Häcken kollapsade – tappade seger mot Aberdeen

Häcken såg ut att ha införskaffat sig ett drömläge i Europa League-kvalet.
Så – inom loppet av fyra minuter – kollapsade gulsvart och tappade 2–0 till 2–2 hemma mot Aberdeen.
– Det är självklart en besvikelse, säger tränare Per-Mathias Högmo efter matchen.

ANNONS
|

Den slutgiltiga jakten på 100 miljoner inleddes under torsdagen på Bravida arena. Häcken tog emot Aberdeen i det första av två möten där en Europa League-gruppspel – och en rejäl säck med pengar – ligger i potten.

Det var två saker som satte prägeln under den första halvleken: Häckens-slarv och Ibrahim Sadiqs spelglädje.

Vi börjar med det, för gulsvart, positiva. För Häckenstjärnan hotade ständigt de skotska gästerna med sin fart och sina vassa finter.

Därmed var det inte helt ologiskt att Sadiq i allra högsta grad var involverad när Häcken tog ledningen i den 36:e matchminuten. Stjärnyttern, som har ryktats vara på väg bort från Hisingen, var uppmärksam vid en omställning och kunde lägga en boll tvärs över straffområdet till Amor Layouni som ohotat kunde placera in 1-0.

ANNONS

– Det är fantastiskt bra spel av grabbarna, bollen kommer fram till mig och det är ett enkelt avslut, säger målskytten i Aftonbladets sändning.

Så var det slarvet. För även om Aberdeen spelade bra under den första halvleken så var det stundtals Häcken som var Häckens största fiende.

Hemmalaget spelade med lite väl små marginaler vid flera tillfällen och gav Aberdeen flera chanser. Absolut farligast blev det när Abrahamsson tvingades till en jätteräddning efter att han själv gjort så att Duk kunde testa skott från nära håll.

– Vi gör det bra i perioder, men vi slarvar lite för mycket. Vi kan straffa dem mycket hårdare och borde kanske leda med två bollar i alla fall, säger Amor Layouni.

Amor Layouni och Ibrahim Sadiq fixade Häckens två mål – som dock inte visade sig räcka.
Amor Layouni och Ibrahim Sadiq fixade Häckens två mål – som dock inte visade sig räcka. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Häcken utökade på straff

Tio minuter in i den andra halvleken tvingades Abrahamsson till en ytterligare en sylvass räddning när Miovskis testade avslut. Den här gången kom dock inte läget till följd av Häckenslarv, i stället var det Aberdeen som hade flyttat upp positionerna i jakt på en kvittering.

Under den första halvleken ropade Häcken på straff vid två tillfällen. Men domaren ansåg att både Valgeir Fridriksson och Ibrahim Sadiq föll för enkelt.

I den andra halvleken, däremot, så fick Häcken sin vilja igenom. Via en VAR-granskning hittade domaren en hands på en Aberdeen-försvarare.

ANNONS

Sadiq fick därefter den stora äran att placera in 2–0-målet.

– Jag är väldigt nöjd med hur vi spelade i den första halvleken och de första 20-25 minuterna av andra halvlek. Väldigt bra fotboll, bra och stora chanser, vi gör mål, och vi hade en väldigt bra struktur, säger tränare Per-Mathias Högmo efter matchen.

Vad säger du vid 2–0?

– Vi har ganska god kontroll och då är det klart att vi önskar att gå för 3–0, det ligger i vårat DNA. Men när vi får dessa bolltapp så blir man straffad på den här nivån. Det är en bra lärdom för oss.

Nicky Devlin jublar efter att ha kvitterat till 2-2.
Nicky Devlin jublar efter att ha kvitterat till 2-2. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Häckens kollaps – på fyra minuter

Där skulle man kunna tro att matchen var punkterad. Men så var absolut inte fallet.

Inom loppet av fyra minuter kvar det helt plötsligt kvitterat.

Det började med att Bojan Miovski, med kvarten kvar att spela, kunde ta ner ett inlägg och dundra in reduceringsbollen. Nordmakedoniern levererade därefter en välplacerad djupledsboll som Nicky Devlin kunde plocka upp och kvittera på.

– Det är en kombination av att vi tappar bollen vid två mål. Det sista jag sa i pausen var att det enda sättet de kommer göra mål på är om vi ger bort bollen. Och det blev vi hårt straffade för i dag. Vi ska kunna spela av den här matchen på ett bättre sätt än vi gör på slutet. Men vi får läsa oss av det, säger Högmo.

ANNONS

Per-Mathias Högmo: ”En besvikelse”

Aberdeen gick även för ett ledningsmål och hade en boll i nät, men målet vinkades av för offside. Likaläget stod sig och därmed är det också helt jämnt inför nästa veckas returmötet i Skottland.

– Det är självklart en besvikelse att ge bort två mål när du leder med 2–0 hemma. Sättet vi gör det på kan man sätta frågetecken på. Men vi åker till Skottland och har alla möjligheter. Vi vet att vi är väldigt bra borta.

Vilka är favoriter inför returen?

– Det är en öppen match, absolut. Vi vet att vi kommer skapa mycket målchanser även i Skottland. Det blir en rolig batalj.

Johan Hammar fick rött kort och missar därmed returmötet.
Johan Hammar fick rött kort och missar därmed returmötet. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Hammar missar returen efter rött kort

Under returmötet för dock Häcken klara sig utan mittbacken Johan Hammar som drog på sig ett rött kort i 90:e minuten.

– Det känns otroligt billigt. Det känns som att jag bara lägger ut en arm för att blockera en löpning i sidled. Jag har inte sett någon repris på det men det kändes billigt, säger Hammar om situationen.

Upplevde du att du träffade ansiktet med din arm?

– Nej jag upplever att jag fäller ut min vänsterarm. Sen vet jag inte ... jag är lång, så när jag springer är det lätt att springa in i den. Men det är ingen armbågsrörelse utan armen är stilla. Det är hårt.

ANNONS

Hur ser du på att missa returen?

– Det är tungt. Man vill hjälpa laget, så nu blir det en nervös kväll på torsdag att sitta och titta på. Men vi är många duktiga spelare och vi visar i dag i en timme att vi är det bättre laget, så det kommer vi vara där också.

LÄS MER:Utan tvekan fördel Aberdeen inför returen på gräs

ANNONS