Hammarlund om att lämna Fiorentina och valet av ny klubb

Efter två år i italienska Fiorentina är Pauline Hammarlund tillbaka i svensk fotboll igen.
Men när anfallaren gör sin damallsvenska återkomst kommer hon inte att göra det i Häckens färger som hon tidigare spelade för i sju år.
– Det handlar om ett helhetsbeslut, säger hon.

ANNONS
|

På Hisingen vann Hammarlund ett SM-guld och två Svenska cupen-titlar. Sju år blev det i BK Häcken FF och Kopparbergs/Göteborg innan hon västkusten för Italien och Florens.

Efter två år i Fiorentina stod det under torsdagen klart att hon vänder hem till Sverige igen. Dock inte till sin tidigare klubb, i stället går flytten till Stockholm och Djurgården.

– Jag fick en bra känsla av klubben och jag tycker att de har spännande projekt på gång, säger Hammarlund till GP.

Djurgården ligger på femte plats i damallsvenskan i år, och samtidigt som Hammarlund presenterades för sin nya klubb gick ”Blåränderna” ut med att landslagserfarna Mimmi Larsson ansluter till laget efter sin tid i Tyskland.

ANNONS

– De har haft några tyngre år som de har lärt sig av men nu har det något på gång. De vill vara med i toppen och det är en spännande resa som jag vill vara med på, säger Hammarlund.

Hade kontakt med BK Häcken FF

30-åringen har i en tidigare intervju med GP beskrivit att Göteborg känns som hemma. Därför undrar man: Varför hamnade Hammarlund inte i den klubb som hon gjorde 47 mål på 82 matcher i?

– Det handlar om ett helhetsbeslut. Jag värderar många olika grejer och då kände helt enkelt jag att Djurgården var det bästa alternativet för mig där jag är just nu i karriären och livet.

Har du haft någon kontakt med Häcken?

– Ja, jag har haft lite kontakt med Häcken.

Valde du bort BK Häcken?

– Vi har diskuterat. Så är det.

Hammarlund vill inte gå in på detaljer vad hon och Häcken pratat om, men hon säger att hon var ”öppen för det mesta”.

– Jag hade en tanke om att jag ville hem till Sverige och tillbaka till mer trygghet närmare vänner, familj och partner. Men jag gick in med ett ganska öppet ”mindset” när jag väl bestämt mig för att inte vara kvar i Fiorentina. Jag var öppen för det mesta men som sagt fick jag den bästa känslan med Djurgården och därför körde jag på dem.

ANNONS
Hammarlund hade kontakt med Häcken men till slut landade valet på Djurgården.
Hammarlund hade kontakt med Häcken men till slut landade valet på Djurgården. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Hammarlund beskriver sin tid i Italien som lärorik.

– Det har varit en utmaning att bo utomlands. Det har varit mycket nytt. Man har fått lära sig mycket av sig själv, både som människa men också som fotbollsspelare.

Hon tror däremot att hennes spelstil passar bättre i Sverige.

– Det är en helt annan typ av fotboll. Jag tycker jag har blivit mer allsidig som fotbollsspelare i Italien. Sen känner jag kanske att spelstilen där inte var den bästa för mig. Jag fick inte ut max av min egen fotboll och det är väl också en liten anledning till att jag sökte något nytt.

Efter tre år – landslagsuttagen igen

Tidigare i vintras var Hammarlund med i landslaget igen. Då hade det gått tre år sedan hon drog på sig den blågula dressen.

– Jättekul så klart! Det var en liten chock. Man hade inte räknat med det.

Hammarlund såg inte själv uttagningen, men hennes dåvarande lagkamrat i Fiorentina, Madelen Janogy, hade full koll.

– Vi var på väg till en bortamatch och då satt Janogy och räknade upp vilka spelare som kom med i truppen och så kom hon fram till mitt namn. Hon tittade då på mig och jag på henne. Vi var väl lika förvånade båda två, haha.

ANNONS

I återkomsten fick hon chansen att hoppa in mot Bosnien-Hercegovina. Efter tre minuter på planen hade hon gjort mål igen.

– Jättehäftigt! Det var skitkul så klart. Jag som anfallare vill vara där framme och hugga på de lägena man får.

Tror du att det spelar någon roll för dina landslagschanser framöver om du spelar i Fiorentina eller i Djurgården?

– Jag hoppas inte det. Det finns ju många i damallsvenskan som är med i landslaget och jag tycker att ligan fortsatt håller en hög nivå. Man bör kunna visa upp sig och prestera tillräckligt bra i damallsvenskan också.

Bild: LUDVIG THUNMAN

LÄS MER:Klubbens satsning: Värvar Hammarlund och Larsson

LÄS MER:Sverige kvar i Nations Leagues A-division

LÄS MER:Häckens Anders Billström tar för sig av makten i svensk fotboll

ANNONS