Häcken chanslöst mot Molde

Häckens poängskörd i Europa League står fortsatt på noll.
Torsdagskvällen blev en bitter gulsvart historia där man blev överkört av grupptrean Molde.
– Nu måste vi skaka av oss det här, säger tränare Per-Mathias Högmo.

ANNONS
|

Vad var det som hände i Molde, egentligen?

Det är en fråga som Per-Mathias Högmo och hans Häcken kommer få grubbla över på vägen hem från den norska västkusten.

Med två raka förluster i Europa League skulle Häcken till slut ställas mot det laget som man, på förhand, hade störst chans att besegra.

Gruppfyran Häckens möte med grupptrean Molde blev dock en bitter gulsvart historia.

– Fotboll handlar om att skapa målchanser och göra mål. I dag är det två lag som skapar chanser, men Molde är väldigt effektiva och bra i avslutningsfasen, konstaterar Per-Mathias Högmo.

Redan efter fem minuter kunde det norska hemmalaget ta ledningen efter att Fredrik Gulbrandsen kunnat, lite väl enkelt, rinna igenom Häcken-försvaret och placera bollen förbi Peter Abrahamsson.

ANNONS

Häcken kvitterade – och kollapsade

Häckens succélirare Momodou Sonko omgående liv i matchen med en kvittering, men den lilla låga som tändes släcktes ganska snabbt igen när Molde satte två mål på fyra minuter.

Sonko var förvisso nära att göra ytterligare ett mål i matchen, men prickade stolpen – vilket var signifikant för en match där allt grinade emot för ett Häcken som absolut hade sina chanser till att göra mål.

– Det är ett fantastiskt mål av Momo som återigen visar att han håller hög klass. Sen har vi chans att göra mål, plus att vi har två i stolpen. Samtidigt skapar vi ytor för Molde när vi går upp för att jaga.

Som extra salt i såret tvingades även Häcken se mittfältsstjärnan Simon Gustafson halta av planen och in i omklädningsrummet innan den första halvleken var över.

Ny mardröm: Bortdömt mål – och utökning

Tidigt i andra halvleken såg Häcken ut att återigen göra match av det hela, men Edward Chilufya var offside när han petade in den boll som Mikkel Rygaard hade satt i stolpen.

Som ett brev på posten kom i stället Moldes fjärde mål för matchen efter en kanonfrispark från förre MFF-stjärnan Wolff Eikrem – målet var hans andra för matchen.

– Det är två klassmål av honom, både det skottet han har i första halvleken och den frisparken som avgör matchen. Det är hög klass. Det är den stora skillnaden i dag, effektiviteten.

ANNONS

Molde hann även sätta 5-1 på tilläggstid innan den gulsvarta mardrömskvällen var över. Därmed står Häcken fortsatt på noll poäng med halva Europa League-gruppspelet avklarat.

Redan den 9 november får man chans till revansch, då Molde kommer på besök till Ullevi.

– Jag sa före matchen att tre poäng på dessa två matcherna är godkänd, fyra är bra och sex poäng är fantastiskt. Det kommer en ny match och den matchen ska vi satsa på att vinna, då är det åter liv i gruppen och vi kan knipa en eventuell tredjeplats, säger Högmo.

Högmo om stjärnan: Såg inte bra ut

Huruvida man kommer ha Simon Gustafson eller ej till förfogande när den matchen spelas är högst oklart. Mittfältaren haltade som konstaterat av planen och prognosen, kort efter avblåsningen, var inte munter.

– Jag har inte fått någon slutgiltig rapport. Men det verkar som att det var baksidan, tyvärr. I sådana fall är det väldigt, väldigt tråkigt.

Det låter som en längre frånvaro?

– Vi får vänta till imorgon för att slå fast, men det såg inte bra ut direkt efter matchen. Det gjorde det inte.

LÄS MER:Momodou Sonkos internationella genombrott

ANNONS