Häcken besegrade Västerås – efter drömstart

Häcken fick en drömstart.
Och höll i den. Mot Västerås på Bravida Arena skrevs slutsiffrorna till hela 4–0.
– Vi är sylvassa när vi väl kommer förbi deras press. Det visade de där uppe i dag, säger mittbacken Johan Hammar.

ANNONS
|

Häcken tog emot Västerås på Bravida Arena under söndagen, inför 4 190 åskådare.

När lagen ställdes mot varandra i Västerås för drygt två veckor sedan gjorde Hisingslaget 2–1 i matchens slutskede som ledde till seger.

I returmötet på Hisingen blev det poäng igen.

Trots att Västerås hade många chanser i matchen satte de inte någon. I stället lyckades Häcken förvalta sina – vilket resulterade i 4–0 och tre poäng.

– De spelar ju speciellt Västerås med man-maninslag. Det gäller att komma förbi första pressen. Vi slet lite med det i första halvlek och de hade lite lägen på inlägg men vi vet om att vi är sylvassa när vi väl kommer förbi deras press. Det visade de där uppe i dag, säger mittbacken Johan Hammar efter slutsignal.

ANNONS

Häcken tog ledningen direkt

Häcken fick en drömstart på matchen. Hemmalaget tryckte på direkt – och fick utdelning.

Bara två minuter hann gå innan Häcken fick en hörna. Mikkel Rygaard slog den och Zeidane Inoussa, som fick stå lite för omarkerad, nickade in 1–0.

Zeidane Inoussa.
Zeidane Inoussa. Bild: NICKLAS ELMRIN

Tio minuter senare fick Västerås ett jätteläge, när Viktor Granath även han fick till en vass träff med pannan. Andreas Linde räddade – men bollen gick i stolpen och studsade sedan ner på mållinjen. Jacob Barrett Laursen lyckades rensa bort i sista stund.

Häcken gjorde 2–0 i den 23:e minuten. Zeidane Inoussa testade skott först som räddades, men Romeo Amane reagerade snabbt på returen och utökade sitt lags ledning på hemmaplan. Målet var hans första i allsvenskan i år.

Den ställningen följde med in till paus. Samtidigt ledde Västerås skottstatistiken med 15–4 i halvlek, enligt tränare Kalle Karlsson.

Häcken slog Västerås – igen

Västerås startade andra halvlek bäst. Men fortsatt lyckades bortalaget inte få in bollen i mål.

Bättre utdelning fick Häcken, som gjorde 3–0 i den 60:e minuten.

Då var det Mikkel Rygaard som hittade fram fint till Amor Layouni som hamnade fri med VSK-målvakten. Därefter tryckte han in bollen i mål – och fick hemmapubliken att jubla.

Häcken hann göra ett fjärde mål. Det sista som hände i matchen, i den 89:e minuten, var att inhopparen Srdjan Hrstic klev fram och satte 4–0.

ANNONS

Västerås jagade efter reduceringsmål i andra halvlek, men 4–0 blev matchens slutresultat. Häcken har därmed lyckats med två vinster mot Västerås i årets allsvenska.

– Vi har fått resultat i båda matcherna men samtidigt har de visat att de har så bra stats på allt annat förutom i tabellen. Vi får en go start, men egentligen är de det bästa laget i första. Vi samlar oss bra i halvlek, gör några justeringar sen ser det mer solitt ut. Då kontrar vi in 3–0 och då är matchen, om inte över, så i alla fall i ett väldigt bra läge för vår del, säger tränare Paco Johansen efter matchen.

– Fotboll är en marginalsport. Mot Elfsborg och Värnamo hade vi de emot oss och i dag har vi de med oss. Det är bara att jobba vidare, träna på och springa fort. Jag är jättenöjd med att ta sex poäng mot Västerås och stundtals prestera bättre än dem. Det är ett jättebra lag och de har en bra chans att hålla sig kvar i allsvenskan. Det är bara vi som har vunnit över dem de senaste två månaderna.

Johan Hammar gjorde sin första start sedan uppehållet mot Västerås – och höll nollan.
Johan Hammar gjorde sin första start sedan uppehållet mot Västerås – och höll nollan. Bild: NICKLAS ELMRIN

Starka på hemmaplan

Detta alltså efter en rivstart genom Zeidane Inoussa.

Hur viktigt bli Inoussas mål för er i dag med tanke på matchbilden som var efteråt?

ANNONS

– Ja, mål förändrar alltid matcher. Mål är alltid bra, säger Johan Hammar.

– När vi leder här hemma är det väldigt sällan vi förlorar. Vi har tappat lite poäng här nu det senaste, men historiskt när vi tar ledningen på Bravida så är vi jobbiga att möta och det är så det ska vara.

Starten mot Västerås blev mittbackens första i Allsvenskan sedan förlusten mot Mjällby 29 maj.

– Jag har haft en kämpig säsong och försökt få kroppen i form. Det är svårt utan matcher men nu fick jag 90 minuter, så jag hoppas kunna bygga vidare på detta.

Hur känns kroppen nu?

– Mycket bra.

På onsdag tar Häcken emot Dudelange i returen kvalet till UEFA Conference League. Nästa match i allsvenskan spelas mot Djurgården söndag 11 augusti.

Så startade Häcken:

Andreas Linde – Julius Lindberg, Johan Hammar, Marius Lode 65’ Even Hovland), Jacob Barrett Laursen – Mikkel Rygaard, Simon Gustafson, Romeo Amane (71’ Pontus Dahbo) – Amor Layouni, Ali Youssef (54’ Srdjan Hrstic), Zeidane Inoussa (71’ Severin Nioule).

LÄS MER:Finns det något Zeidane Inoussa inte kan göra?

ANNONS