Häcken sparkar Pål Arne ”Paco” Johansen

Avgångskraven på Häckens tränare Pål Arne ”Paco” Johansen, 47, har haglat tätare och tätare.
Efter 0–4-förlusten mot Malmö FF meddelar nu klubben att tränaren för sparken.
– Det grundar sig i prestationen över säsongen. Vi behöver något nytt, säger sportchef Martin Ericsson.

ANNONS
|

När succétränaren Per Mathias Högmo lämnade Häcken tog landsmannen Pål Arne ”Paco” Johansen, som tidigare ledde norska Odds BK, över inför säsongen. Det har inte alls gått som önskat.

Häcken åkte ur Europaspelet i kvalet till Uefa Conference League och i skrivande stund ligger laget på nionde plats i allsvenskan.

På söndagen förlorade laget mot Malmö FF med 0–4 och laget har nu inte vunnit sedan 18 augusti, mot BP.

Under måndagen meddelar klubben att ”Paco” får sparken.

I samband med Häckens träning dagen efter matchen mot Malm möter sportchef Martin Ericsson media.

– En väldigt tråkig dag, det absolut värsta i det här jobbet när man säger hej då i förtid till personer man tycker om och har jobbat väldigt nära och respekterar väldigt högt. Det är väl vad det är.

ANNONS

Vad ligger bakom det här beslutet?

– Prestationen totala sätt över säsongen och var vi är i tabell och hur det sett ut på slutet och att vi känner att det behövs någonting nytt. Det grundar sig i prestationen över säsongen. Vi behöver något nytt. Jag känner väldigt stort ansvar. Ansvaret ligger hos mig, hos hela tränarstaben och spelartruppen. Vi får villigt erkänna att vi inte har fått ihop helheten till en tillräckligt bra produkt, säger sportchef Martin Ericsson i samband med måndagens träning på GPA.

Han fortsätter:

– Vi har haft väldigt höga toppar, men lite för djupa dalar. Det har skapat ojämna resultat. Det hänger väl ihop, prestation och resultat.

Funnit spelarmissnöje

Martin Ericsson säger att beslutet att sparka ”Paco” togs efter förlusten mot Malmö FF. Han förklarar beslutet att agera nu och inte vänta till efter säsongen.

– Vi gjorde en värdering utifrån att det blev som det blev. Mot IFK, dalande mot Djurgården, sen en käftsmäll mot Malmö. Vi behövde få något nytt i det. Ett försök att ändra något för att skapa energi.

Har det funnits missnöje kring ”Paco” i spelartruppen?

– Oavsett tränare kommer det alltid vara någon som tycker att tränaren är väldigt dålig och någon att han är väldigt bra, och så även i det här fallet.

ANNONS

Det blev alltså inte ens en säsong för ”Paco” på Hisingen.

Läs ”Pacos” ord efter att ha fått lämna klubben här.

Klubben meddelar att även assisterande tränare Håkon Wibe-Lund, som följde med Paco Johansen från Odd, lämnar klubben.

De tar över

Resten av säsongen kommer Joop Oosterveld, som leder Häckens P19-lag, leda Häckens herrar, med Rasmus Lindgren och Jesper Ljung som assisterande.

– Det är en lösning året ut nu till att börja med. Sen kommer vi värdera hela teamet framåt och se hur det ser ut. Det är en lösning som ger oss en chans att arbeta konkret ganska snabbt, en lösning som finns i klubben och med både tränare som är i A-laget men också att få in något nytt. Joop är en stark röst på träningsplanen och har en stark närvaro där, säger Martin Ericsson.

Trion gör sin första träning med laget under tisdagen.

Häckens nästa match spelas på torsdag borta mot tabelltrean Hammarby.

LÄS MER:Fem punkter efter Häckens förlust mot Malmö FF

LÄS MER:Så tänker ”Paco” Johansen om avgångskraven – spelarnas svar

ANNONS