Gustav Svenssons stora drivkraft – att nå framgång med IFK Göteborg igen

Gustav Svensson, 37, hatar att förlora mer än allt annat.
Hur är det då att spela i ett IFK Göteborg som för andra året i rad är inblandat i bottenstriden och varför tror veteranen fortfarande stenhårt på klubben han älskar?

ANNONS
|

Få det senaste om IFK Göteborg – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ IFK Göteborg och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Blåvitt.

Klicka här för att följa IFK Göteborg

Det började redan när han var liten grabb och växte upp i Göteborg. Oavsett vad det gällde så hatade Gustav Svensson att förlora. Det är en drivkraft han fick tidigt i sitt liv och som sedan dess bara vuxit.

Idag är den den stora anledningen till att han fortfarande står därute på planen.

Vecka in och vecka ut.

– Ja, jag hatar verkligen att förlora. Om jag inte hade haft den känslan hade jag inte fortsatt att pressa mig själv och försöka bli bättre när jag är 37 år gammal. Då hade jag inte varit här idag. Det är fortfarande lika jäkla jobbigt att förlora, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Särskilt när man gör det i en klubb man älskar.

Har din kärlek till klubben förändrats med tanke på resultaten?

– Nej, nej, nej, verkligen inte. Herregud, nej.

En av många träningar är över uppe på Kamratgården. Den här septemberdagen håller regnet sig borta och efter träningen sätter sig Gustav Svensson i ett av båsen och har ett långt samtal med Joachim Björklund, Stefan Billborn och flera andra.

Att han fortfarande brinner för det han gör är tydligt.

Efter matcherna i år och ja, förra året också, har det dock varit ganska mycket samma ord som veteranen tvingats upprepa.

"Jag hatar att förlora”.

”Att förlora är det värsta som finns”.

Att förlora ... det finns inget värre”.

Träningen är över sedan länge. Då kommer Gustav Svensson ut från spelarnas område och slår sig ner på en stol och tar fram sin mobil och drar fram timern.

– Du får två minuter, säger han och startar nedräkningen.

Sedan kommer leendet.

Det blir mer än två minuter, bra mycket mer än två minuter faktiskt. Som 37-åring med över 20 års erfarenhet från livet som elitspelare har han lärt sig att hantera både med- och motgång.

ANNONS

– Mitt liv fungerar som vanligt ändå. Sedan är det extremt jobbigt att förlora matcher, men det är aldrig så att jag inte vill gå hit och träna. Mitt liv rullar på ganska bra ändå och jag vet att det går upp och ner. Det där är något du får jobba med att vända på och det finns inte mycket mer du kan göra.

Går det verkligen att inte påverkas, kan du verkligen gå vidare hela tiden?

– Det är så det fungerar i den här världen. Du kan inte gå runt och gräma dig över det som har hänt för länge. Det kommer alltid en ny match och är du fast i förra matchen ... jag ger alltid 110 procent i varje match och kommer alltid att göra det. Känslan när du vinner är underbar och när du förlorar är det för jävligt varje gång. Det tar alltid en dag eller så. Men när man kommer hem till familjen och sina barn då förstår man att det också finns annat utanför fotbollen.

Hur är det att leva så länge i en värld där man bara bedöms utifrån ett resultat?

– Det här är en väldigt speciell värld, det är det absolut. Det finns en chans till en trepoängare varje vecka, men sedan måste du hela tiden släppa den matchen oavsett om du vinner eller förlorar. Det är bara fokus på nästa match hela tiden och det blir en naturlig del av ens liv till slut. Sedan är det speciellt att vara i en klubb som IFK Göteborg. Det är mycket påtryckningar och mycket utifrån, folk har åsikter om det mesta och det har de rätt till att ha också. Men du blir påmind om det ofta i med- och motgång.

ANNONS
Gustav Svensson är van vid livet som fotbollsspelare på elitnivå. Efter nästan 20 säsonger vet han om att det bara är resultat som räknas.
Gustav Svensson är van vid livet som fotbollsspelare på elitnivå. Efter nästan 20 säsonger vet han om att det bara är resultat som räknas. Bild: MATHIAS BERGELD

Kräftgången och de svaga resultaten i år är ingen enskild händelse. De senaste säsongerna har IFK Göteborg i princip varje år huserat i den nedre halvan av tabellen. I fjol räddades det allsvenska kontraktet på sista sparken.

I år är det med nio omgångar kvar en absolut bottenstrid.

Samtidigt har det allt som oftast från spelare och ledare i IFK Göteborg pratats om att man är på rätt väg.

– Den frågan är det bättre du ställer till de som är högre upp än mig, säger Gustav Svensson.

Men vad tycker du?

– Vi gör bara det vi blir tillsagda att göra och gör vårt jobb. Vi kämpar stenhårt för att vi ska vinna matcher och gör det vi kan. Att säga något annat eller att vi ska tycka till om vad vi gör eller om vi är på rätt väg det får de som styr klubben bestämma.

Känner du att ni går samma väg som för ett par månader sedan?

– Det har ändrats mycket sedan dess. Det har varit spelare in och ut, tränare in och ut och det är klart att det inte är samma väg, men det är fortfarande en väg och det är den vägen vi följer nu.

ANNONS

Alla ni spelare har era åsikter såklart, hur mycket av det delar ni med er högre upp?

– Alla är väl olika.

Vad gör du?

– Vad jag gör håller jag för mig själv. Vi är offentliga människor och det snackas mycket om oss. Vad jag kommunicerar mellan mig och mina chefer är mellan oss. Det är ingenting jag kommer att prata om, men det viktiga att veta är att alla som är här gör allt de kan för klubbens bästa.

Flera gånger under samtalet återkommer han till att stödet som spelarna, ledarna och klubben har från supportrarna är ovärderligt och att det är ”få klubbar i världen” som har samma stöd i det läge som klubben befinner sig i.

Gustav Svensson vägrar sluta tro på sitt IFK Göteborg.
Gustav Svensson vägrar sluta tro på sitt IFK Göteborg. Bild: EMMA WALLSKOG

Gustav Svensson är också noga med att påpeka att han förstår frustrationen hos supportrarna.

– Vi letar fortfarande efter några nycklar för att få det att stämma, säger han.

Ni är i bottenstrid andra gången på två år, kan du aldrig känna att vad fan är det som håller på att hända?

– Nej, inte alls. Det är mer vad kan vi ändra på? Vad kan vi göra lite bättre för att få det att fungera? Jag tror fortfarande stenhårt på det vi gör. Jag tror på mina lagkamrater till hundra procent och jag vill bara att vi hittar de här nycklarna som gör att vi kan låsa upp det här dilemmat vi har.

ANNONS

Varför tror du så stenhårt på er?

– Jag tror på de tränare vi har, jag tror på de spelare vi har. Jag tycker att vi har tillräckligt många i laget som verkligen vill vara med och vända på det här. Om vi hade haft dålig stämning och folk i laget som hellre ville göra egna saker för att det inte fungerar hade det varit extremt jobbigt och tufft. Det är i ett sådant läge som splittringarna hade kommit, men vi har det inte så. Vi håller ihop som en enhet och det tyder på en väldigt stark grupp. Det gör att jag tror stenhårt på det här.

LÄS MER:Så har IFK Göteborg fått ordning på Laurs Skjellerup: ”Vi har vänt på alla stenar”

LÄS MER:Roger Gustafsson och den blåvita paradoxen

LÄS MER:"Big Mama” får reda på IFK Göteborgs kris – mår inte bra

ANNONS