Henrik Larsson var assisterande tränare till Ronald Koeman i FC Barcelonas herrlag under drygt en säsong.
Henrik Larsson var assisterande tränare till Ronald Koeman i FC Barcelonas herrlag under drygt en säsong. Bild: ALBERT GEA

Henke Larsson talar ut om Barca-tiden: ”Krävs bättre ledarskap”

Många höjde på ögonbrynen sommaren 2020 när svenske Henrik Larsson fick jobbet som assisterande tränare i FC Barcelona.
Men bara efter en dryg säsong fick han och huvudtränaren Ronald Koeman sparken.
Nu talar 50-åringen ut om tiden i storklubben, i en intervju med Fotbollskanalen.

ANNONS
|

Under spelarkarriären blev anfallaren Henrik Larsson en stor ikon i skotska Celtic och hemma i Helsingborgs IF. Han gjorde också några säsonger i FC Barcelona, och blev uppskattad även där.

Efter spelarkarriären har den forne landslagsstjärnan haft flera tränaruppdrag. Bland annat i Falkenbergs FF och Helsingborgs IF.

LÄS MER:Henrik Larsson säljer sin gård – ”Henkeborg” ute för 30 miljoner

2020 fick ”Henke” jobbet som assisterande tränare till Ronald Koeman i storklubben FC Barcelona.

Visste inte om han skulle tillbaka

Det var en stormig tid med ekonomiska problem, ny klubbpresident och svaga resultat. I november 2021 stod det klart att duon fick lämna den katalanska klubben.

Nu har Henrik Larsson berättat om hur han upplevde det dryga året i Barcelona. I en interju med Fotbollskanalen pratar han bland annat om osäkerheten när han och Ronald Koeman inte visste om de skulle få fortsätta.

ANNONS

LÄS MER:Jordan Larsson om pappalyckan – och farsans klassikermål

– Det är klart att det var turbulent för alla. Första säsongen var vi i stort sett bra med fram till mars. Då mötte vi Granada hemma och fick stryk. Efter det kände vi alla att supporten uppifrån, då Laporta hade blivit president, var betydligt mindre. Det var inte alls lika säkert att vi skulle få fortsätta. Det var egentligen hela vägen fram till att vi gick på semester, och även under semestern visste jag inte om jag skulle åka ner igen. Jag åker kanske ner och hämtar mina grejer, men vad skulle jag vara? Skulle jag vara assisterande tränare i Barcelona nästa säsong eller inte? Det fick vi ett sent besked om, säger Larsson till Fotbollskanalen.

Tuff tid efter Messis avsked: ”Krävs bättre ledarskap”

Han är kritisk till klubbpresidenten Joan Laporta, och hur han hanterade situationen.

– Jag kan tycka det är tråkigt. För min egen del spelar det inte så stor roll, men att behandla Ronald Koeman på det sätter... Jag tycker inter han var värdig det med tanke på arbetet han och vi hade lagt ner och upprensningen Ronald hade gjort för att göra saker möjligt.

LÄS MER:"Henke" om Jordans petning: "Det finns inte"

I intervjun med Fotbollskanalen pratar Henrik Larsson även om Lionel Messis avsked från klubben. Världsstjärnan tvingades lämna Barcelona på grund av de ekonomiska problemen, och att de inte hade råd att betala hans lön.

ANNONS

– Det var en tuff tid, men som huvudtränare och assisterande får man stänga av det lite grann så gott det går och jobba vidare. Man vet om att man är där och har ett jobb att utföra. Det var inten lätt tid. Det var dagar man gick dit och inte var säker på om det skulle vara sista eller om man skulle få fortsätta. Det hade varit lätt att förekomma, men det krävs betydligt bättre ledarskap än vad Laporta visade, tycker jag.

ANNONS