Häcken tappade och föll i toppmatchen

Serieledning och ledning efter första halvlek. Sedan tryckte Djurgården in två mål och förstörde dagen för Häcken i det heta toppmötet på Bravida Arena.

|

Det var dukat för fotbollsfest på ett slutsålt Bravida Arena. Serieledande Häcken mot serietvåan Djurgården i en på förhand stekhet batalj.

Häcken kommer närmast från några händelserika dagar. Först stod det klart att Leo Bengtsson, som startat 12 av 14 matcher den här säsongen, lämnar för den cypriotiska klubben Aris Limassol.

Sedan meddelade Häcken att skytteligaledaren Alexander Jeremejeff, som ryktats till flertalet klubbar, fortsätter på Hisingen.

– Mitt fokus är här och det har det alltid varit. Vi vill göra något speciellt tillsammans nu hela vägen ut, sa Jeremejeff till GP inför matchen.

Så var Häckens förutsättningar inför söndagens toppmatch. Djurgården kom å sin sida närmast från en 2–1-seger borta mot kroatiska Rijeka i kvalet till Conference League. Den återvändande prestigevärvningen Marcus Danielson fanns med i truppen i dag men började på bänken.

Skyttekungen slog till igen

På ett mulet och sedermera även regnigt Bravida Arena hade Djurgården inledningsvis mycket boll – och fick efter elva minuter ett jätteläge. Victor Edvardsen laddade bössan och sköt, men utan att kunna överlista Peter Abrahamsson.

Matchbilden fortsatte med chanser åt båda hållen. Hjalmar Ekdal var halvnära på nick efter en hörna och Häckens Blair Turgott fick ett hyggligt läge men dundrade bollen över.

I den 33:e minuten skulle det sedan hetta till rejält. Häcken satte fart framåt, Gustav Berggren hakades upp i straffområdet och domaren pekade bestämt på straffpunkten.

– Det var några vänner som skrev att de tyckte att jag filmade. Men straff som straff. Jag kände kontakt men hjälpte väl till lite. Men det är en del av sporten, säger Berggren.

Fram klev sedan Alexander Jeremejeff och Jorginho-skuttade iskallt in sitt 15:e mål för säsongen. Ett mål som blev halvlekens enda.

Drömstart för Djurgården

Ett hoppfullt Häcken inför andra halvlek, således.

Men snabbt skulle Djurgårdens kvittering komma. Edvardsen svepte iväg ett inspel som Emmanuel Banda styrde in till 1–1.

En stund senare kom nästa smäll för Häcken. Efter ett Djurgården-skott studsade bollen till Elias Andersson som tryckte in gästernas andra mål för kvällen.

– Vi hade kunnat undvika deras mål, både med blockeringar och stopp av skott. Men vi vet att vi möter ett lag som är effektiva och har gjort mycket mål och samtidigt är bra i sitt försvarsspel. De har mycket rutin och det ser vi när vi ska forcera, säger Häcken-tränaren Per-Mathias Högmo.

Högmo: ”Djurgården har mer erfarenhet”

Häcken tog sig till några bra chanser därefter. Mycket kretsade runt Ali Youssef som bytte av Oscar Uddenäs och var företagsam offensivt. Men chanserna till trots, yttern hade inte riktigt skärpan på topp och sköt utanför.

Samtidigt försvarade Djurgården, som till bortasupportrarnas stora jubel bytte in Marcus Danielson, bra och gjorde det svårt för Häcken som fick se sig besegrade.

– Det var en tight kamp med mycket dueller och ett ganska jämnt bollinnehav. Det var kanske lite färre chanser än vad man hade kunnat tro på förhand. Båda lagen försvarar sig bra i boxen, säger Högmo.

Djurgården vann med 2–1 och tog därmed över serieledningen från Häcken, som dock har en match mindre spelad.

– Djurgården har mer erfarenhet, så nästa gång måste vi bli vassare. Speciellt vårt kantspel som inte hade den precisionen som vi önskade. Men det är många som gör ett fantastiskt jobb och har en hög kvalitet på spelet. Det är mycket bra att ta med sig och ta vidare, summerar Högmo.

Så spelade Häcken

(4-3-3): Peter Abrahamsson – Kristoffer Lund (Tomas Totland, 46, Johan Hammar, Even Hovland, Valgeir Fridriksson – Gustav Berggren, Mikkel Rygaard (Erik Friberg, 76), Samuel Gustafson – Blair Turgott (Lars Olden Larsen, 84), Alexander Jeremejeff, Oscar Uddenäs (Ali Youssef, 54).