Kenyanska Gothia-laget har landat efter kaoset i hemlandet

Efter månader av intensivt visumarbete blev allt klart i sista stund.
Nu har Rysa, ett flicklag från ett av Nairobis slumområden, landat i Göteborg inför Gothia Cup.
– Jag tror att den här föreningen har räddat livet på en extrem mängd unga, säger Henrik Zetterberg, ordförande för Rysas vänförening i Sverige.

ANNONS
|

– Vad kan man göra här i Nairobi egentligen?

Det är frågan som startade ett nytt kapitel i Henrik Zetterbergs liv. Efter ett vetenskapligt möte i Kenya 2016 undrade han vad han skulle sysselsätta sig med. Svaret från hans bekanta, som bor i huvudstaden, var att resa ut till slumområdet Runda och idrottsföreningen Rysa.

Där, bland fattigdom och skjul, droger och sjukdomar, har Rysa försökt ge ungdomar en meningsfylld fritid sedan 90-talet, både genom idrottsaktiviteter och läxhjälp. När Alzheimerprofessorn väl kom fram möttes han av en klubbstuga bestående av containrar Rysa satt upp datorer i.

– Det var extremt spartanskt. Jag blev så himla rörd över detta, för mina killar spelade Gothia cup. Så då undrade jag om vi inte ska försöka få dem att komma till Göteborg.

ANNONS

Tredje gången de deltar

Sagt och gjort. En förening vid namn Rysa Marafiki, Rysas vänner på swahili, skapades, och 2017 och 2018 samlades det ihop pengar för att kunna skicka pojklag till Göteborg. 2019 nådde de inte hela vägen – då gick de insamlade pengarna till skolavgifter.

I år har det blivit tur för föreningens flicklag att bege sig till Sverige. Möjligheten att spela fotboll finns knappt för tjejer i Afrikas kåkstäder, menar Zetterberg.

– Traditionen är att man ganska snabbt går in i hushållet och börjar hjälpa sin mamma eller mormor med tvätt och matlagning. Sportaktiviteter är ganska… det är knappt normalt, höll jag på att säga. Men Rysa har lyckats få igång ett tjejlag och det är de som kommer nu.

Här välkomnas Rysa-spelarna av deras svenska vänner.
Här välkomnas Rysa-spelarna av deras svenska vänner. Bild: Henrik Jansson

I och med att ungdomarna ofta saknar både pass, pengar och födelsebevis, utöver att de behöver visum för att få resa till Sverige, är det en slitsam process. Men jämfört med tidigare år, då Zetterberg försökt sälja sin bil för att få råd med lagets utgifter, har den ekonomiska biten inte varit särskilt dramatisk i år.

– Det gav extremt lite. Eller, det gav ingenting, så i år har jag inte gjort några sådana grejer, berättar han om den misslyckade bilförsäljningen.

ANNONS

Gick upp i rätten under blodiga upploppet

Istället har de gått vägen via privatpersoner, Göteborgs stadsbudskår och ett evenemang på Grace Sportsbar, bland annat. Genom det har man lyckats samla ihop runt 250 000 kronor. Dessutom skänkte Mölnlycke IF träningskläder och fotbollsskor till Rysa i höstas. Innan dess tränade de i sandaler, eller barfota.

– Att ta hit ett tjejlag är jättelätt att motivera, det är jättemånga människor som har bidragit med massor under våren, berättar Henrik Zetterberg.

Den juridiska processen har däremot varit av det intensivare slaget.

– De är 16, 17 år de här tjejerna, många av dem har inte föräldrar i livet. De som har föräldrar har en förälder. Sju av tjejernas föräldrar var tonårsföräldrar. De är nästan föräldralösa alltså. Då blev det lite dramatiskt när vi förstod att vi behövde domstolsbeslut på att de bara hade en förälder, innan vi kunde få födelsebevis och pass och därmed ansöka om visum.

Uppenbarelsen kom med en dryg månad kvar till Gothia cup. Samtidigt som ärendet skulle upp i rätten drabbades Kenya av ett blodigt upplopp till följd av regeringens planerade skattehöjningar. Enligt människorättsorganisation Human Rights Watch dödades minst 30 demonstranter av säkerhetsstyrkor.

– Vi skulle alltså försöka få igenom den här rättsliga processen samtidigt som det blev upplopp i centrala Nairobi och människor sköts till döds. Då tänkte jag att det var kört. 32 minuter innan vår deadline med Turkish Airlines så blev allting klart. Visum var godkända och vi kunde köpa biljetterna.

ANNONS

Första gången utomlands

Trots förutsättningarna kommer alla spelare med till Göteborg. För de flesta är det inte bara första gången de är utomlands, utan första gången de lämnar kåkstaden i Nairobis utkant.

– Det är omvittnat jättemycket att den här typen av berättelser, och det som det för med när de åker tillbaka och berättar för sina kompisar vad de har varit med om, ger någon slags idé om att det finns något annat utanför skjulen och allt elände.

Henrik har besökt området flera gånger och blivit vittne till allt från sjukdomar, svält och fattigdom till en högljudd miljö utan integritet.

– Att det här kan hända, att man kan åka ut på det här viset, har gett mycket ringar på vattnet.

Det finns inga andra möjligheter att umgås eller göra något bra. Jag tror den här föreningen har räddat livet på en extrem mängd ungdomar.

Primärt är resan inställd på Långedrag. Där kommer laget inkvarteras på en scoutgård och äta en välkomstmiddag, innan ett gäng träningsmatcher är inplanerade inför Gothia.

Sedan börjar det riktiga matchspelet i Alingsås.

– Jag tror att en del som sponsrar det här laget kommer gå på matcherna och följa dem. Det är en extremt härlig kulturupplevelse, säger Henrik Zetterberg.

Vad kände du att föreningen och fotbollen hade för betydelse för spelarna när du besökte dem på plats?

ANNONS

– Enorm betydelse. Det här med Gothia cup är också en jättefjäder i hatten för den här föreningen. Rysa-aktiviteterna är det som händer för de här ungdomarna. Det finns inga andra möjligheter att umgås eller göra något bra. Jag tror att den här föreningen har räddat livet på en extrem mängd ungdomar.

LÄS MER:Torslanda IK möter Malmö FF i Svenska cupen

LÄS MER:Barägare har tröttnat på slagsmål – förbjuder fotbollströjor

LÄS MER:Spelet bakom IFK Göteborg och Got events förhandlingar om Gamla Ullevi

ANNONS