Då förlorade Sverige med 2–5 mot Portugal.

|

Efter månader av väntan presenterades Jon Dahl Tomasson som ny förbundskapten för det svenska herrlandslaget. På torsdagskvällen ledde dansken landslaget i sin första match när Portugal stod för motståndet på Estádio Dom Afonso Henriques.

Det blev målfest i Guimarães – och en svensk mardröm.

Redan efter två minuters spel var det nära 1–0 till Sverige när Alexander Isak fick en farlig chans där bollen styrdes av en portugisisk back och i princip rullade längs med mållinjen.

Sverige inledde piggt men hemmalaget tog över matchen mer och mer i första halvlek. Och det var Portugal som gjorde matchens första mål. I matchminut 24 fångade Rafael Leão upp ett stolskott och sköt ett skott i krysset som Robin Olsen var chanslös på.

Knappt tio minuter senare kom nästa kalldusch. Matheus Nunes tog sig igenom det svenska försvaret och placerade in 2–0 bredvid Robin Olsen. Precis innan pausvilan kom även 3–0. Bruno Fernandes var till slut helt fri framför ett tomt svenskt mål och kunde enkelt lägga in bollen.

Svenska tröstmål

Efter paus blev det inte bättre för Sverige. I den 57:e minuten ledde slarv i det svenska försvaret till att det var tre (!) portugiser ensamma med Robin Olsen och Burma kunde enkelt göra 4–0.

Minuten senare var det till slut Sverige som hittade målet när Portugal-proffset Viktor Gyökeres placerade in 4–1.

Den svenska målglädjen blev dock kortvarig för snart kom 5–1 genom Goncalo Ramos.

Sverige fick ett tröstmål i slutminuterna när inhopparen Gustav Nilsson nickade in 5–2.

Fler mål blev det inte och Portugal vann med 5–2.

– Det är klart att det är en tuff match. Vi möter ett fantastiskt bra motstånd. Vi har tre dagar på oss att förbereda oss så allt är såklart är perfekt. Det är aldrig roligt när man släpper in så många mål men jag tycker vi visar bra kombinationer stundtals. Men det är detaljerna vi måste jobba på, det är detaljerna som avgör, säger svenska lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf till Viaplay.

Jon Dahl Tomasson, som valde att peta mittfältsstjärnan Emil Forsberg i sin premiärelva, och det svenska laget får ladda om inför match mot Albanien på Friends arena på måndag.