Kristoffer Olsson har fått en diagnos

För drygt två veckor sedan insjuknade landslagsspelaren Kristoffer Olsson, 28, och han har legat i respirator sedan dess.
Nu meddelar hans klubb FC Midtjylland att en diagnos är satt.
”Kristoffer är drabbad av flera små blodproppar på båda sidor av hjärnan, till följd av ett extremt sällsynt inflammatoriskt tillstånd i hjärnans kärl”, skriver klubben.

ANNONS
|

Förra veckan meddelande FC Midtjylland att deras svenske landslagsmittfältare Kristoffer Olsson, 28, var allvarligt sjuk. En vecka tidigare, den 20 februari, förlorade han medvetandet i sitt hem och klubben meddelade att han drabbats av en allvarlig sjukdom relaterad till hjärnan. Han har sedan dess vårdats på Århus universitetssjukhus på Jylland.

Då meddelade den danska klubben att läkarna inte lyckats ställa någon diagnos, men nu är en diagnos satt.

”Kristoffer är drabbad av flera små blodproppar på båda sidor av hjärnan, till följd av ett extremt sällsynt inflammatoriskt tillstånd i hjärnans kärl”, skriver klubben i ett uttalande på torsdagen.

ANNONS

Vidare skriver klubben att den diagnos som nu är fastställd stämmer överens med det läkarna har behandlat honom för.

”Ökande grad av medvetenhet”

Ett nästa steg i behandlingen blir att att läkarna under den närmaste tiden kommer att försöka trappa ned respiratorvården. Han kommer dock få vara kvar på sjukhusets intensivvårdsavdelning.

”Det är fortfarande osäkert att säga något om behandlingens tidshorisont och den slutliga prognosen”, skriver klubben.

Midtjylland meddelade i fredags att Olssons vitala organ fungerade men att han ännu inte var vid medvetande.

Nu skriver klubben:

”Kristoffers Olssons tillstånd bedöms nu som stabilt och läkarna fortsätter att se små framsteg. Samtidigt finner de att Kristoffer har en ökande grad av medvetande”.

Tackar för stödet

Klubbens vd Claus Steinlein säger i uttalandet:

– Jag vill tacka allmänheten och pressen för att de visat ett varmhjärtat stöd, respekt och hänsyn den senaste tiden gentemot Kristoffer såväl som hans familj och vårdpersonalen. Det betyder otroligt mycket. Även för oss i FC Midtjylland, där spelare och personal uppenbarligen är mycket påverkade av Kristoffers situation.

Sedan Kristoffer Olssons tillstånd blev känt förra veckan har fotbollsvärlden slutit upp kring 28-åringen. Svenska damlandslaget visade sitt stöd i samband med sin match mot Bosnien och Hercegovina och senare gjorde Olssons tidigare klubbar AIK och RSC Anderlecht samma sak i samband med matcher i helgen.

ANNONS

När FC Midtjylland i fredags mötte FC Köpenhamn i ett toppmöte i Herning pausades spelet i matchminut åtta (efter Olssons tröjnummer) och arenan hyllade Olsson.

Fakta: Kristoffer Olsson

Född: 30 juni 1995 (28 år) i Norrköping.

Position: Mittfältare

Moderklubb: Sleipner.

Klubbar som junior och senior: IFK Norrköping –2011, Arsenal 2011–2014, Midtjylland 2014–2017, AIK 2017–2019, Krasnodar 2019–2021, Anderlecht 2021–2022, Midtjylland 2022–.

A-landskamper/mål: 47/0.

Mästerskap för A-landslaget: EM 2021.

Källor: Svenska fotbollförbundet och transfermarkt.com

LÄS MER:Här hyllas Kristoffer Olsson: ”Vår svenske superman”

LÄS MER:Marcus Berg om Kristoffer Olsson: ”Hemskt och jobbigt”

LÄS MER:Besked från sjukhuset: ”Kristoffer Olsson stabil”

ANNONS