Vladica Lemic (höger) under en Serie A-match.
Vladica Lemic (höger) under en Serie A-match. Bild: Tullio M. Puglia

Hemliga dokument visar: Rysk oligark betalade Alexander Isaks agent hundra miljoner

Flera allsvenska klubbar, däribland AIK, har avbrutit sina samarbeten med Universal twenty two efter agentnätverkets kopplingar till gängkriminalitet.
Nu avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning att Universals toppman, serben Vladica ”Vlado” Lemić, ska ha tagit emot hundra miljoner kronor i hemliga utbetalningar av en rysk oligark.
Lemić var drivande bakom landslagsstjärnan Alexander Isaks rekordövergång till Dortmund 2017.

ANNONS
|

Den ryske oligarken Roman Abramovitj var under nästan 20 år ägare till Chelsea FC. 2022 tvingades han sälja Premier League-klubben som en följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Nu har Abramovitjs namn dykt upp i den så kallade ”Cypernläckan”, ett globalt journalistsamarbete mellan 69 medieföretag från 54 länder, däribland SVT:s Uppdrag Granskning.

3,6 miljoner hemliga dokument har läckt ut, och enligt UG visar dokumenten att Roman Abramovitj under 15 års tid ska ha betalat en rad personer inom fotbollsvärlden hundratals miljoner i hemliga utbetalningar.

Stora, internationella fotbollsnamn som Eden Hazard, Willian, Samuel Eto'o samt tränaren Antonio Conte ska ha skrivit på för Chelsea efter att utbetalningar gjorts från Abramovitjkontrollerade bolag på Cypern med kopplingar till skatteparadis. Dessa så kallade tredjepartstransaktioner utreds nu av brittiska fotbollsförbundet. Chelsea riskerar poängavdrag eller böter, enligt fotbollsjurister som den brittiska tidningen The Guardian pratat med.

ANNONS

"Cypernläckan” har även kopplingar till Sverige och fotbollsallsvenskan.

Enligt UG har cirka 100 miljoner kronor gått till bolag kontrollerade av den serbiske agenten Vladica ”Vlado” Lemić som leder det internationella agentnätverket Universal twenty two. Lemić har, enligt dagens uppgifter i The Guardian, också fungerat som rådgivare till Roman Abramovitj.

Pengarna kan ha använts för att spelare som Arjen Robben, Nemanja Matić, Branislav Ivanović men även managern Carlo Ancelotti övertygats om att välja Chelsea. Även det handlar i så fall om otillåtna tredjepartstransaktioner.

Bannlyst i Nederländerna

Vladica ”Vlado” Lemić, 57, har tidigare varit mer eller mindre bannlyst i Nederländerna hos såväl PSV Eindhoven som Ajax sedan han anklagats för att ha förskingrat pengar i samband med affärer med PSV (anklagelser som aldrig bevisats). Serben har tidigare utretts av Internationella fotbollsförbundet Fifa för oegentligheter i samband med kroaten Milan Badeljs övergång från Dinamo Zagreb till Hamburg 2012. Fifa kunde dock inte bevisa något regelbrott.

För den svenska fotbollspubliken blev Vlado Lemić känd under 2017 då han var involverad i AIK:s rekordförsäljning av landslagsstjärnan Alexander Isak till Borussia Dortmund.

Affären innebar nytt transferrekord för allsvenskan då den tyska Bundesligaklubben betalade åtminstone 85 miljoner kronor för den då 17-årige AIK-anfallaren. Enligt medieuppgifter gick 20-25 procent – runt 20 miljoner kronor – till Vlado Lemićs Universal-nätverk.

ANNONS

AIK:s dåvarande sportchef Björn Wesström uttalade sig för Sportbladet om Vladica ”Vlado” Lemić i samband med affären:

– Det som utmärker honom är kontaktnätet och att han är en genuint trevlig, kunnig fotbollsmänniska, sa Wesström om Lemić.

Vlado Lemić saknar agentlicens, och när Svenska Fotbollförbundet granskade AIK:s affär visade det sig att pengarna formellt betalats ut till Lemics kompanjon, en registrerad förmedlare vid namn Dejan Mitrović.

AIK straffades av SvFF

AIK straffades med 350 000 kronor i böter för brott mot Svenska Fotbollförbundets förmedlarregemente för att de betalat ersättning till agenter för en övergång där spelaren var under 18 år. I samband med SvFF:s utredning bekräftade Björn Wesström att det var Lemić och Mitrović som varit klubbens samarbetspartners.

Även polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten har utrett Isak-affären, eller delar av den. Pengar från övergången dök senare upp bland annat i Floda samt hos en ex-fotbollsspelare dömd för matchfixning.

De svenska myndigheternas utredningar kretsade kring en person som också var involverad i Isak-affären. Masireh Jadama, idag chefsscout på Universal twenty two, och som arbetar med spelare på den svenska transfermarknaden.

I förhör med Skatteverkets skattebrottsenhet 2019 uppger Björn Wesström att Masireh Jadamas roll i Isak-affären var kontakt med Alexander Isaks familj samt att Jadama scoutade många spelare i AIK.

ANNONS

När Björn Wesström fick frågor i medierna om kontakterna med Masireh Jadama svarade han mer svävande:

– Jag vet vem det är, han rör sig i fotbollskretsar och har kontakter, det är klart att det är en person jag har pratat med. Det i sig betyder inte att varken vi eller någon annan har gjort något som är olagligt. Att prata med någon tror jag inte är olagligt, inte vad jag vet i alla fall, sa Wesström till Sportbladet.

Satt häktad i flera veckor

Ekobrottsmyndighetens utredning mot Masireh Jadama, som inledningsvis satt häktad i flera veckor, pågick i fyra år, men lades ner i februari i år.

– Misstankarna går inte att bevisa på det föreliggande bevismaterialet, sa chefsåklagaren Henric Fagher till Sportbladet.

Men historien tar inte slut där.

Universal twenty two och Masireh Jadama har nyligen granskats bland annat av ETC och Fotboll Sthlm. Granskningen visade kopplingar till gängkriminalitet samt att nätverket i allmänhet och Jadama i synnerhet infiltrerat AIK. Granskningen ledde till att AIK och en majoritet av allsvenskans fotbollsklubbar avbrutit sina samarbeten med Universal twnty two.

I en intervju med Sportbladet bemöter Masireh Jadama alla anklagelser, inklusive att han häktades 2019.

– Det blev en lång förundersökning, en utdragen process – och jag mådde inte bra under den här perioden – men jag blev friad på alla punkter. Inga ekobrott, ingen penningtvätt, inga affärer med gängkriminella, säger Masireh Jadama till Sportbladet.

ANNONS
Masireh Jadama chefsscout på agentfirman Universal twenty two
Masireh Jadama, idag chefsscout på den skandinaviska marknaden för agentfirman Universal twenty two. Bild: Lotte Fernvall/TT

Samtidigt bekräftar Masireh Jadama sin relation till Vladica ”Vlado” Lemić och Universals roll i Alexander Isak-affären.

– Det var 2014 i London, när Chelsea mötte Atlético Madrid i Champions League-semin. Mijatović var också där, tillsammans med Vlados huvudagent Dejan Mitrović. Vi pratade, vi diskuterade – och jag fick en bra känsla för de här människorna och arbetet de gjorde, säger Jadama till Sportbladet.

I intervjun återges att det var just Masireh Jadama som först kopplade ihop Alexander Isak med Vlado Lemić, och sedan Vlado Lemić och Dejan Mitrović med AIK.

– Jag kände inte Alexander då, men vi satte oss med hans familj – hans storebröder – och presenterade oss och vårt sätt att arbeta. Sedan hade Vlado själv tre, fyra möten med dem alla innan de bestämde sig, säger Masireh Jadama och beskriver för Sportbladet att Isak-affären var startskottet på att AIK och Universal började bygga en speciell relation.

Enligt UG har Roman Abramovitj och Vlado Lemić fått tillgång till informationen som publiceras i samband med ”Cypernläckan” men inte svarat på några frågor eller gett någon kommentar.

GP har sökt Masireh Jadama som hälsar att han inte vill ställa upp på en intervju.

ANNONS