Han är den nya Gattuso

ANNONS
|

Mörkhårig, skäggig , lite spretig och en evighetsmaskin. Det är inte speciellt konstigt att Antonio Nocerino kallats för den nye Gennaro Gattuso. Förbundskapten Cesare Prandelli hade betydligt tuffare val att göra än att plocka med den 26-årige neapolitanske mittfältaren i sin EM-trupp.

Den Nocerino vi känner i dag är en offensiv presspelare, som hittade nätet tio gånger den gångna säsongen. Så har det inte alltid varit.

Han var länge defensivt inriktad. Det var först under Palermotränaren Delio Rossi, efter sex år som proffs, som Nocerino skolades om till den spelare han är i dag.

Och vilket karriärdrag det visade sig att vara.

ANNONS

Från att ha varit en regelbunden bänknötare blev Nocerino navet i Palermos mittfält och älskad av de kritiska fansen på Sicilien. Innan han såldes, för det märkliga reapriset 4,5 miljoner kronor till Milan förra sommaren, värderades han till drygt det 20 dubbla.

Med facit i hand är den värderingen snarare i underkant än något annat. Och alla som har någorlunda koll på Italiens fotboll lär instämma.

När Italien ställs mot Kroatien, Irland och Spanien kan Nocerino inte bara sy ihop det italienska mittfältet, har han också chansen att bli älskad i hela landet.

Vägen till EM:

Skrittade obesegrade till EM. Under 3-0-matchen mot Estland hade Italien 829 passningar inom laget, en prestation jämförbar med den spanska tiki-taka-fotbollen.

Tidigare EM-slutspel: 7.

Grupp C:

Spanien, Italien, Irland, Kroatien

Italiens matcher:

10 juni: Spanien-Italien (18.00)

14 juni: Italien-Kroatien (18.00)

18 juni: Italien-Irland (20.45)

Namn: Cesare Prandelli

Ålder: 54

Nationalitet: Italien

Förbundskapten sedan: 2010

Kul fakta: Började sin spelarkarriär i svenskbekanta klubben Cremonese. Men Prandelli spelade där knappt 15 år före Anders Limpar anlände till klubben.

Fifarankning: 9.

Bästa målskytt: Antonio Cassano (6 mål)

Flest varningar: Mario Balotelli

Främsta meriter: VM-guld 1934, 1938, 1982 och 2006, VM-silver 1970 och 1994, EM-guld 1968, EM-silver 2000, OS-guld 1936, OS-brons 1928 och 2004.

Bästa export: Pasta. Äts överallt och är précis lika god överallt.

Italien: Ett delvis nytt Italien. Mer offensivt, anfallande under ledning av Cesare Prandelli. Samtidigt är försvarsspelet starkare ramstarkt med bara två insläppta under kvalspelet. Buffon, Chiellini, De Rossi och … Ballotelli. Ryggraden.

ANNONS