Gais tog tredje raka segern – efter urladdning i första halvlek

Tredje raka segern och 10–1 i målskillnad under samma period.
Gais formsvacka är bortblåst.
Grönsvart bjöd på en urladdning i första halvlek mot Skövde och återtog i och med vinsten tredjeplatsen från Öster.
– I första halvlek kunde man stå och njuta av fotbollen vi spelar, säger huvudtränare Fredrik Holmberg.

ANNONS
|

Perioden direkt efter sommaruppehållet var tuff för Gais. Laget spelade fem raka matcher utan att vinna och tappade då mark i toppen. Men den formsvackan är numera helt bortblåst. På sistone har Gais stormat fram och mot Skövde AIK inkasserades tredje raka segern – i vad som spelmässigt långa stunder var en överkörning på Gamla Ullevi, inte minst i första halvlek.

Slutsiffrorna skrevs till 3–1 inför 2684 åskådare.

Det betyder att Gais har nio inspelade poäng och 10–1 i målskillnad de tre senaste matcherna.

– Första halvlek var väldigt, väldigt bra. Jag är jättenöjd med första halvlek. Jag tycker vi är uppe på den nivån vi vill vara på då. Då kunde man stå och njuta av fotbollen vi spelar och som vi kan, säger huvudtränare Fredrik Holmberg.

ANNONS

Alla hemmamålen kom före paus.

Axel Henriksson, Alexander Ahl Holmström och Mervan Celik skrev in sig i målprotokollet.

Precis som Holmberg var även spelarna belåtna med insatsen före paus.

– Topp tre halvlekar vi har presterat i år, det måste det vara, säger Ahl-Holmström.

Axel Henriksson tycker framför allt det är frejdigheten och löpviljan som ska lyftas.

– Jag tycker inte vi spelar särskilt stabilt när vi är som bäst. Jag tycker vi spelar jävligt ösigt. Vi spelar jävligt ösigt! Även om de står lågt så kommer vi in bakom med mycket löpningar och är aggressiva när vi vinner bollen. Återerövringen i första halvlek är så jävla bra. Vi spelar Gais-fotboll då! Det är så otroligt skönt att se.

Mönsteranfall när Gais öppnade målskyttet

Makrillarna inledde i ett rasande tempo, satte tabelljumbon under hårt tryck och hörnorna radades upp. I den 17:e minuten kom 1–0. Det var Henriksson som gjorde det. Det kom till efter ett mönsteranfall där Gais höll bollen inom laget och slog en uppsjö av passningar innan bollen satt i nät. Den sista passningen var också en delikatess när Gustav Lundgren med en klack frispelade Henriksson som dundrade in bollen från nära håll.

– Han är så fin där, ”Gurra”. Han bara lägger bak den. Jag får bra träff i skottet också, nästan lite yttersida, säger Henriksson.

ANNONS

Han tillägger:

– Jag har bara gjort snygga mål i år! Förra året var det bara att brunka in den, nu är det lite annat.

Det var mittfältarens tredje fullträff på fyra starter.

Ahl-Holmström nätade igen

Våren spolierades av skadeproblem. Men sedan i början av sommaren är 21-åringen tillbaka igen.

– Det känns jäkligt bra och bättre och bättre i spelet nu också. Det är bara hålla uppe den här nivån.

Är du förvånad över hur snabbt du har hittat formen igen med tanke på hur länge du har varit borta?

– Jag är verkligen förvånad. Jag trodde inte det skulle gå så snabbt. Ändå känns det bra. Men jag har potential att höja det på många sätt trots allt.

Efter Henrikssons fullträff lyckades Skövde repa sig tillfälligt. Gästernas Isak Bjerkebo stack upp och placerade ett avslut precis utanför. Nära kvittering där, annars var det bara Gais första 45 minuterna.

I den 36:e minuten var det nätrassel igen. Efter en tilltrasslad situation i Skövdes straffområde pekade domare Richard Sundell på straffpunkten. Alexander Ahl Holmström, som har öst in mål den senaste tiden, klev fram och placerade säkert in 2–0. Innan halvleken var över hade också Mervan Celik rakat in 3–0 i öppet mål, det här efter en framspelning snett inåt bakåt från Joackim Åberg.

ANNONS

I inledningen av andra halvlek hade Gais bud på 4–0 vid flera tillfällen, men därefter mattades tempot i matchen och i slutet kunde Skövde skapa ett par farligheter. I den 83:e minuten nickade Marc Ante Tokich in reduceringen. Mer nerv än så blev det dock aldrig.

I och med segern tar Gais tillbaka tredjeplatsen från Östers IF, tack vare bättre målskillnad än smålänningarna. Dessutom har Atleterna knaprat in tre poäng på ettan Utsikten och två poäng på tvåan Västerås SK den här omgången. Upp till topp två är det nu sju poäng. Tio omgångar återstår att spela.

Fakta: Så startade Gais

(4–3–3) Mergim Krasniqi – Dino Salihovic, Robin Frej (Axel Norén, 46), Anes Cardaklija, August Wängberg – Axel Henriksson (Niklas Andersen, 60), Joackim Åberg (Chisomnazu Chika Chidi, 70), Jonas Lindberg (Viktor Alexandersson, 60) – Gustav Lundgren, Alexander Ahl Holmström (Julius Lindberg, 79), Mervan Celik.

LÄS MER:Fredrik Holmberg om Gais tydliga svaghet

LÄS MER:Dubbla provspelare testar med Gais

LÄS MER:Gais vidare i svenska cupen – vände och vann

ANNONS