Hjärnornas kamp i toppmatchen Hammarby–Gais

Senast slutade det 0–0.
Nu möts två av svensk fotbolls mest lovande tränare, Fredrik Holmberg och Kim Hellberg, igen i en het toppmatch när tabellfyran Gais och andraplacerade Hammarby drabbar samman.
– Det är väldigt lika – men ändå olika, säger Edvin Becirovic som har haft båda som tränare.

ANNONS

När Gais och Hammarby ställdes mot varandra i återstarten efter sommaruppehållet var det en öppen match med massvis av målchanser. Trots det slutade mötet på Gamla Ullevi mållöst. Ett par månader senare är det dags för klubbarna att drabba samma igen, nu på Tele2 arena, i vad som är en riktig toppmatch.

Gais är inför omgången fyra i tabellen. Hammarby är tvåa.

– Det blir en grym match med bra tryck. Två lag som är med i toppen, det kommer säkert hetta till en del. Förhoppningsvis blir det många gaisare som kommer upp till Stockholm och stöttar oss, säger Alexander Ahl-Holmström efter att Gais genomfört lagets näst sista träning inför mötet.

ANNONS

Hettade till var vad det gjorde i senaste matchen lagen emellan, inte minst i slutet då Ahl-Holmström ropade på straff, något Hammarbys Fredrik Hammar tyckte var helt orimligt att Gais-anfallaren kunde med att göra.

– Jag förstår inte ens att han ber om straff. Det är det sjukaste jag har sett, sa Hammarby-spelaren till GP då.

– Det är framför allt det jag minns från den matchen, att vi skulle ha haft straff i sista sekunden. Hoppas vi får en nu på måndag i stället, säger Ahl-Holmström och skrattar.

Gais-spelarna förväntar sig ett schackspel

Precis som senast förväntar sig Gais-lägret en match med mycket fart, intensitet och energi. Samtidigt förbereder man sig också på en tillställning med mycket taktiska inslag. Axel Henriksson menar att Hammarbys tränare, Kim Hellberg, är oerhört skicklig på att se till att utmana spelarna i det där.

– Han gör många taktiska drag. Vi mötte honom med Gais när han var i Värnamo också, när vi var i Ettan (i svenska cupen). Det var något helt nytt, något man aldrig hade mött innan. Jag tycker det är roligt att möta honom för det blir ofta mycket taktik för oss spelare därute, som vi måste lösa själva. Ingen kan lösa det åt oss när vi väl är på planen. Det blir skitkul att möta honom.

ANNONS

Henriksson hoppas att det är ett scenario som ska passa honom personligen.

– Jag borde vara bra på det. Det är något jag vill vara bra på i alla fall, att kunna identifiera sådana typer av grejer.

Alexander Ahl-Holmström är inne på samma linje som Henriksson.

– Man märker att de är väldigt skolade av honom (Kim) i spelet de har. De har fått ihop det snabbt. Det gäller att vi jobbar hårt och gnager dem på hälarna.

Mot Halmstads BK senast visade Gais huvudtränare, Fredrik Holmberg, att inte heller han är oäven när det kommer till att hitta taktiska drag för att vinna matcher. Flera Gais-spelare menade efter segern att tränarens matchplan var en stor nyckel till de tre poängen.

Tränarduellen mellan Holmberg och Hellberg är en extra krydda till matchen. Det är två av tränarna i årets allsvenska som har fått störst positiv uppmärksamhet och som under de senaste åren har levererat storstilade resultat.

Hellberg tog innan årets starka säsong med Hammarby FK Värnamo till en femteplats i fjol och Fredrik Holmberg har lotsat Gais från misär och degradering från superettan till allsvensk toppkamp på bara några år.

Gais-yttern om topptränarna

En som har fått ta del av båda tränarnas ledarskap och fotbollsfilosofi är Edvin Becirovic. Smålänningen hade Hellberg under sin tid i Värnamo och har i år fått bekanta sig med Fredrik Holmberg.

ANNONS

– De är väldigt lika men ändå olika. Båda är unga och kom till allsvenskan med ett nytt tankesätt. De är lite speciella båda två, måste jag säga. Så ja, lika men ändå inte. Det är jättesvårt att förklara.

När det kommer till det rent fotbollsfilosofiska ser han vissa skillnader.

– De har olika spelstilar, men grundar sig i samma grej, med energi och att pressa högt. Skillnaden är väl att vi i Gais är lite mer flexibla, gör lite av allt, Hammarby under Kim har en spelidé de följer till hundra procent. Vi kan göra allt. Pressa högt, inte pressa högt.

I träningsmiljö, hur skiljer de sig?

– Det är rätt likt. Med Kim tränade vi mycket – och hårt. Det kunde vara riktigt långa pass och det är det här också. Vi har ju tränat stenhårt i Gais. Titta bara här i dag, då var passet över två timmar, säger Becirovic.

Yttern som efter en tuff säsong har börjat varva igång, bland annat med två mål mot Trollhättan i svenska cupen, förväntar sig likt Ahl-Holmström och Henriksson en match där det kommer krävas mycket tankeverksamhet och taktisk smarthet.

– Definitivt. Mycket handlar om att man måste knäcka deras tankesätt. I deras spelsätt finns det ytor…man kan straffa dem på många sätt.

ANNONS

Fredrik Holmberg själv skriver också under på att det rent taktiskt gäller att vara väldigt vaksam mot Hammarby.

– Sedan är det väl alltid lite så men Kim är väldigt...vad jag förstår när jag ser dem spela i alla fall och när jag såg Värnamo förra året, en tränare som bygger mycket på att hitta sätt att spela bort det andra lagets press.

Så skiljer sig Gais och Hammarby

Hur tycker du att era lag skiljer sig?

– Hammarby är inte bollinnehavsspel fullt ut, men de vill gärna diktera villkoren med boll. Vi tänker rätt mycket på att i stället dominera vissa ytor, både försvarsspel och anfallsspel. Vi är lite mer tempo framåt, spela hela tiden, medan de är mer relationer och skapa övertag. Där finns vissa skillnader och så finns det massa, massa likheter mellan oss. Det blir en häftig match.

Vad är din bild av Kim Hellberg?

– Vi känner inte varandra, men han är skittrevlig när man ses på matcherna. Det gick bra för honom även när han var i Värnamo. Nu går det bra i Hammarby också. Det är tufft att få ihop det i klubbar med mycket supportrar och stort tryck, som i Hammarby. De har gjort det bra. Jag förstår att folk tycker att det ser lovande ut, säger Holmberg som inför säsongen flaggade upp Bajen som ett lag han kanske inte trodde så mycket på i år.

ANNONS

– Jag sa det på försäsongen när de var så jäkla risiga. Jag tycker Kim är en skitduktig tränare och det sa jag då också, det var mer att jag funderade på om de skulle hinna få till det där redan i år – vilket de har fått. Det såg lite väl skakigt ut på försäsongen, sedan efter det har de bara utvecklats, utvecklats, utvecklats. Så de har gjort ett väldigt bra arbete från alla där och de blir starkare och starkare. De ligger tvåa av en anledning. Jag är överraskad över att de fick ihop det så fort. Respekt för det.

Få det senaste om Gais – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Gais och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Grönsvart.

Klicka här för att följa Gais

Matchguide: Hammarby IF–Gais

Vad: Allsvenskan, omgång 20

Var: Tele2 arena

När: Måndag klockan 19.00

Tv/stream: Discovery+, Max, TV4 Play

Det gäller: Gais slog Halmstads BK senast med 3–1 och kommer till matchen som tabellfyra och har häng på Europaplatserna. Bajen är i skrivande stund tvåa i allsvenskan. Toppmatch väntar på Tele2 arena.

Läget i laget: Egzon Binaku ägnar sig åt rehab och är fortsatt ur spel. Robin Frej är tillbaka i träning men är inte redo för något matchspel, Mergim Krasniqi är avstängd. Richard Friday kan vilas. Yttern har på sistone gjort comeback efter en längre tids frånvaro och ska stegras igång försiktigt. I övrigt är alla andra uttagningsbara.

LÄS MER:Gais-talangen byter till Bosniens landslag

LÄS MER:Amin Boudri om petningen mot Halmstad och utlandsintresset

LÄS MER:Fem punkter efter Gais–Halmstads BK

LÄS MER:Gais vidare i cupen – efter vändning och drömfrispark

ANNONS