Jon Dahl Tomasson och Dejan Kulusevski efter segern mot Estland

Sverige besegrade Estland och tog andra raka segern i Nations League.
Efteråt handlade många frågor om Hugo Larsson som lämnade samlingen tidigare under söndagen.
– Vi behöver ta hand om honom i den här här åldern, säger förbundskapten Jon Dahl Tomasson.
– Ibland blir det lite problem i familjen, säger lagkapten Dejan Kulusevski.

ANNONS
|

Siffrorna skrevs till 3–0 när landslaget tog sin första seger på Strawberry arena, som nationalarenan numera heter. Totalt 6–1 i målskillnad efter två matcher och sex poäng i jakten på avancemang till Nations Leagues B-grupp och bättre möjlighet att nå fotbolls-VM 2026.

Men såväl förspelet som efterspelet till Estlandsmatchen har handlat om Hugo Larsson, 20. Eintracht Frankfurt-mittfältaren bänkades mot Azerbajdzjan med motiveringen från förbundskapten Jon Dahl Tomasson att han slår för få "vertikala passningar” (bollar framåt i planen). Något Larsson reagerade starkt på i intervjuer för att sedan lämna samlingen under söndagen med en ”lättare skadekänning”.

På presskonferensen fick förbundskapten Tomasson frågor vem som egentligen tagit beslutet att Hugo Larsson skulle lämna truppen för att åka hem?

ANNONS

Var det du? undrade TV4:s Olof Lundh.

– Nej, självklart inte, sa Jon Dahl Tomasson och utvecklade:

– Jag tog ut honom i truppen, och som jag har sagt hela veckan är det en väldigt bra spelare. Han är en ung talang med stor potential. Hugo började känna något under tisdagen redan, men kunde köra på. I går (lördag) under smålagsspelet kände han något igen och talade med medicinska teamet, och han var inte tillgänglig för spel.

Vilka tog beslutet? Var det läkarna som sa att han kunde återvända till sin klubb?

– Nej, Hugo tog beslutet att han inte kunde spela. Sedan hade läkarna kontakt med Frankfurt så som det alltid görs, säger Jon Dahl Tomasson.

Tomasson om Larssons kritik

Jon Dahl Tomasson fick även frågor hur han ser på Hugo Larssons kritik angående förbundskaptenens offentliga motivering.

– Han är ung, bara 20 år. Det är mycket känslor. Lite förvånade att det var så stort. Vi behöver ta hand om honom i den här här åldern. Å andra sidan, vi har 23 spelare i truppen. Alla kan inte spela. Alla spelare förtjänar att spela, men laget är alltid nummer ett.

Kunde du ha gjort något annorlunda?

– När jag fick frågor från er försökte jag vara öppen och transparent. Det är en del av livet. Det är er uppgift att ställa frågor och jag försöker svara på dem så bra som möjligt, säger Jon Dahl Tomasson.

ANNONS

SVT:s Johan Kücükaslan undrade hur Tomasson såg på beslutet att låta Hugo Larsson möta medierna under lördagen.

– Det är fritt land. Ni behöver ställa era frågor, och jag tycker det är normalt. Landslaget är för alla. Det är inte för mig, det är inte för spelarna – det är för alla i Sverige.

Det ställdes även frågor om Hugo Larssons agent Hasan Cetinkaya varit i kontakt med Jon Dahl Tomasson.

– Jag har inte haft någon kontakt med honom, svarade Tomasson.

I en intervju med GP pratade Jon Dahl Tomasson om att det som ledare handlar det om att vara ”proaktiv”, att agera förebyggande. På så sätt kan man förhindra 80 procent av alla eventuella problem.

Kunde du varit mer ”proaktiv” i den här situationen?

– Jag vet inte. Jag har varit väldigt ärlig. För en ung man är det här en väldigt stor sak. Det är väldigt mycket känslor. Jag har också varit ung även om det är länge sedan. Men ja, så här är fotbollen.

Kommer du ta ut honom i truppen i oktober?

– Jag kommer ta ut de spelare som presterar bra. Och som jag har sagt hela veckan: han är en extremt bra spelare, och en av de 45 spelare vi följer, säger Jon Dahl Tomasson.

ANNONS

Utan Hugo Larsson valde Jon Dahl Tomasson en 3-5-2-formation med Anton Salétros, Yasin Ayari och Dejan Kulusevski på centralt mittfält. Tomasson hyllade Ayaris insats flera gånger under presskonferensen.

Hur ser du på hela mittfältet som enhet?

– Väldigt bra. Väldigt bra. Jag är faktiskt imponerad av hela laget. Prestationen första halvlek var utmärkt. Jag njöt av den. Fansen på arenan och folk som tittade hemma fick se ett lag som rörde publiken. Det är vad vi behöver. Jag var imponerad av hur vi spelade framåt, hur vi skapade chanser, hur vi löpte, sa Jon Dahl Tomasson.

Förbundskaptenen fortsatte med att hylla mittbacken Isak Hiens insats.

– Vilken krigare! En sådan soldat! Han gjorde en utmärkt match, säger Jon Dahl Tomasson.

Kulusevski: Problem i familjen ibland

Lagkaptenen Dejan Kulusevski fick också frågor om situationen Hugo Larsson och Jon Dahl Tomasson.

– Det har landat bra. Alla är såpass mogna. Det är klart att alla har åsikter, men i slutet av dagen gör vi det här tillsammans. Ibland i familjen blir det lite problem, man behöver inte tycka samma, men det viktigaste är att vi är här för att spela fotboll. Det är inget som påverkar oss negativt. Det är bara onödigt, men det händer och man går vidare.

ANNONS

Har du som kapten pratat med Hugo?

– Nej. Jag finns här om han vill prata. Jon bestämmer, och om han vill ha min hjälp finns jag också här för att prata. Men bara för att jag är kapten kommer jag aldrig visa att jag bestämmer över någon annan. Alla här är tillräckligt mogna för att ta egna beslut.

Hur är det att vara lagkapten när det blir så här?

– Vi löste det jättebra. Vi gick ut och fokuserade på att spela fotboll, att ha kul. Det är det enda vi kan göra. Vi kan inte tänka på annat och vad som skrivs i medierna.

Växte du av att ha bindeln när det är en sådan här situation?

– Jag tänkte faktiskt inte på det. Jag älskar att spela fotboll. Att sedan få göra det med mina grabbar som jag tycker om, och som lagkapten, inför min familj … Det kan inte bli mycket bättre än så här, säger Dejan Kulusevski.

I oktober är det nya Nations League-matcher. Då väntar Slovakien samt Estland igen.

LÄS MER:Då har Jon Dahl Tomasson min fulla beundran och stora respekt

LÄS MER:Slovakien toppar gruppen med två segrar

LÄS MER:Sveriges nya radarpar: "Bra på nästan allt"

ANNONS