Häcken och Djurgården markerade gemensamt

Direkt efter avspark bildade Häcken och Djurgården en gemensam ring.
Detta för att visa att man står enade i konflikten om ett nytt kollektivavtal.
– Vi vill väcka lite uppmärksamhet och visa att vi står enade i frågan, trots att vi är motståndare på planen, säger Häckens Anna Anvegård.

ANNONS
|

Att spelare i samma lag samlas och ger varandra ett par sista peppande ord innan matchstart tillhör vanligheterna – desto mer ovanligt är det att man går ihop med motståndarna.

Men det var precis vad som hände innan Häckens allsvenska premiär mot Djurgården. Efter att ha nuddat igång bollen från avsparkspunkten gick man samman i enad front i mittcirkeln.

Förklaringen till det hela är den infekterade konflikt som råder kring spelarnas kollektivavtal.

Efter förra säsongen sades detta avtal upp, än i dag har ingen ny överenskommelse nåtts. Därför kliver lagen in i säsongen utan kollektivavtal.

– Vi vill visa att vi är en enhet och att det är viktigt för oss att det löser sig. Vi vill inte springa runt utan kollektivavtal. Jag hoppas att de kommer till förhandlingsbordet snart, säger Häckens Elin Rubensson om manifestationen vid avspark.

ANNONS

För egen del har Elin Rubensson tidigare varit engagerad i frågor kring en graviditetspolicy för damfotbollsspelare. Hon själv var gravid under 2020.

– Just det här med graviditetspolicy är något de diskuterade redan 2010 när jag kom upp. Nu står vi här 2023, jag har till och med hunnit föda ett barn, men vi har ingen graviditetspolicy. Alltså... kom igen liksom, säger hon med ett uppgivet litet skratt.

Stor fråga i laget: ”Har pratat mycket om det”

Anledningen till att konflikten uppstått är att spelarna representeras av Spelarföreningen medan Arbetsgivaralliansen (AA) företräder Elitfotboll Dam (EFD).

EFD och AA vill inte förhandla med Spelarföreningen, de vill att spelarna i stället ska gå över till Unionen. Någonting spelarna inte går med på.

Elin Rubensson säger att hon känner ett stort stöd från BK Häcken, men att det ändå är viktigt att ett nytt kollektivavtal kommer på plats.

– Vi har pratat ganska mycket om det nu den senaste tiden. Samtidigt har vi en trygghet i Häcken och vet att de står bakom oss. Det är en stor organisation som sköter det proffsigt. Men det är inte alla klubbar som har det likadant, så vi måste stå bakom alla. Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och börjar förhandla.

ANNONS

Anfallaren Anna Anvegård följer händelseförloppet och hoppas på en snabb lösning.

– Det blir så klart att man tänker lite extra på det. Vi har möten för att få information om vad som händer. Sen läser jag en del i media och funderar fram och tillbaka. Mest av allt hoppas man bara att vi ska få en förhandling och ett nytt avtal snart, säger hon.

Gick ut i gemensam video

Spelarna har tidigare vädrat sitt missnöje med processen, i början på mars publicerades en video på Spelarföreningens Instagram där flera spelare hotade med att strejka om inte parterna hittar en lösning.

– Vi har fått nog, sa Caroline Seger i denna video som flera landslagsstjärnor pratade från hjärtat i.

Seger och hennes Rosengård agerade precis som Häcken och Djurgården när man premiärspelade mot Piteå.

LÄS MER:Låst i konflikten – spelarna hotar med domstol

LÄS MER:Seger om låsta läget: "Frustrerande"

LÄS MER:Damallsvenska spelarna utan kollektivavtal – stjärnorna i upprop: ”Vi har fått nog”

ANNONS