Häcken är ute ur Conference league. Bild: CARL SANDIN

Hisingslaget stod för en jättevändning mot Bundesligalaget Heidenheim.
Sedan föll de ihop. Över två matcher förlorade de med 5-3.
– Jag är stolt över det vi gör i dag, säger Häckentränaren Pål Arne ”Paco” Johansen.

|

BK Häcken kom till Heidenheim med ett underläge med 2-1 efter att ha förlorat den första playoffmatchen till Conference League hemma på Bravida arena.

För att kunna ta sig till Conference Leagues huvudturnering var Häcken alltså tvungna att vinna matchen med två mål. En seger med ett mål skulle endast ta matchen till förlängning.

En tuff uppgift på förhand att vända underläget mot laget som förra säsongen kom på en åttondeplats i Bundesliga.

Det var också nära att lyckas men Häcken föll till slut med 3-2 efter att man ett tag hade ledningen med 2-1.

– Jag är stolt över det vi gör i dag och även på Bravida. Totalt kunde resultatet varit tvärtom, men det är sån internationell fotboll är, den kan vara brutal, säger Häckentränaren tränaren Paco Johansen efter matchen.

Det var Heidenheim som tog tag i taktpinnen från start och skapade några halvlägen. Häcken hade svårt att etablera något tryck mot Bundesligalagets mål.

Häcken stack dock upp med några halvlägen Jeremy Agbonfio och Ali Youssef försökte med avslut utanför straffområdet, men utan att träffa mål. Även Heidenheim försökte med avslut på distans, men utan att skapa några större problem för Peter Abrahamsson i Häckenmålet.

Misstag av mittbacken

Men i den 30:e minuten blev läget ännu värre för de gulsvarta. Marius Lode slarvade och tappade bollen i ett uppspelsläge. Tyskarna kunde ta bollen och tog vara på möjligheten och satte dit 1-0 genom Marvin Pieringer. Tungt för Häckenspelarna.

Heidenheim var ytterst nära att utöka ledningen men Peter Abrahamsson stod för en jätteräddning när han styrde upp Kaufmanns nick i ribban.

Men innan halvlek skulle Häcken få en chans att knappa in när man efter ett fint anfall där Agbonifo och Amane kombinerade sig fram för att sedan hitta fram till Mikkel Rygaard som avlossade strax innanför straffområdeslinjen. Men avslutet gick rakt på Heidenheims målvakt som kunde rädda.

Första halvlek slutade 1-0 till hemmalaget Heidenheim.

Inoussa tände hoppet

Häcken behövde satsa framåt i den andra halvleken och i efter knappa kvarten skulle de få utdelning. Mikkel Rygaard löpte sig loss och serverade Zeidane Inoussa med en passning snett inåt bakåt. Inoussa avslutade snyggt efter backen. Hoppet var tänt för Hisingslaget, som med ett mål till skulle ta matchen till förlängning.

Efter Häckens mål verkade Heidenheim lite skakade och de gulsvarta började skapa ett tryck mot tyskarnas mål. Häcken var nära efter tumult efter hörna. De ropade också på straff efter att Inoussa fallit efter en duell. Men domaren valde att fria.

– Vi jobbade en del med det i pausen att gå från att dominera matchen till att både dominera och skapa mer. Spelarna ska ha cred för en väldigt bra match mot ett väldigt bra Bundesligalag, säger Paco Johansen.

Men Häckens spel skulle löna sig och med ungefär tio minuter kvar av matchen fick Jeremy Agbonifo bollen. Han vek in från sin kant och satte snyggt dit 2-1. Förlängningsläge.

– Då tänkte jag, som vi gjorde hela vägen, att det här var möjligt och att det kunde gå till förlängning. Kampen jämnades ut efter det, säger Paco Johansen.

Häckens glädje skulle dock vara kortvarig. Efter en slarvig passning av Mikkel Rygaard kunde en Heidenheimspelare bryta och Paul Wanner kunde sätta dit 2-2.

– Den typen av fotboll som vi spelar så ska vi vara modiga, dominera matcher och spela med en högrisknivå med boll. Så det måste vi acceptera. Det gäller för oss alla att bli så bra med bollen och i återövringsspelet att vi går plus. Det var vi nära att göra mot ett bra Bundesligalag, säger Häckentränaren om misstagen.

Heidenheim skulle också få in 3-2 och stänga matchen.

Där med är Häcken utslagna ur Europaspelet. Totalt slutade mötet 5-3 över två matcher.