IFK Göteborg besegrade Gais i derbyt på Gamla Ullevi

Den två och en halv månad långa segerlösa sviten är över. IFK Göteborg är vinnare igen.
I ett känsloladdat derby slog Blåvitt ärkerivalen Gais med 2–0.
Efter segern var August Erlingmark rörd.
– Jag kände då: “Fan va mysigt att de här matcherna finns”, säger han.

ANNONS

Det var elektrisk stämning på Gamla Ullevi redan en timme före avspark med två klackar som sjöng upp högt och ljudligt. IFK Göteborg mot Gais på menyn, ett derby med massvis i potten. Klubbarna kom till rivalmötet med olika form och lägen i tabellen. Ett Gais i god form i jakt på Europaplats. Ett IFK Göteborg med tio raka utan seger som strider för att rädda den allsvenska existensen.

Men den här kvällen var det Blåvitt som drog det längsta strået och segrade med 2–0 efter att Kolbeinn Thordarsson och Laurs Skjellerup hittat nätet.

Efter slutsignal var hemvändaren August Erlingmark rörd.

ANNONS

– Det här är helt obeskrivligt. Jag har längtat efter att få möta Gais, de har varit nere i skiten så jävla länge men nu äntligen är de uppe i allsvenskan och det är denna matchen man haft sen man var liten när man gick med familjen. Jag är så jävla glad och stolt över killarna, säger mittbacken i Max.

Hyllningen: ”Sjukt häftig”

Efter matchen är det fortsatt en stolt Blåvitt-spelare som står i den mixade zonen.

– Jag såg en tant med Gais-halsduk och en gubbe med blåvitt-halsduk när jag åkte hit. Jag kände då: “Fan va mysigt att de här matcherna finns”. Det är mitt första riktiga derby i livet. Det var en sjukt häftig inramning.

Vad betyder det att vinna?

– Det betyder sjukt mycket. Jag har inte vunnit på hemmaplan sedan jag kom hem så det är mycket känslor, säger Erlingmark.

Det var en derbyfajt som bjöd på massvis av närkamper och tuffa dueller.

– Vi visste att det skulle vara så här mot Gais. Jag älskar när det är så och det tror jag många spelare gör, säger Laurs Skjellerup om karaktären på matchen.

Blåvitt-lägret: ”Vann fajten”

August Erlingmark håller med.

– Det var en fajt som det bör vara i derby. Men vi tog verkligen fajten och vi vann den.

ANNONS

Gais var inte ofarliga inledningsvis men sedan tog Blåvitt över allt mer och mer.

Adam Carlén avlossade ett tungt skott – som vikarierande förstamålvakten i Gais, Erik Krantz, räddade. Kort därefter var Krantz ute igen och parerade skickligt när Paulos Abraham kom fri.

Men till slut kunde IFK Göteborg överlista Gais sista utpost.

Axel Norén tog undan ett inlägg men inte bättre än att Kolbeinn Thordarsson var först framme och skickade iväg ett tungt skott som satt i nättaket i den 36:e minuten.

Inför andra halvlek avfyrade Blåvitt-supportrarna en mängd raketer, vilket fördröjde matchen. Därefter, när andra halvlek precis hade spelats igång, tändes det flera pyrotekniska pjäser på Gais-sektionerna. Det kastades dessutom ett knallskott från den grönsvarta kortsidan.

Skjellerup: ”En fantastisk känsla”

Till följd av händelserna pausades derbyt i cirka 45 minuter.

Väl igång igen hade Alexander Ahl-Holmström ett par halvchanser för Gais, men det var Blåvitt som skapade de öppna lägena. Ramon Pascal Lundqvist fick ett fritt läge Erik Krantz gjorde en jätteräddning. Bara minuten senare kom dock 2–0.

Anders Trondsen slog ett pressat inspel, Laurs Skjellerup fläkte sig fram och rakade in Blåvitts andra mål.

– Jag skulle beskriva det som ett målskyttsmål. Jag petade in den. Det var ett bra inlägg och det var bara för mig att vara på rätt plats.

ANNONS

Detta var danskens första mål på Gamla Ullevi.

– En fantastisk känsla att göra mål här. Extra speciellt i en sån här typ av match. Det är svårt att beskriva men det var speciellt då jag har varit in och ut ur startelvan då jag har kämpat med skador, säger Skjellerup.

Vinsten är IFK Göteborgs första på två och en halv månad och den första hemmasegern på fyra månader. En trepoängare som är oerhört viktig för Blåvitt i bottenstriden. För Gais del innebär nederlaget att Atleterna tappar viktiga poäng i kampen om Europaplatserna.

Fakta: Så startade derbylagen

IFK Göteborg (4–2–3–1): Jakob Karlström – Jonas Bager (Sebastian Ohlsson, 58), Gustav Svensson, August Erlingmark, Oscar Wendt (Anders Trondsen, 58) – Kolbeinn Thordarsson (David Kruse, 90+4), Adam Carlén – Gustaf Norlin, Ramon Pascal Lundqvist, Paulos Abraham (Oscar Pettersson, 90+4) – Laurs Skjellerup.

Gais (4–3–3): Erik Krantz – August Wängberg, Axel Norén, Filip Beckman, Harun Ibrahim (Richard Friday, 71) – Axel Henriksson (Amin Boudri, 77), Joackim Åberg, William Milovanovic (Robin Wendin Thomasson, 61) – Gustav Lundgren, Alexander Ahl-Holmström, Mervan Celik (Chovanie Amatkarijo, 61)

LÄS MER:Så bra var IFK Göteborgs och Gais tifon inför derbyt

LÄS MER:Sagan om Gustav Lundgren – en unik fotbollshistoria

LÄS MER:August Erlingmark valde bottenstrid med IFK Göteborg före ett nytt lukrativt äventyr

LÄS MER:IFK Göteborg och Gais supportrar marscherar till derbyt på Gamla Ullevi

Få det senaste om IFK Göteborg – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ IFK Göteborg och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Blåvitt.

Klicka här för att följa IFK Göteborg

Få det senaste om Gais – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Gais och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Grönsvart.

Klicka här för att följa Gais

ANNONS