Häcken om ojämnheten under våren – svarar på kritiken

Häcken visste att det skulle ta tid att sätta ett nytt spelsätt.
Men nu har en hel vårsäsong gått och Amor Layouni trodde det skulle gå snabbare.
– Vi måste bli jämnare och så här lång tid ska det inte ta, säger Häckenspelaren.

ANNONS

Få det senaste om Häcken – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Häcken och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Hisingslaget.

Klicka här för att följa Häcken.

Under söndagen spelar Häcken sin sista match under vårsäsongen. I den står AIK för motståndet – och de två lagen har en sak gemensamt.

Båda har kämpat med ojämna prestationer i allsvenskan hittills.

Häcken kommer närmst från en svacka som innebär att de inte vunnit på fyra raka matcher. För Hisingslaget är det därför extra viktigt att avsluta snyggt inför uppehållet, berättar Amor Layouni.

– Jätteviktigt. Vi måste vinna. Så är det bara, säger 31-åringen kortfattat och med allvarlig framtoning.

Missnöjd över vårsäsongen

När spelarna i Häcken utvärderar våren når betyget inte upp till godkänt.

I stället är det besvikelse som yttras.

ANNONS

Med tanke på att det var mycket nytt som etablerades inför säsongen var laget inställda på att det skulle ta tid för allt att sätta sig. Men inte så här lång tid.

– Vi är såklart inte nöjda. Vad fan ligger vi, sjua i tabellen? Vi måste vinna mot AIK och vi kommer ta det därifrån. Men jag kan absolut inte säga att vi är nöjda med hur det sett ut, säger Amor Layouni och fortsätter:

– Jag tycker vi gått tillbaka. Vi var inne i en bra period, eller okej period snarare, men nu har vi blivit dåliga igen. I vissa matcher lyckas vi göra bra saker, medan vi i andra är helt borta. Vi måste bli jämnare och så här lång tid ska det inte ta, inte enligt mig i alla fall.

Vad är din analys av att det gått mycket upp och ner?

– Vi har åkt på för många och för enkla mål. Individuella misstag. Tappat bollen i viktiga lägen. Vi måste höja oss och vara mer direkta i vårt spel. Hota mer bakom och få lite fler avslut och inte bara tänka bollinnehav. Vi har stor potential för att göra det bättre i laget.

ANNONS

Häckens svar på kritiken

Flera matcher under vårsäsongen har fått Häckens supportrar att reagera. På sociala medier har insatserna kritiserats och fansen har ställt sig frågande till vad som händer.

Något som Amor Layouni förstår.

– Det är klart vi får kritik. Supportrarna är vana vid hur det sett ut de senaste två åren, där det har varit ett Häcken som vinner matcher. Nu har vi förlorat och inte vunnit på fyra raka.

– Förra året förlorade vi bara en match på hemmaplan och i år har vi redan förlorat tre hemma, till exempel. Jag förstår kritiken och jag trodde det skulle se bättre ut än vad det gör. Hundra procent perfekt trodde jag inte, men bättre, fortsätter han.

Adam Lundkvist förstår supportrarnas kritik efter våren.
Adam Lundkvist förstår supportrarnas kritik efter våren. Bild: CARL SANDIN

Adam Lundkvist förstår också kritiken, och känner med supportrarna.

– När man förlorar får man kritik och vi vet att resultaten stör supportrarna. Men det stör oss mer än någon annan. Det är inte så att vi tar det med lätthet. Vi vill inget hellre än att vara med och slåss i toppen, säger ytterbacken och fortsätter:

– Man kan tycka synd om sig själv när det går dåligt, klaga och peka på andra – men jag tycker vi alla pekat fingret mot oss själva och slutit upp i laget.

ANNONS

Han avslutar positivt:

– Nu ser jag fram emot matchen mot AIK, och också nästa del av säsongen. För det är en lång säsong med många matcher kvar att spela. Vi har gott om kvalitet i både trupp och ledarstab. Det som varit har bara varit ett litet gupp på vägen.

Matchguide: Häcken – AIK

Vad: Allsvenskan, sista matchen innan sommaruppehållet

Var: Bravida Arena

När: Söndag, avspark 16:30

Tv/stream: Discovery+, Max och TV4 Play

Det gäller: Häcken kommer närmst från en förlust mot Mjällby. AIK vann sin senaste match mot IFK Göteborg. Det återstår att se om Häcken lyckas bryta sin segerlösa svit (fyra raka matcher) innan allsvenskan tar sommaruppehåll.

Läget i laget: Jacob Barrett Laursen, som utgick skadad i den senaste matchen, har ådragit sig en hamstringskada. Isak Brusberg, Nikola Zecevic och Jeremy Agbonifo är sedan innan skadade.

LÄS MER:Fotbollspanelen efter omgång elva

LÄS MER:Fem punkter efter Häckens förlust mot Mjällby

LÄS MER:Häcken kastade om i elvan – men förlorade igen

ANNONS