IF Elfsborg vidare – städade av Pafos FC

Elfsborg är vidare i Europa League-kvalet efter en svängig tillställning på Cypern.
Nu väntar en resa till proryska utbrytarrepubliken Transnistrien.

|

Det var många barbröstade bortasupportrar. Elfsborg hade landat i ett 35-gradigt varmt Cypern, och med en 3–0-ledning från det första mötet torde returmatchen inte ha blivit en svettig historia, men det blev det.

Redan efter fem minuter sköt Pafos brasilianske anfallare Jairo ett skott i stolpen. Pafos behövde framåt och hotade Elfsborgsförsvaret gång på gång. Det svängde i inledningen och i den 15:e minuten klev domare Gal Laibuvitz in i handlingarna. VAR påkallade hans uppmärksamhet.

Reprisbilderna visade en duell mellan Arber Zeneli och Joa Correia. Elfsborgsyttern föll till backen samtidigt som Pafos-backen mer eller mindre trampade på Zeneli, medvetet eller ej gick att diskutera. Domare Laibuvitz beslutade sig i alla fall för att döma rött kort.

– Det ser nästan ut som att han försöker sätta ner foten och gå efter bollen. Det är ett tufft rött kort, sa expert Pär Lagerström i Sportbladets sändning.

Holméns märkliga självmål

Med en man mer på planen kunde Elfsborg därefter ta ledningen genom Timothy Omua. Pafos hade dock inte gett upp.

Först svarade Sebastian Holmén för ett smått absurt självmål. I stället för att nicka undan bollen hamnade den i Isak Pettersson målbur.

– Han överarbetar situationen. Jag vet inte vad han gör. Han borde bara försöka förlänga den, i stället kommer han helt fel, säger Pär Lagerström.

Sebastian Holmén stod för ett dråpligt självmål.
Sebastian Holmén stod för ett dråpligt självmål. Bild: ALEX NICODIM

15 minuter senare låg bollen i Isak Petterssons mål igen. Muamer Tanković överraskade samtliga spelare i Di Gule när han gjorde en frisparksvariant och 2–1 var ett faktum. Pafos jakt var igång.

Drömstart för IF Elfsborg i andra

Oscar Hiljemark valde att förändra laget under halvtidsvilan. In kom Niklas Hult och efter bara en minut på planen hade Elfsborg kvitterat.

Hult hittade från sin vänsterkant en framstötande Michael Baidoo och 2–2 var ett faktum.

En minut senare small det igen. Den här gången genom Andri Baldursson. Islänningen vandrade fram från sin mittfältsposition och i höjd med straffområdet avlossade han ett skott som smet in vid stolproten, helt otagbart för Pafos-målvakten Ivica Ivusic.

Elfsborgs 3–2-mål såg ut att chocka Pafos och när Jalal Abdullai sedan gjorde 4–2 i 58:e minuten blev uppförsbacken för stor att bestiga för det cypriotiska laget.

Det blir Elfsborgs nästa motståndare i EL-kvalet

Elfsborg vann till slut returmötet med 5–2 (sammanlagt 8–2) och Hiljemarks succé fortsätter. Som Elfsborgstränare har han vunnit fyra raka matcher och har en målskillnad på 16–3.

Nu väntar Sheriff Tiraspol från utbrytarregionen Transnistrien, Moldavien, i nästa kvalrunda. UD avråder från icke-nödvändiga resor till Transnistrien. Regionen beskrivs som en prorysk utbrytarstat och det är alltså dit Elfsborg kommer att åka för att fortsätta Europaäventyret.

Så startade Elfsborg (3–4–3)

Pettersson – Holmén, Henriksson, Yegbe – Hedlund, Ouma, Baldursson, Kaib – Baidoo, Frick, A. Zeneli.