Hallå där, Sören Börjesson

Du är 42:a!

ANNONS
|

– Det finns fantastiskt mycket spelare, så det är inte illa, bara att få vara med.

Hur fick du ditt smeknamn Mäster Sören egentligen?

– Det är frågan om. Jag är faktiskt inte 100 säker på det, mer än att det kom till i samband med SM-guldet. Det hade varit skoj att höra, någon som vet kan kanske höra av sig till dig.

Ingen har vunnit allsvenska skytteligan på färre gjorda mål än de tio du gjorde 1985. Vad var det ett tecken på?

– Tittar man på historien efter Jan "Lill-Damma" Mattsson, som gjorde mycket mål, var det en period på 80-talet där de flesta vann på ganska få mål. Tio är förstås exceptionellt lite. Efter Malmöfotbollen på 70-talet när man ställde offside blev det svårare att spela anfallsfotboll. Det räckte att ställa en motståndare i offsidelinjen så blev det offside. Jag personligen var aldrig uppe i offsidelinjen. Det var ändå rätt bra att göra tio mål som mittfältare – och roligt att ha vunnit skytteligan. Jag har för mig att vi hade Mjällby borta i sista omgången och att jag gjorde två mål men kunde ha gjort både ett, två och tre till.

ANNONS

Öis är fortfarande trea på listan över flest SM-guld (tolv) ihop med IFK Norrköping. När vinner klubben SM nästan gång?

– En bra fråga. På 2020-talets tidiga del? Vi får ta ett steg i taget. 20-tal eller 30-tal är rimligt. Man skall bygga långsamt. Det skall inte behöva dröja lika länge som förra gången i alla fall.

Du gjorde bara fem landskamper – tackade du nej sedan?

– Nej, jag var med i truppen 15-16 gånger i truppen, men fick inte hoppa in. Alla fem var från start, de flesta 1981. Jag var uttagen till någon bortalandskamp 1985, men då hade jag kommit in på skolan i Stockholm och var mitt inne i en tentaperiod. Den tackade jag nej till.

Vi kanske borde säga något om finalerna mot Blåvitt också?

– IFK var ett mäktigt lag, både i landet och i Europa, så på något vis var det skoj att vi klarade av Blåvitt i två möten. En bra prestation. Ganska typiskt att det hände i just derbymatch. Vi kände nog alltid oavsett vilka de hade på banan att vi hade möjlighet att vinna matchen. Vi hade en bra dagsform, även om bästa matchen den hösten var mot Kalmar i semifinalen.

ANNONS

Läs också: Hallå där, Thomas Ravelli

Läs också: Hallå där, Hans Blomqvist

Läs också: Hallå där ... Leif Ytterell

Läs också: Hallå där ... Sören Järelöv

ANNONS