Häcken klart för Europa League

Häcken är klart för Europa League för första gången i klubbens historia.
Detta efter att man besegrat Aberdeen i ett dramatiskt returmöte.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger hjälten Ibrahim Sadiq.

ANNONS
|

Efter att Häcken låtit segern glida laget ur händerna på Hisingen var det helt lika inför att dubbelmötet skulle avgöras i Skottland. I potten låg en plats i Europa Leagues gruppspel, förloraren skulle få trösta sig med spel i Conference League. Utöver skillnad i status innebar dessa två alternativt en skillnad i prispengar på 50 miljoner kronor, i runda slängar.

Under denna press stod Häcken pall – och ska nu ut på sitt första stora Europaäventyr någonsin.

– I dag var vi med från början, spelarna var briljanta. Försvarsmässigt gav vi inte bort mycket, sätter vi spelade på under hela matchen höll en väldigt hög nivå. Spelarna kan vara väldigt nöjda med vår prestation, säger tränare Per-Mathias Högmo.

ANNONS

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, både för Häcken och för mig själv. Vi gjorde det svårt för oss själva på hemmaplan, men nu kom vi hop som ett lag igen och det hjälpte oss, säger Sadiq.

Häcken fattade ett fast grepp om taktpinnen tidigt.

Sadiq, som själv bekräftat att han efter matchen ansluter till nederländska AZ Alkmaar, var stundens man. Han tog emot bollen, vred sig förbi en försvarare och pangade in ledningsmålet från en position utanför straffområdet. Då hade vi spelat en kvart.

– Jag såg att det fanns ett utrymme där. Det målet gav oss kraft vi behövde. Jag tittade mig omkring och sedan såg jag Häckenklacken. Jag firade mot dem vilket var underbart. De har alltid varit lojala med oss i både goda och svårare tider. De har för alltid en plats i mitt hjärta, säger målskytten.

Häcken firade vilt – men om mötet på Bravida arena lärt oss någonting var det att det inte är över förrän det är över. Aberdeen samlade därför kraft och fick ihop en ordentlig anstormning mot Häckenmålet.

Laget brände ett friläge och en ren chans bara från någon meters håll. Dessutom nickade Bojan Miovski i Peter Abrahamssons stolpe.

ANNONS

Dramatisk avslutning

Känslan var att en kvittering hängde i luften – i stället slet sig Sadiq loss på nytt. En precis passning från Mikkel Rygaard hittade fram till anfallaren som placerade in 2–0 i den 41:a matchminuten.

Detta resultat tog vi med oss in i halvtid. Klappat och klart?

Icke. För från straffpunkten kom en Aberdeen-reducering redan i den 55:e minuten.

Efter detta försvarade Häcken sitt egna mål med näbbar och klor. En repris på händelseförloppet på Hisingen skulle undvikas till varje pris.

Det blev en dramatisk nedräkning till slutsignalen – axlarna kunde släppas ned först med tio minuter kvar. Då ordnade Sadiq en straff – som Amor Layouni förvaltade.

3–1, 5–3 totalt. Därmed var saken biff. När slutsignalen gick firade de gulsvarta euforiskt det historiska avancemanget.

–Jag sa innan matchen att jag ska göra allt som krävs för att vi skulle gå till Europa League. Jag vill inte ta åt mig äran själv, för mina lagkamrater gjorde också allt för fansen i den här matchen, säger Sadiq.

– Detta är Häckenfotboll, sammanfattar Högmo.

Nu regnar åtminstone 100 miljoner kronor över Hisingen. Dessutom kan storlag som Liverpool lottas in i gruppen som får spela bortamatcher i Göteborg.

– Jag tänker att när vi nu ska spela på Nya Ullevi är det optimala att vi får ett superlag och så ett par lag om definitivt har möjlighet att slå så att vi kan gå vidare. Det är det stora målet, att gå vidare. Göteborg som fotbollsstad kan se fram emot stora matcher på Ullevi. Nu blir det tryck igen, säger Högmo.

ANNONS

Så startade Häcken

(4–3–3): Peter Abrahamsson – Simon Sandberg (Tomas Totland, 96), Franklin Tebo, Even Hovland, Valgeir Fridriksson (Jacob Barret Laursen, 61)– Mikkel Rygaard, Samuel Gustafson, Romeo Amane – Ibrahim Sadiq, Srdjan Hrstic, Amor Layouni

LÄS MER:Ordkrig inför Häcken–Aberdeen: ”Hängde mot repen”

LÄS MER:Ibrahim Sadiqs oväntade plan för att kunna spela mot Aberdeen

LÄS MER:BK Häckens besvikelse efter derbyförlusten mot IFK Göteborg

ANNONS