets kanske allra svåraste utmaning, att möta serieledaren VSK på bortaplan. Ett lag som inför matchen inte hade förlorat en enda match på Hitachi Energy arena i år – en svit som skulle hålla.

Det var en toppdrabbning med hur mycket som helst i potten för båda lagen, i deras jakt på allsvenskan. Det började bäst för Gais som tog ledningen i mitten av första halvlek – men det slutade i lyckorus för Västerås som vann med 2–1 efter två mål kort efter paus.

ANNONS

Ett resultat som innebär att Västerås är klart för allsvenskan 2024.

I Gais-lägret var det av förklarliga skäl dystra miner efter slutsignalen.

– Det är jättetråkigt. Vi ville mer. Jag vet inte vad som hände, vi var för dåliga i andra halvlek, i tio minuter. Vi stod upp bra i första, men där i andra var vi för svaga och då blev vi straffade, säger Axel Henriksson och suckar.

Gais tappade allt i andra halvlek

VSK inledde matchen bäst och Patric Åslund hade tidigt ett läge att skicka in 1–0. Men Gais växte in i seriefinalen och i den 33:e minuten nickade Filip Beckman in ledningsmålet.

I andra halvlek tappade Atleterna allt när Jabir Ali med två snabba mål vände tillställningen. Parallellt kom rapporter om att Utsikten hade hamnat i underläge borta mot Skövde, vilket innebar att VSK:s allsvenska avancemang var i stort sett kassaskåpssäkert.

Gais försökte hitta en utjämning och hade chanser att kvittera. Axel Henriksson fick den allra bästa men nickade rakt på Anton Fagerström från nära håll.

– Jag hinner inte tänka, jag ville bara få den på mål. Sedan står han där ... får jag den en meter åt sidan så är det mål, säger Henriksson.

ANNONS

Även VSK hade flera lägen att pricka in 3–1. Simon Johansson var närmast när han skickade en projektil i ribban. Grönvitt höll undan och segerrusiga hemmasupportrar stormade planen samtidigt som besvikna Gais-spelare skyndade av.

Efter slutsignalen låste Gais-laget in sig en längre stund innan spelarna kom ut för att möta media.

– Folk var arga, alla var nere. Vi försökte bara samla oss lite, säger Alexander Ahl-Holmström om känslorna i omklädningsrummet.

– Men det starkaste i det här laget är att gruppen är väldigt stark, tillägger anfallaren.

Utsiktens förlust plåster på såret för Gais

Fredrik Holmberg tar vid:

– Det är aldrig kul att förlora matcher, det är det värsta i fotbollen. Man blir besviken, och framför allt när vi växte in i det så bra i första halvlek som vi gjorde, säger Gais-tränaren.

Trots förlusten är det dock så att Gais efter förlusten i Västerås tog ett steg närmare allsvenskan. Det här eftersom Utsikten, som jagar bakom, kammade noll mot Skövde AIK.

– Klart att det hjälper oss, men det känns tungt att inte göra jobbet själv. Vi vill inte vinna på att någon annan gör misstag, säger Axel Henriksson.

Hur går ni vidare efter den här smällen?

ANNONS

– En bra träningsvecka, sedan är det Jönköping nästa vecka.

Skulle Utsikten ha förlorat eller kryssat mot Gefle innan dess, då kan det bli där Gais slår in sin matchboll – och säkrar det allsvenska avancemanget.

– Nu är det tråkigt så klart, vi får sörja på vägen hem. Sedan ska vi på det igen, vi kan fortfarande lösa det här, säger Henriksson.

Fakta: Så startade Gais

(4–3–3) Mergim Krasniqi – August Wängberg, Axel Norén, Filip Beckman, Robin Frej (Niklas Andersen, 78) – Gustav Lundgren, Joackim Åberg (Dino Salihovic, 78), Axel Henriksson – Chovanie Amatkarijo (Jonas Lindberg, 62), Alexander Ahl-Holmström, Julius Lindberg (Anes Cardaklija, 88).

LÄS MER:Så byggdes Gais superlag – berättar om alla värvningarna

LÄS MER:Gais-lägret om möjliga scenariot: ”Kommer inte fira”

LÄS MER:Gais fantastiska mittbacksfyra: ”Något väldigt unikt”

ANNONS