Gais slår tillbaka – efter Hammarbys kritik

Hammarby-lägret har riktat skarp kritik mot Gais sätt att spela fotboll.
Nu slår Grönsvart tillbaka.
– De kunde inte komma åt oss på det sätt som de ville, då är det väl en enkel utväg att gnälla på oss i stället för att ta på sig lite av skulden själva, säger Gustav Lundgren inför mötet med Kalmar FF.

ANNONS

Få det senaste om Gais – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Gais och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Grönsvart.

Klicka här för att följa Gais

Båda matcherna mellan Gais och Hammarby har slutat 0–0. Båda matcherna har också innehållit många tuffa närkamper, mycket känslor och en del varningar. Och precis som i somras, efter matchen på Gamla Ullevi, var det flera i Hammarby-lägret som riktade kritik mot Gais efter lagens möte på Tele2 arena i måndags.

– De kör den fula stilen, Gais. Mycket fula tacklingar, många efterslängar. De försöker döda vårt spel, slösa mycket tid och så. Men vi var förberedda på det, att det skulle vara jobbigt. Synd att vi inte fick med oss tre poäng, sa Montader Madjed, till Fotbollskanalen.

ANNONS

Han fick medhåll av lagkamrat Jusef Erabi.

– Nu var det till och med lugnare och då såg det ändå ut som det gjorde. De vet att vi gillar spela boll och när de inte får tag på oss blir vi nedsparkade. Det är tråkigt. Men om det är deras matchplan så är det så.

Slår tillbaka: ”Överdrivet snack”

Axel Henriksson och Gustav Lundgren har tagit del av Hammarby-spelarnas kritik.

– Efterslängar gjorde vi väl inte? De blev antagligen irriterade för att vi lyckades påverka dem. Att ta taktiska gula kort, det gör alla lag. Det är en bra sak som man kan tjäna på i längden, säger Henriksson som var en av spelarna som fick syna det gula kortet senast och som är avstängd i helgens match mot Kalmar FF.

Mittfältarens tredje avstängning för säsongen. Totalt har han dragit på sig nio gula kort i årets allsvenska, ingen annan spelare har noterats för fler.

Gais som lag har också flest varningar av samtliga hittills.

– Det är klart att vi ligger på gränsen många av oss, och ibland går vi över den och det gör väl jag en del gånger, även om jag tycker att jag har blivit lite bättre på att värdera. Jag tycker kanske inte att jag förtjänar de tre senaste gula korten jag har fått, inte som jag har förtjänat de andra sex gula. Jag är lite mer irriterad på den här avstängningen än vad jag har varit på de andra två, säger Henriksson.

ANNONS

Gustav Lundgren tror att Hammarby-duons utspel sannolikt bottnar i ett visst missnöje med den egna insatsen.

– Jag kan väl kanske förstå efter första mötet mot oss att de lite kände så, för då var det vissa grejer som var på gränsen från oss och då var det några sena tacklingar, men i den här matchen tycker jag inte att det var något konstigt. Klart att det small men det gjorde det från båda håll. Jag tycker inte att det var några fula grejer. Jag tycker det är lite överdrivet snack från dem.

Gais-stjärnan: ”Då är man fel ute”

Han fortsätter:

– Jag tror inte bara det handlar om att vi spelar tufft utan om att vi såg till att lösa så att de inte kunde göra det som de ville göra. De kunde inte komma åt oss på det sätt som de ville, då är det en enkel utväg att gnälla på oss i stället för att ta på sig lite av skulden själva, att de inte gjorde det tillräckligt bra.

Tycker du att Hammarby gnäller mer än andra?

– Jag upplever inte dem som så himla gnälliga på plan, klart att det är vissa situationer där det blir samling runt domaren, men det var ändå inte så mycket nu, det var mest när det blev olyckligt i duellen med Hampus Skoglund. Sedan gillar väl media att bygga upp bilden av oss som ett lag som tar många gula kort och spelar hårt. Det är en del av spelet.

ANNONS

Lundgren tar ny sats:

– Det finns lag som spelar enkel fotboll och vinner som det ändå gnälls på. Det kan stå någon i andra laget och säga ”Jag spelar hellre på det här sättet vi gör och förlorar” ... Då är man lite fel ute.

Huvudtränare Fredrik Holmberg tycker inte att hans Gais står för någon ”ful stil”, som Montader Madjed formulerade det.

– Jag hörde att de pratade om det redan efter första matchen. Vi vill inte vara fula eller vårdslösa eller dra på oss onödiga gula kort. Vi vill absolut inte skada motståndare. Och det är inte min analys av hur vi spelar. Så det där är nog utlopp för något annat, kanske. Jag är stolt över våra grabbar, vi är sportsliga. När vi inte är det så hoppas jag att vi ber om ursäkt. Sedan är den där gränsen hårfin. Vi behöver vara nära hela tiden och smälla på, för att ha en chans, för att kunna vinna. Men jag upplever oss verkligen inte som ett fult spelande lag, säger Holmberg.

Gais-kuggen: Skapat mentalt övertag

Tränaren tycker inte det är något snack om att Gais var på rätt sida gränsen på Tele2 i måndags. Däremot håller han med om att det har tippat över vid andra tillfällen, vilket de många korten indikerar.

ANNONS

– Uppenbarligen har vi gått över lite för ofta. Jag tycker inte om onödiga varningar, som när vi kapar någon bakifrån. De korten vill jag ha bort. Sedan får vi sällan för gnäll eller tjat, det är bra. Vi borstar av oss och kör vidare. Det är ett jävla go i gänget. Och vi har bara fått en utvisning, den på (Kees) Sims? Någonstans indikerar det att vi håller oss bra i många matcher.

Axel Henriksson tror att Gais aggressiva spelstil har gjort att Makrillarna har skapat ett mentalt övertag på flera motståndare.

– Någonstans sätter det sig mentalt, att de vet att det kommer göra ont att möta Gais. De blir lite gnälliga, det blir jobbigt för dem. De vet att sätter de in en boll i en mellanyta så smäller det. Då söker de kanske hellre andra ytor.

Gustav Lundgren menar att intensiteten och aggressiviteten är fundamental för att Gais ska kunna leverera.

– De matcherna vi inte har det har vi inte varit i närheten av att vara bra.

Matchguide: Gais–Kalmar FF

Vad: Allsvenskan, omgång 21

Var: Gamla Ullevi

När: Lördag, klockan 15.00

Tv/stream: Discovery+, Max, TV4 Play

Det gäller: Topplaget Gais ställs mot tabelljumbon Kalmar FF på hemmaplan. Båda lagen kommer närmast från kryss i sina respektive matcher. KFF spelade 2–2 mot Malmö FF hemma, Grönsvart spelade 0–0 borta mot Hammarby.

Läget i laget: Egzon Binaku ägnar sig åt rehab och är fortsatt ur spel. Robin Frej är tillbaka i träning men är inte redo för något matchspel. Axel Henriksson och Harun Ibrahim är avstängda. Mervan Celik har haft problem med en vad och Joackim Åberg är nyligen åter i träning efter att ha tvingats bryta matchen mot Bajen på grund av sjukdom. Båda är frågetecken inför matchen – men uttagna i truppen. Mergim Krasniqi är tillbaka efter avstängning.

LÄS MER:Fem punkter efter Hammarby IF–Gais

LÄS MER:Polskt intresse för Gais Alexander Ahl-Holmström

LÄS MER:Gais Harun Ibrahims svar om flyttryktena

LÄS MER:Gais Magnus Sköldmark om slutspurten av transferfönstret

ANNONS